Euro 2012: Gomez pahnil Nizozemsko na rob izpada

V obračunu skupine B je Nemčija z 2:1 premagala Nizozemsko, ki ima vse manjše možnosti za obstanek.

Objavljeno
13. junij 2012 10.51
Posodobljeno
13. junij 2012 10.51
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Harkov - Na štadionu Metalist v Harkovu je v drugem današnjem dvoboju skupine B Nemčija z 2:1 premagala Nizozemsko. Oba nemška zadetka je že v prvem polčasu prispeval odlični Mario Gomez, Nizozemci pa so se skušali vrniti v igro z golom Robina van Persieja v 73. minuti, a nemški stroj je bil premočan. Tulipani tako po dveh tekmah ostajajo brez točke in na dnu skupine B, kar pomeni, da so njihove možnosti, da se prebijejo skozi skupinski del le še minimalne.

Gomez veliki junak

Medtem ko so Nemci na prvi tekmi s Portugalsko iztržili tri točke, so Nizozemce presenetili Danci. Nizozemski selektor Berth  je pred tekmo priznal, da je njegova ekipa čuti določen pritisk, sploh, ker morajo nizozemski nogometaši začetni spodrsljaj reševati prav proti Nemcem, ki so jim doslej že zadali nekaj bolečih porazov. Nazadnje je ekipa Joachima Löwa s 3:0 zmagala na lanski prijateljski tekmi v Hamburgu. Nizozemci niso Nemčije premagali že 10 let.

Löw je v boj poslal enako začetno enajsterico kot na prvi tekmi, van Marwijk pa je tokrat vendarle lahko vključil tudi poškodovanega Jorisa Mathijsena.

Po umirjenem začetku je v 7. minuti do priložnosti prišel Robin van Persie, a je žogo dostavil naravnost v roke vratarja Manuela Neuerja. Na drugi strani je zapretil Mesut Özil, ki je zadel vratnico. Čeprav so bili v naslednjih minutah več pri žogi oranžni, je gol padel na nasprotni strani. Bastian Schweinsteiger je podal v kazenski prostor, kjer se je odlično odzval Mario Gomez in v 24. minuti dosegel svoj 24. reprezentančni gol.

Nekaj minut za tem je svoji zbirki dodal še 25. Po uigrani akciji je znova za odlično podajo poskrbel Schweinsteiger, nizozemska obramba pa je klonila ob strelu Gomeza, ki je tako še vedno edini nemški strelec na prvenstvu. Nemško vodstvo pa bi lahko bilo še višje. Tik pred drugim zadetkom je namreč stoodstotno priložnost pred golom zapravil Holger Badstuber.

Van Persie znižal vodstvo

V drugem polčasu je selektor van Marwijk poskusil z menjavami, namesto Affelaya in van Bommla sta vstopila Klaas Jan Huntelaar in Rafael van der Vaart. Toda še vedno so Nemci trdno držali niti v svojih rokah. V 52. minuti je denimo imel dve izjemni priložnosti mladi Hummels.

Vendar pa se tudi Nizozemci niso prenehali truditi. Močan strel je v 58. proti nemškim vratom sprožil van Persie, a je tokrat nizozemski zadetek odlično preprečil vratar Manuel Neuer. Tudi Stekelenburg se je izkazal na drugi strani, ko je vnovič poskusil Gomez v 62. minuti.

Nizozemcem je zmanjkovalo časa, zato so vse močneje pritiskali proti Neuerju. Izjemno priložnost je imel v 71. minuti Wesley Sneijder, a je njegov poskus požrtvovalno preprečil Boateng. Pritisk oranžnih pa se je naposled le obrestoval, v 73. minuti je v polno končno zadel van Persie.

Sledilo jim je še nekaj neuspelih akcij Nizozemcev, ki niso našli prave ideje, tudi njihova iga v obrambi ni bila ravno blesteča. V zadnji minuti rednega dela bi Nemci lahko še povišali vodstvo po napaki Stekelenburga, a je ostalo pri izidu 2:1, s katerim so si Nemci v veliki meri že zagotovili napredovanje, na drugi strani pa se bodo Nizozemci bržkone poslovili že po skupinskem delu.

Nemčija je namreč na vrhu skupine B s šestimi točkami, Danska in Portugalska jih imata po tri, Nizozemska pa še nobene. Na prvi današnji tekmi je Portugalska premagala Dansko.

Izide, sporede in lestvice lahko podrobneje spremljate tudi v naši interaktivni grafiki.

Euro 2012, skupina B:

Nizozemska - Nemčija 1:2 (0:2)

Van Persie 73.; Gomez 24., 38.

Začetni postavi:

Nizozemska: Stekelenburg, Van der Wiel, Heitinga, Mathijsen, Willems, Van Bommel, N. De Jong, Sneijder, Robben, Van Persie, Afellay

Nemčija: Neuer, Hummels, Badstuber, Lahm, Boateng, Khedira, Schweinsteiger, Özil, Müller, Podolski, Gomez