EP v rokometu: Makedoniji peto mesto

V boju za peto mesto je Makedonija tesno premagala slovensko izbrano vrsto (28:27).

Objavljeno
27. januar 2012 14.11
Posodobljeno
27. januar 2012 18.21
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Beograd - Slovenski rokometaši so v tekmi za peto mesto morali priznati premoč Makedoniji, pa čeprav so v drugem polčasu izničili prednost petih zadetkov in bili do zadnjih sekund v igri za izenačenje. Eden izmed ključnih elementov igre, ki je botroval porazu, so bile sedemmetrovke, Slovenci so zgrešili kar štiri, tako da so se zmage veselili Makedonci (28:27).

Izbranci Borisa Deniča se po današnjem porazu z Makedonci niso neposredno uvrstili na aprilske kvalifikacije za letošnje poletne olimpijske igre v Londonu, to jim bo uspelo le v primeru, če Srbija osvoji zlato kolajno.

Napadanje v valovih

Slovenci so v tretji minuti povedli z 2:0, dvakrat je v polno zadel Gajič. Makedonci so nasprotnikom vrnili s štirimi zaporednimi zadetki in v 8. minuti povedli s 4:2, pri čemer velja poudariti, da sta Gajič in Dolenec zapravila vsak po eno sedemmetrovko. V 19. minuti so Makedonci povedli z 9:5, posledica je bila minuta odmora na zahtevo selektorja slovenske izbrane vrste Borisa Deniča.

Slovenska izbrana vrsta se do konca prvega polčasa ni več uspela približati nasprotnikom, ki so še naprej zadevali z igralcem manj. V zadnjih minutah prvega polčasa so slovenski rokometaši naredili dve napaki v napadu, Makedonci so to kaznovali in z golom Lazarova dve sekundi pred koncem povedli s 16:12.

V prvem polčasu sta se pri Makedoncih s petimi goli izkazala Lazarov in Stoilov, pri Slovencih je bil znova najuspešnejši Gajič s štirimi. Varovanci Borisa Deniča so v prvih tridesetih minutah izgubili kar sedem žog, Makedonci zgolj dve.

Škof branil, soigralci zadevali

Slovenija je v drugem polčasu potrebovala dvanajst minut, da je vodstvo Makendoncev izničila in tudi povedla (20:18). V tem času je v vratih Slovenije blestel Goraz Škof, v napadu pa so bili razigrani številni igralci, med drugimi so zadeli Zorman, Žvižej in Dolenec.

Makedonci so slovensko izbrano vrsto lovili vse do 47. minute, ko si je novo kazen prislužil Matej Gaber. To se je varovancem Borisa Deniča še kako poznalo, nasprotniki so v napadu zlahka izrabljali igralca več na parketu in v 49. minuti povedli s 25:22.

Neuspešna realizija sedemmetrovk

Ena izmed ključnih pomanjkljivosti Slovencev je bilo nenatančno izvajanje sedemmetrovk. Tako je imel Brumen v 53. minuti priložnost znižanja vodstva Makedoncev na zgolj gol (26:24), vendar ni uspel premagati nasprotnega vratarja, skupno so varovanci Borisa Deniča zapravili kar štiri najstrožje kazni.

Ko je Slovenija potrebovala junaka, sta se odzvala Luka Žvižej in Primož Prošt. Prvi je v 54. in 56. minuti uspešno realiziral najstrožjo kazen, drugi pa je v pičlih petih minutah zbral prav toliko obramb in ohranil upanje na izenačanje ter ugoden končni rezultat (28:26). V ključnem napadu nasprotnikov se je z obrambo spet izkazal Primož Prošt, vendar je upe na neodločen rezultat pokopal neuspešen strel Skubeta (28:27).

Denič: fantje si zaslužijo čestitke

»Na tem prvenstvu smo igrali številne tekme, na koncu pa je o vsem odločala ena žoga. Žal mi je fantov, škoda, da žoga ni končala v golu. Ne vem, kaj bi se zgodilo v podaljšku. Morda bi naša igra razpadla, morda bi makedonska, a dobili bi novo priložnost. Mojim fantom čestitam, garali so na tem evropskem prvenstvu in za svoje igre prejeli čestitke od večine evropskih držav. Imamo možnosti, da se prebijemo na kvalifikacijski turnir za olimpijske igre v Londonu, a ne bom navijal za nikogar. Držim pesti le za moje fante.«

Špiler: Bili smo preveč živčni

»Prikazali smo preveč nervozno igro. V uvodnih minutah smo se držali dogovora iz slačilnice in igrali hitro, nato pa so nas Makedonci uspavali s svojo izjemno počasno igro, mi pa smo bili preveč nestrpni. Ne vem, zakaj smo bili tako nervozni že po petih minutah igre. To mi je res žal, s tem si uničujemo tudi našo prihodnost.«

Današnji spored:

Za 5. mesto:

Slovenija - Makedonija 27:28 (12:16)

(Dolenec 7, L. Žvižej 6; K. Lazarov 8, Stoilov 6)

Polfinale:

Danska - Španija 25:24 (12:10)

(Schmidt 6, Hansen 4; Aguinagalde 5, Pena 4)

Srbija - Hrvaška 26:22 (13:14)

(Ilić 8, Vujin 6; Kopljar 7, Vori 4)