Z igralci preskrbljeni vsaj za deset let

 Predsednik RZS Franjo Bobinac si obeta uspešno EP in napoveduje dobre čase.

Objavljeno
12. januar 2012 13.31
Peter Zalokar, šport
Peter Zalokar, šport
Ljubljana - Prvi mož slovenskega rokometa Franjo Bobinac ne skriva, da ga štiri dni pred prvo slovensko tekmo z Norveško že pošteno stisne pri srcu. Je poln pričakovanj in upanja, da se bo v Srbiji vse izšlo po željah in načrtih. Hkrati pa na pleča slovenskih rokometašev in njihovega vodstva noče polagati nobenih dodatnih bremen.

Kakšne občutke pri vas vzbuja bližnji štart evropskega prvenstva, z morda že ključno tekmo za preboj iz predtekmovalne skupine proti Norveški?

Že ob misli na to čutim prijetno vznemirjenje. Ko prebiram novice v vašem časniku in drugih medijih, dobim vsakič znova potrditev, da se vse skupaj vztrajno približuje vrelišču. Komaj čakam, da se začne.

Kakšna pa so vaša pričakovanja glede slovenskih nastopov?

Moje osebne želje so tako kot pri vsakem športnem delavcu vedno visoke. Radi ocenjujemo, kaj je mogoče storiti in kaj ni, jaz pa pravim, da vsaka tekma traja 60 minut in se začne z 0:0, zato je mogoče vse, še posebej v športu. Pričakujem relativno dober rezultat. Nisem obremenjen z uvrstitvijo, kar sem igralcem in strokovnemu vodstvu med obiskom v Zrečah tudi jasno povedal. Ni prav, da se pretirano ukvarjamo s končnim mestom. Gremo od tekme do tekme in pustimo srce na igrišču, pa rezultat ne bo izostal. Prav navdušen sem nad napredkom te naše reprezentance. Mislim, da bo presenetila. Je čvrsta in borbena, ima fantastično kombinacijo mladosti in izkušenj. Čeprav je v igri veliko rotacij, imajo vsi igralci jasno določeno vlogo, kar je pomembno.

Torej ne bo nobena katastrofa, če bo Slovenija izgubila vse tri tekme, pa na vseh tekmah pokazala pravi pristop?

Mislim, da se to ne bo zgodilo, ampak drži, da bomo zadovoljni, če se bomo tekem lotili na pravi način.

Koliko pa bi pomenil uspeh - denimo uvrstitev v kvalifikacije za OI, kar je glavni cilj - z vidika odmevnosti in pridobivanja sponzorjev za RZS?

Veliko bi pomenil. Ideja olimpijskih iger je zelo privlačna. Rokomet je edini izmed naših kolektivnih športov, ki je nastopil na OI, in to kar dvakrat. Tudi zdaj je eden redkih, ki še ima to možnost. Nastop v Londonu bi bil velik uspeh. Vse bi bilo bistveno lažje. A se tudi zdaj ne morem pritoževati. Vesel sem, ker so ugledna podjetja tudi v tem času še vedno pripravljena podpirati ta šport. V bistvu bi njim privoščil, da bi se jim ta zvestoba poplačala.

Reprezentanca ima v Zrečah dobre razmere za delo, igralci v en glas pravijo, da so zelo zadovoljni z vsem. Pisarna RZS je s prihodom Gorana Cvijiča kadrovsko okrepljena. Je bil organizacijsko storjen korak naprej?

Mislim, da je bil. V športnem delu priprav sicer že prej nikoli nismo pretirano šepali. Organizacijski preskok se vidi v odnosu do pokroviteljev, medijev, navijačev. Stvar pa se je v bistvu šele začela. Veliko stvari je namreč še v povojih. Kmalu boste videli novosti.

Po sanjskem letu 2004 ogrodje reprezentance spet tvorijo igralci iz domače lige. Gorenje, Cimos in Celje so imeli na širšem seznamu skupaj kar 16 igralcev od 28. Je to potrditev dobrega dela v klubih ali pač manjše kakovosti igralcev, ki se jim ni uspelo prodati v tujino?

Absolutno to prvo. Kakovosti imamo veliko. Skoraj vsi, ki igrajo v treh vodilnih klubih, so dovolj dobri za tujino in tja bodo mnogi tudi odšli. V klubih se dobro dela z mladimi, tudi v reprezentanci. Mladinci in kadeti že izstopajo v evropskem merilu. Kot slišim, imajo novi rodovi tudi prave telesne predispozicije, v čemer smo bili pogosto na slabšem. Mislim, da smo preskrbljeni vsaj za naslednjih deset let, v katerih si lahko obetamo redno uvrščanje na velika tekmovanja.

RZS ima spet v rokah škarje in platno v slovenskem rokometu. Skrbi za reprezentance, lige in sodnike. Kako pa gledate na morebiten vstop naših najboljših klubov v regionalno ligo. Kot predsedniku uprave Gorenja so vam bližnji trgi zanimivi, a kot predsednik RZS morate delovati v dobro domače lige. Ste v tem pogledu kaj razdvojeni?

Modra odločitev je bila, da so si klubi in vodstvo RZS vzeli malce predaha in da nismo skočili na prvi vlak. Slovenska liga je daleč najmočnejša v regiji, zato ni nič narobe, če počakamo, kako se bo nova liga organizirala, ali bo dovolj kakovostna in odmevna. Če bo, potem je nov razmislek možen.

V Srbiji bo veliko slovenskih navijačev, kaj jim RZS pripravlja?

Marsikaj se bo dogajalo, imeli bomo tudi slovensko hišo navijačev, vsi bodo dobili majice z napisom Slovenija. Dvorana v Vršcu ne bo samo pokala po šivih, poskrbljeno bo za druženje navijačev pred tekmo in po njej. Tam bo veliko pokroviteljev, med 20 in 30 uglednih direktorjev firm. Sam si bom ogledal tekmo s Hrvaško in morda še katero. Ocenjujem, da bo prišlo do 2000 Slovencev. Srbija je zelo gostoljubna dežela in Slovenci so tam »rado viđeni gosti«, kot se reče. Ob tej priložnosti bralce osrednjega slovenskega časnika vabim, da pridejo in podpro slovenske fante.