Euro 2012: Španija zmagala na loteriji 11-metrovk za finale

Prvi finalist eura 2012 je reprezentanca Španije, ki je v polfinalu po 11-metrovkah premagala Portugalsko.

Objavljeno
27. junij 2012 18.30
Posodobljeno
27. junij 2012 19.27
FBL-EURO-2012-ESP-TRAINING
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Donjeck - Na evropskem nogometnem prvenstvu na Poljskem in v Ukrajini bo španska nogometna reprezentanca v finalu branila naslov iz leta 2008. V polfinalu Donjecku je namreč premagala Portugalsko, o zmagovalcu pa je sicer odločila loterija strelov z bele točke. 

Čeprav je bila Španija kot branilka naslova favorit v polfinalnem dvoboju, se je Portugalska izkazala za trdoživega nasprotnika in v rednem delu večkrat zasenčila varovance izkušenega španskega selektorja. V obeh podaljških je pobudo vendarle prevzela Španija, a obe mreži sta tudi po 120 minutah ostali nedotaknjeni. Sledile so 11-metrovke, ključno napako v portugalskem moštvu je naredil branilec Bruno Alves, ki je zadel prečko, Španijo pa je nato v finale popeljal Cesc Fabregas.

Španija bo četrtič igrala v finalu evropskih prvenstev, proti nasprotniku, ki bo znan po jutrišnjem polfinalu med Nemčijo in Italijo, pa bo kot prva v zgodovini skušala priti do treh zaporednih naslovov na velikih tekmovanjih.

Bosque presenetil z Negredom

Španski selektor Vicente del Bosque je v prvi postavil presenetil z napadalcem Alvarom Negredom, na klopi pa pustil tako Fernanda Torresa kot tudi Cesca Fabregasa, znova je med rezervisti pristal Fernando Llorente. Negredo je doslej na euru le enkrat vstopil v igro - na tekmi s Hrvaško je zamenjal Fabregasa. Španska postava je z izjemo napada ostala nespremenjena. Portugalski selektor Paulo Bento je v začetni postavi v napad namesto poškodovanega Helderja Postige poslal Huga Almeido.

Španski nogometaši so nosili črne trakove v spomin na mladega rokometaša Reala Betisa Mikija Roqueja, ki je pri 23 letih umrl v boju z rakom.

Tekmo je sodil turški sodnik Cüneyt Cakir, kar je pred tekmo na Portugalskem dvignilo veliko prahu. Predsednik španske nogometne zveze Angel Villar je namreč tudi predsednik komisije za delegiranje sodnikov, Cakir pa naj bi bil »velik prijatelj španskega nogometa«.

Pogumna Portugalska enakovredna prvakom

Prvi polčas ni postregel z zadetki niti z nevarnejšimi akcijami. Portugalci so se držali načrta, zaigrali napadalno in bili na trenutke celo boljši nasprotnik. Španci so z značilno igro vseeno ohranjali nadzor, prvo priložnost pa si priigrali v 9. minuti. Uigrano akcijo pred golom s preigravanjem Andresa Inieste je skušal zaključiti Alvaro Arbeloa, a žogo poslal čez gol. Razpoloženi Iniesta je bil tudi del druge lepe priložnosti Špancev. V 29. minuti je po novi izdelani akciji sprejel podajo Negreda z desne strani, po dvojni podaji s Xavijem Hernándezom pa nato le za malo zgrešil portugalska vrata.

Na drugi strani je v Ronaldo po levi strani prvič ušel španskim branilcem v 13. minuti, nevarneje pa je Špancem zagrozil v 31. minuti. Potem ko je na portugalski polovici ukradel žogo Jordiju Albi, a premalo natančno meril proti Casillasu.

Španci so imeli v prvem polčasu 56-odstotno posest žoge, a so Portugalci proti vratom sprožili en strel več (4).

Ronaldo neuspešen iz prostih strelov

V drugem polčasu je španski selektor kmalu v igro poslal Fabregasa, zamenjal tudi Silvo z Jesusom Navasom, kljub temu pa Španci pred portugalskimi vrati niso postali nič nevarnejši. Edino priložnost so pravzaprav imeli v 67. minuti po strelu Xavija Hernandeza, toda Rui Patrício je bil zanesljiv.

V nadaljevanju so bili bolj aktivni Portugalci. V 73. minuti je na »svoji« poziciji stal Ronaldo, a iz prostega strela žogo poslal tik nad prečko. Ronaldo je vajo ponovil še nekaj minut pred koncem, ko je imel celo dve priložnosti, ker je Arbeloa igral z roko. A je tedaj žoga šla visoko čez gol. Še zadnja lepa priložnost se jim je ponudila v zadnji minuti rednega dela, ko so portugalski nogometaši stekli v protinapad, Raul Meireles je podal do Ronalda, ta pa je zapravil bržkone najlepšo priložnost za zmago in svoje moštvo tako popeljal v podaljšek.

Patricio reševal kožo v podaljških

V prvih 15 minutah podaljška so se spet prebudili Španci. Stoodstotno priložnost je v 104. minuti zapravil Iniesta, ki se je po domiselni kombinaciji Albe in Pedra znašel pred golom, a je njegov strel prestregel Patricio. Dve minuti pozneje je iz prostega strela poskusil še Sergio Ramos, a je bila žoga le malo previsoka.

Patricio se je izkazal še v 110. minuti, ko Portugalsko rešil po strelu Navasa. Žoga se mu je odbila iz rok, a je bil na mestu tudi Pepe. Nevarnosti pred portugalskim golom še ni bilo konec, Španci so pritiskali, a vseeno so se tudi podaljški končali brez zadetkov.

V streljanju 11-metrovk se je Patricio izkazal v prvem strelu Xabija Alonsa, a je bil na drugi strani neuspešen tudi Juao Moutinho. Za Španijo je bil nato uspešen Iniesta, za Portugalsko pa za las tudi Pepe. Natančna sta bila še Pique in Nani. Ramos, ki bržkone še ni pozabil neslavno zgrešene 11-metrovke iz polfinala lige prvakov v dresu Real Madrida, je bil zanesljiv z izjemnim strelom, ne pa tudi branilec Bruno Alves. Patricio je bil blizu, da ubrani strel tudi Fabregasu, a njegov zadetek je Španijo vendarle popeljal v finale.

Euro 2012, polfinale:

Portugalska - Španija 2:4 (0:0; 0:0)

Pepe, Nani; Iniesta, Pique, Ramos, Fabregas

Postavi:

Portugalska: Rui Patricio, Joao Pereira, Pepe, Bruno Alves, Coentrao, Veloso (od 106. Custodio), Meireles (od 112. Varela), Moutinho, Nani, Cristiano Ronaldo, Almeida (od 81. Oliveira).

Španija: Casillas, Arbeloa, Pique, Ramos, Alba, Busquets, Alonso, Xavi (od 87. Pedro), Iniesta, Silva (od 60. Navas), Negredo (od 54. Fabregas).