Euro 2012: Rusi visoko odpravili Čehe

Reprezentanca Rusije je v drugem dvoboju dneva s 4:1 premagala Češko in kot edina v skupini A vknjižila tri točke.

Objavljeno
08. junij 2012 20.11
Posodobljeno
08. junij 2012 20.11
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Vroclav - Potem ko sta se Poljska in Grčija na uvodnem obračunu evropskega prvenstva razšli z neodločenim izidom, pa je izmed vseh reprezentanc skupine A najboljši začetek uspel Rusiji.

Varovanci Dicka Advocaata so Čehom zabili štiri gole (4:1) in s prepričljivo igro napovedali boj za prvo mesto skupine. V ruski reprezentanci se je najbolje odrezal Alan Dzagojev, ki je dvakrat premagal Petra Čecha, gola sta dodala tudi Roman Širokov in Roman Pavljučenko.

Naslednja obračuna skupine bosta izpeljana v torek, ko se bodo Čehi pomerili z Grki (18), Rusi pa z domačo Poljsko (20.45).

Dzagojev zabil prvi

Za prvo vodstvo na tekmi so poskrbeli Rusi v 15. minuti. Najprej je Aleksandr Keržakov po lepem predložku z desne strani zadel vratnico, odbito žogo pa je v mrežo zabil Alan Dzagojev.

Ista igralca sta bila odgovorna za novo priložnost Rusije štiri minute kasneje. Keržakov je po levi strani stekel v protinapad in nesebično podal Dzagoevu, ki pa je z desne strani kazenskega prostora streljal mimo leve vratnice. Češki vratar Čech je moral v 24. minuti še drugič po žogo v svojo mrežo, potem ko je kapetan Andrej Aršavin z lepo podajo zaposlil Romana Širokova, ta pa je žogo dvignil čez nemočnega češkega vratarja.

Nogometaši Rusije bi svojo prevlado na igrišču v 31. minuti skoraj kronali s tretjim zadetkom, vendar je Keržakov po podaji Aršavina meril previsoko.

Čehi so si do konca uvodnih 45 minut pripravili dve priložnosti. Václav Pilař s svojim ni resneje ogrozil vrat Vyacheslava Malafeeva, ki je žogo brez težav ujel, Petr Jiráček pa je z več kot dvajsetih metrov meril previsoko. Rusi so tako na odmor odšli z visko prednostjo (2:0).

Pilař vlil upanje Čehom

Nogometaši Češke so v drugem polčasu hitro izenačili in poskrbeli za zanimivo nadaljevanje tekme. Jaroslav Plašil je imel v 52. minuti na polovici Rusije preveč prostora, kar je izkoristil z lepo podajo Václavu Pilařju, ta je nato obšel ruskega vratarja in žogo potisnil v nebranjeno mrežo.

Aleksandr Keržakov je izmed vseh ruskih reprezentantov največkrat streljal proti vratom Češke - prispeval je sedem izmed dvanajstih strelov moštva - vendar je bil pri zaključevanju akcij premalo natančen, tako da je tudi po akciji v 70. minuti ostalo pri minimalnem vodstvu Rusije.

Odlični Pavljučenko

Ruski selektor Dick Advocaat se je v 73. minuti, ko je njegova reprezentanca vodila z 2:1, odločil, da potratnega Aleksandra Keržakova nadomesti z Romanom Pavljučenkom.

Rezervist se je trenerju za ponujeno priložnost »zahvalil« z obrestmi, saj je bil udeležen pri obeh preostalih golih reprezentance. Napadalec moskovske Lokomotive je najprej po le šestih minutah podal za drugi kol Alana Dzagojeva, nato pa se je v 82. minuti tudi sam vpisal med strelce, ko je postavil končni izid tekme (4:1).

Skupina A:

Poljska - Grčija 1:1 (1:0)

(Lewandowski 17'; Salpingidis 51')

Rusija - Češka 4:1 (2:0)

(Dzagojev 15', 79', Širokov 24', Pavljučenko 82'; Pilař 52)