Euro 2012: Grki presenetljivo izločili Ruse, v četrtfinalu tudi Čehi

Češki nogometaši so z zmago nad Poljsko osvojili prvo mesto skupine A, na drugi tekmi so Grki porazili Ruse (1:0).

Objavljeno
16. junij 2012 09.05
Posodobljeno
16. junij 2012 20.15
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Vroclav - Prva obračuna tretjega kola skupine A sta postregla s prvim velikim presenečenjem. Za tega so poskrbeli Grki, ki so s prvo zmago na zadnjih šestih tekmah evropskih prvenstev izločili reprezentanco Rusije (1:0) in si zagotovili mesto med najboljšimi osmimi moštvi stare celine.

Mož odločitve v Varšavi je bil kapetan Giorgos Karagounis, ki je v 47. minuti dosegel edini gol na tekmi. Ruski nogometaši so imeli sicer žogo več v svojih nogah (62:38) in sprožili več strelov (25:5), a v nogometu štejejo le goli.

Na drugi tekmi skupine A so Čehi z enakim rezultatom premagali gostiteljo Poljsko in jo izločili iz tekmovanja. Gol Petra Jiráča je češki reprezentanci priboril prvo mesto in poskrbel za veliko žalost domačih navijačev.

Napadalen, a neučinkovit začetek

Dvoboj v Vroclavu se je začel z lepim udarcem Dariusza Dudke v 2.minuti, ki je češkega vratarja Čecha poskušal premagati s »škarjicami«, žoga pa je na žalost domačih gledalcev zletela mimo leve vratnice.

Le dve minuti kasneje so si prvo priložnost priigrali tudi Čehi. Theodor Gebre Selassie si je priboril žogo na desni strani igrišča in v kazenskem prostoru našel nepokritega Václava Pilařja, ta pa je okroglo usnje povsem zgrešil.

Napadanje po valovih se je nadaljevalo v 6. minuti, znova so zapretili poljski nogometaši. Ludovic Obraniak je izvedel prosti strel z desne strani in poskusil z neposrednim strelom na vrata Češke, a zadel le stransko mrežo. Poljaki so imeli 10. minuti novo priložnost za vodstvo, vendar je Robert Lewandowski s kakšnih osmih metrov meril mimo desne vratnice Čecha, v 13. in 15. minuti sta bila neuspešna še Sebastian Boenisch in Eugen Polanski.

Čehi prevladovali, Poljaki streljali

Čeprav so imeli Čehi prevlado nad žogo (55:45), pa so bili Poljaki izrazito nevarnejši, na kar namiguje tudi razmerje v strelih (5:0). Gostitelji prvenstva so znova udarili v 22. minuti prek Sebastiana Boenischa. Češki reprezentant je sprožil z razdalje, vratar Čech pa je žogo, ki se je od spolzke zelenice nevarno odbila tik pred njim, uspešno izbil v kot.

Potem ko so si domačini v prvem delu prvega polčasa pripravili kar nekaj lepih priložnosti, je bil zaključek v znamenju Čehov. Najprej je v 39. minuti z razdalje udaril Jaroslav Plašil, dve minuti kasneje pa še Václav Pilař, vendar se rezultat ni spremenil, saj je v obeh primerih žogi pot v mrežo preprečil zanesljivi Przemysław Tytoń.

Po prvih 45 minutah je ostali pri začetnih 0:0, kar je bolj ustrezalo Čehom, ki bi pa zaradi vodstva Grčije proti Rusiji za zanesljivo napredovanje potrebovali tri točke.

Češki nogometaši so po prihodu iz slačilnice nastopili bolj zbrano kot v prvem in počasi začeli prevzemati pobudo. Najprej so zapretili prek polpriložnosti Milana Baroša in Davida Limberskýja, nato pa jim je veselje preprečil Tytoń. Poljski vratar je odlično posredoval po udarcu Tomáša Sivoka, ki je 66. minuti v neposredni bližini vrat preusmeril predložek iz prostega strela, vendar je bil gostujoči čuvaj mreže na pravem mestu.

Jiráček utišal domače navijače

Čehi, ki so v drugem polčasu prevladovali na igrišču, so odpor Poljakov uspeli streti v 72. minuti. Milan Baroš je prodrl v domači kazenski prostor, nesebično podal Petru Jiráčku, ta si je žogo namestil na desnico in zabil v vratarjev daljši kot. Dominacija čeških nogometašev se je poznala tudi pri statističnih podatkih, saj so sprožili več strelov (11:10), od tega jih je šlo kar sedem v okvir domačih vrat.

Domačini so po prejetem golu krenili v napad, saj jim drugega ni preostalo. Navkljub številnim napadom jim ni uspelo premagati Petra Čecha, še najbližje je bil Jakub Błaszczykowski v 95. minuti, vendar je žogi pot v mrežo preprečil Michal Kadlec. Ostalo je pri minimalni zmagi Čehov, ki so osvojili prvo mesto, poleg njih so se v četrtfinale presenetljivo uvrstili še Grki.

Rezultata skupine A:

Češka - Poljska 1:0 (0:0)

(Jiráček 72')

Grčija - Rusija 1:0 (1:0)

(Karagounis 47')