Euro 2012: Italijani proti aktualnim prvakom iztržili veliko točko

Odigran je prvi dvoboj v skupini C, kjer je italijanska izbrana vrsta na derbiju s Španijo prišla do točke (1:1).

Objavljeno
10. junij 2012 11.44
Posodobljeno
10. junij 2012 18.00
D. O., Delo.si
D. O., Delo.si

Gdansk - Na derbiju prvega kola v skupini C se je dvoboj prvakov iz Španije in Italijanov končal brez zmagovalca (1:1). Točka je zagotovo bolj razveselila varovance Cesarja Prandellija, ki so bili večji del enakovreden tekmec "furiji", ki tokrat ni navdušila.

Za Španijo je v 64. minuti zadel Cesc Fabregesa, za Italijane pa se je med strelce v 60. minuti vpisal Antonio Di Natale. Ob 20.45 bo na sporedu še drugi današnji dvoboj v skupini C, pomerila se bosta Irska in Hrvaška.

Pirlo ostaja mojster prostih strelov

Obe reprezentanci sta šli v dvoboj zelo borbeno, Italijani so aktualne prvake pokrivali že visoko na njihovo polovici. "Furija" je bila v uvodnih 15 minutah nekoliko več pri žogi in si tudi priigrala prvo polpriložnost - v 9. min je s strelom od daleč poizkusil David Silva. Še lepšo priložnost so imeli dve minuti kasneje, ko so po napaki Maria Balotellija izvedli hitri protinapad, ki ga je slabo zaključil Silva.

Že praktično v naslednjem napadu pa so odgovorili naši zahodne sosedje. Prosti strel z roba kazenskega prostora je mojstrsko izvedel Andrea Pirlo, ki je našel luknjo v živem zidu, a se je izkazal Casillas. Italijani so bili še naprej enakovreden tekmec, v 23. minuti je Antonio Cassano dobil lepo globinsko podajo in meril v daljši vratarjev kot, toda zgrešil okvir vrat za kak meter.

Varovanci Cesare Prandellija so bili še naprej bolj nevarni - v 34. minuti je imel novo priložnost Cassano, z volejem je poizkusil še Claudio Marchisio, se izid ni spremenil. V finišu polčasa bi Špance v vodstvo lahko popeljal Iniesta, a je iz bližine meril malce nad prečko. Toda zadnjo besedo so imeli "azzurri", z okoli desetih metrov je z glavo nevarno streljal Thiago Motta, a je bil še enkrat več zanesljiv vratar Reala.

Fabregas hitro odgovoril na zadetek Di Nataleja

Španci so z značilno igro kratkih podaj imeli terensko pomoč, a so njihovi tekmeci v modrih majicah zelo dobro zapirali prazen prostor in tako onemogočali njihovo igro. V 50. minuti je Iniesta po samostojni akciji prodrl v kazenski prostor, a nato z leve strani meril kak meter mimo desne vratnice.

V nadaljevanju je Balotelli lepo ukradel žogo nespretnemu Ramosu in stekel sam proti španskim vratom, a se je še pravočasno vrnil branilec Reala in popravil svojo napako. Prandelli se je odločil za prvo menjavo - na klop je odšel prav mladi napadalec, priložnost pa je dobil izkušeni Antonio di Natale.

Prav on je že v prvem napadu popeljal Italijo v vodstvo - mojstrsko je podal Pirlo, di Natale pa je rutinirano ugnal Casillasa. A Španci so hitro odgovorili, saj so prek Fabregasa po podaji Silve izid poravnali le štiri minute kasneje (1:1).

Torres se je trudil, a brez uspeha

V 74. minuti pa je Del Bosque na klop potegnil strelca Fabregasa in v igro poslal edinega pravega napadalca v svoji ekipi Fernanda Torresa. Igralec Chelsea bi se lahko hitro vpisal med strelce, saj je sam stekel proti vratom Buffona, toda v zaključku preveč kompliciral in zapravil lepo priložnost za vodstvo.

Španci so bili spet več pri žogi ob koncu tekme - v 85. minuti je Torres skušal z lobom z roba kazenskega prostoa presenetiti Buffona, a je njegov strel zletel nad italijanskimi vrati. Minuto pred koncem rednega dela so imeli Italijani po slalomu Marchisia priložnost za presenečenje, končen izid pa je ostal 1:1.

Postavi obeh reprezentanc

Španija: Casillas; Arbeloa, Ramos, Piqué, Alba; Busquets, Xabi Alonso, Xavi, Iniesta, Silva; Fàbregas.

Italija: Buffon; Bonucci, De Rossi, Chiellini; Maggio, Pirlo, Motta, Marchisio, Giaccherini; Balotelli, Cassano.

Euro 2012, skupina C (prvo kolo)

Španija - Italija 1:1 (0:0)

(Fabregas 64.; Di Natale 60.)

Irska - Hrvaška 1:3