Euro 2012: Balotelli prekinil zmagoviti niz Nemcev

Nogometaši Italije so z goloma Maria Balotellija premagali Nemce in se uvrstili v veliki finale EP (2:1).

Objavljeno
28. junij 2012 15.19
Posodobljeno
28. junij 2012 18.40
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si
Varšava - Znana sta oba finalista 14. evropskega nogometnega prvenstva. Špancem, ki so včeraj premagali Portugalsko, so se danes pridružili Italijani, ki so bili boljši od Nemcev (2:1).

Prvo ime drugega polfinalnega obračuna, ki je bil atraktivnejši od včerajšnjega, je bil napadalec Manchester Cityja Mario Balotelli, ki je dvakrat premagal vratarja Manuela Neuerja in prekinil zmagoviti niz Nemčije, ki pred današnjo tekmo ni izgubila na prejšnjih petnajstih. Poraz elfa je sicer ublažil Mesut Özil, ki je v 92. minuti uspešno izvedel najstrožjo kazen.

Nemški nogometaši tako ne bodo imeli priložnosti, da se Špancem maščujejo za poraz v finalu evropskega prvenstva 2008, namesto njih se bodo s »furijo« še drugič na prvenstvu pomerili Italijani.

Tri spremembe v nemški postavi, vrnitev Chielinija

Nemški selektor Joachim Löw je v primerjavi s četrtfinalno tekmo naredil tri spremembe. V začetno enajsterico je vrnil Maria Gomeza in Lukasa Podolskega, ki jima je na tekmi z Grčijo namenil nekaj počitka, poleg njiju je od prve minute nastopil tudi Toni Kroos.

Na drugi strani strateg Italije Cesare Prandelli znova lahko računal na Giorgia Chiellinija, njegov soigralec Federico Balzaretti pa se je premaknil na položaj poškodovanega branilca Ignazia Abateja.

Prva resna priložnost na tekmi je pripadla Nemcem, ki so zapretili prek Matsa Hummelsa. Nogometaš Borussie iz Dortmunda je v peti minuti streljal po podaji iz kota, njegov poskus pa je na golovi črti ustavil Andrea Pirlo.

Nemški nogometaši, ki so bili na začetku dvoboja boljši nasprotnik, so znova zapretili v 12. minuti. Jerome Boateng je prodrl po desni strani podal v kazenski prostor, tam pa je nespretno posredoval vratar Gianluigi Buffon, ki je predložek odbil v branilca Andrea Barzaglija, od tega pa se je žoga mimo leve vratnice odbila v kot. Le minuto kasneje je z razdalje udaril Toni Kroos, a je bil Buffon dobro postavljen.

Balotelli poskrbel za vodstvo

Po začetnem pritisku »elfa« so sledile minute Italijanov. Najprej sta v 17. in 18. minuti neuspešno poskusila Riccardo Montolivo in Antonio Cassano, nato pa je na sceno stopil Mario Balotelli. Napadalec Manchester Cityja je v 20. minuti izkoristil predložek Cassana in z glavo premagal Manuela Neuerja.

Varovanci Joachima Löwa so po prejetem golu sprožili ofenzivo proti nasprotnikovim vratom. Najprej je z razdalje sprožil Mesut Özil v 27. minuti, a je Buffon s parado ustavil njegov strel. Le tri minute kasneje se je za udarec odločil Toni Kroos, ki pa je udaril visoko prek italijanskih vrat. Kot zadnji je poskusil Sami Khedira v 35. minuti, vendar mu je veselje preprečil odlični Buffon.

»Super Mario« drugič v polno

Nemškim nogometašem so se številne zgešene priložnosti maščevale v 36. minuti, ko je znova udaril Mario Balotelli. Italijan se je po globinski podaji Riccarda Montoliva izognil prepovedanemu položaju in z roba kazenskega prostora sprožil močan strel v levi zgornji kot nemškega vratarja Neuerja, ki je žogo le nemočno pospremil s pogledom.

Italijani, ki so v prvih 45 minutah sprožili manj strelov na nasprotnikova vrata (4:6), so na odmor odšli z dvema goloma prednosti, tako da je bila pred Nemci težka naloga.

Gomez ostal v slačilnici

Nemški selektor Löw je ob polčasu opravil dve menjavi, namesto Lukasa Podolskega in najboljšega strelca reprezentance, Maria Gomeza, sta na zelenico pritekla Miroslav Klose in Marco Reus. Slednji je po le treh minutah nadaljevanja prvič udaril proti vratom Italije, a je bil Buffon znova na pravem mestu.

Nogometaši v belih dresih so novo priložnost za znižanje zaostanka zapravili v 50. minuti, ko je kapetan Philipp Lahm z roba kazenskega prostora meril prek vrat. Rezervist Marco Reus je bil v 62. minuti blizu gola, ko je natančno sprožil s prostega strela, vendar je Buffon s parado njegov strel odbil v prečko. To je bil že deveti strel Nemcev (peti v okvir vrat), ki pa ni prinesel spremembe rezultata.

Izid je ostal nespremenjen tudi v 67. minuti, ko sta lepo akcijo izpeljala Alessandro Diamanti in Claudio Marchisio, saj je žoga po udarcu slednjega zletela mimo leve vratnice nemškega gola. Dvakratni strelec Mario Balotelli je v 70. minuti zapustil zelenico, selektor Prandelli je namesto njega na zelenico poslal Antonia Di Nataleja. Le minuto kasneje so Nemci opravili še tretjo zamenjavo, Jerome Boateng je svoje mesto prepustil napadalcu Thomasu Müllerju.

Italijanski nogometaši bi v zaključku dvoboja lahko dosegli še tretji gol, vendar Di Natale ni izkoristil samostojne akcije v 82. minuti, Federico Balzaretti pa je zadel iz nedovoljenega položaja, tako da je bil njegov gol upravičeno razveljavljen.

Özil znižal izid

Nemci so v zadnjih minutah polfinala močno pritisnili na vrata Italije. To se jim je obrestovalo v 92. minuti, ko je Federico Balzaretti v kazenskem prostoru igral z roko, glavni sodnik Stéphane Lannoy pa je pokazal na belo točko. Najstrožjo kazen je uspešno izvedel Mesut Özil, vendar je bilo časa premalo, v finale so napredovali Italijani.

Rezultat:

Nemčija - Italija 1:2 (0:2)

(Özil 92'; Balotelli 20', 36')