Euro 2012: dvoboj Francozov in Angležev brez zmagovalca

Prvi obračun skupine D, v katerem se sta pomerili Francija in Anglija, se je končal z neodločenim izidom (1:1).

Objavljeno
11. junij 2012 15.25
Posodobljeno
11. junij 2012 17.30
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Donjeck - Na evropskem nogometnem prvenstvu se bo danes kot zadnja predstavila skupina D, v kateri nastopajo Francija, Anglija, Švedska in gostiteljica Ukrajina.

Končan je prvi obračun med Francozi in Angleži, ki so se razšli brez zmagovalca (1:1). Na prvi tekmi skupine so prevladovali galski petelini, ki so kar 19-krat streljali na nasprotnikova vrata (Angleži trikrat), a le enkrat premagali vratarja Joa Harta. Ta je klonil v 39. minuti po strelu Samirja Nasrija, devet minut pred tem je bil pri Angležih uspešen Joleon Lescott.

Milner zapravil veliko priložnost

Uvodnih deset minut dvoboja je minilo brez večje priložnosti na eni ali drugi strani, pri čemer so imeli Francozi žogo več v svojih nogah (51:49) in tudi izvedli dva kota (Angleži nobenega). Nato je minto kasneje Nasri sprožil prvi strel proti nasprotnikovim vratom, a žoga zletela mimo desne vratnice Joa Harta.

Angleži bi napako Francozov skoraj kaznovali v 15. minuti. Ashley Young je lepo podal utekajočemu Jamesu Milnerju, ki je preigral vratarja Llorisa, nato pa z leve strani zgrešil prazna vrata. Varovanci Roya Hodgsona so navkljub zapravljeni priložnosti še naprej igrali agresivno, kar se jim je obrestovalo v 30. minuti. Steven Gerrard je z desne strani igrišča izvedel prosti strel, v kazenskem prostoru pa se je najbolje znašel Joleon Lescott, ki je je z glavo zabil za 1:0.

Galski petelini so po prejetem golu sprožili pravo ofenzivo proti vratom Anglije. Že po petih minutah je Alou Diarra nevarno sprožil z glavo, a je Joe Hart ubranil njegov strel po sredini vrat. Žoga se je nato znova odbila do igralca Marseilla, ki pa je bil tudi v drugo nenatančen.

V 39. minuti so nato Francozi vendarle uspeli izenačiti, potem ko je bil Samir Nasri uspešen z roba kazenskega prostora in postavil končni izid prvega polčasa, v katerem so »trikolori« večkrat streljali proti nasprotnikovim vratom (9:2) in izvedli večje število kotov (5:0).

Neuspešno napadanje

V drugem polčasu so prvi zapretili varovanci Laurenta Blanca, strelec Samir Nasri je v 65. minuti podal Karimu Benzemaju, ta pa je s približno 18 metrov meril preveč po sredini angleških vrat, tako da je Joe Hart žogo ubranil brez večjih težav.

Francozi so imeli novo priložnost za vodstvo v 80. minuti prek Yohana Cabayeta, na srečo Angležev pa je žoga po njegovem udarcu zadela Dannyja Welbecka in zletela mimo desne vratnica Harta, ostalo je pri rezultatu 1:1.

Otočani so v 88. minuti vendarle prišli do ene izmed redkih priložnosti na tekmi. Po desni strani je prodrl James Milner in v sredino poslal uporaben predložek, tam pa je pred Dannyjem Welbeckom še pravočasno posredoval Philippe Mexès. Zadnje dejanje tekme je pripadlo Francozom, za katere je z razdalje znova poskušal Karim Benzema, vendar je Joe Hart s parado prepričil slavje trikolorov.

Rezultat:

Francija - Anglija 1:1 (1:1)

(Nasri 39';Lescott 30')