Avstrijci vroči kakor vreme na jugu Francije

Euro 16 je prvo veliko tekmovanje, na katerega so se uvrstile vse štiri slovenske sosede.

Objavljeno
11. junij 2016 12.55
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec

Dunaj - V avstrijski nogometni reprezentanci nadvse optimistično pričakujejo svoj štart na tem evropskem prvenstvu, na katerem bodo uvodno tekmo odigrali v torek (14. t. m.), ko se bodo v Bordeauxu pomerili z izbrano vrsto Madžarske. Čeprav tekmece spoštujejo, je iz njihovih izjav vendarle mogoče razbrati, da so v mislih že vnaprej vpisali prve tri točke.

»Kakor sem jih proučil, so dobro organizirani, odlično stojijo v obrambi, zelo nevarni pa so z nasprotnimi napadi. Zato bomo morali biti zbrani in agresivni,« je Marcel Koller, selektor avstrijskega moštva, na novinarski konferenci v baznem taboru v Mallemortu razkril delček svojega taktičnega načrta za težko pričakovani sosedski dvoboj z Madžari v skupini F, v kateri so sicer še Islandci in favorizirani Portugalci.

Da bi »rdeče-belo-rdeči«, ki so navduševali v kvalifikacijah, v katerih so z devetimi zmagami, enim neodločenim izidom in brez poraza (!) prepričljivo osvojili prvo mesto pred Rusijo, Švedsko, Črno goro, Liechtensteinom in Moldavijo, svojo premiero na euru v Franciji pričakali kar najbolje pripravljeni, na zadnjih treningih dajejo največji poudarek hitrim in natančnim podajam.

»Poleg tega preverjam, koliko je kdo pripravljen dati od sebe,« je 55-letni Švicar nakazal, da očitno še ni izbral (popolne) začetne enajsterice za torkovo premiero v Bordeauxu. Ni pa skrivnost, kdo so glavni nosilci igre; to so nedvomno David Alaba (Bayern München), Marko Arnautović (Stoke City), Christian Fuchs (Leicester), Marc Janko (Basel), Zlatko Junuzović (Werder Bremen) in Sebastian Prödl (Watford).

Avstrijcem sicer za vidnejši uspeh na prvenstvu mnogi poznavalci očitajo pomanjkanje izkušenj, kar ni čudno, saj bo letošnji euro v Franciji za mnoge reprezentante sploh prvo večje tekmovanje. A Koller se s tem niti najmanj ne obremenjuje. »Ker turnirskih izkušenj tako ali tako ne moremo pričarati, se bomo osredotočili na naš nogomet. Skušali bomo igrati tako, kot smo v kvalifikacijah,« je napovedal »glavni in odgovorni« v izbrani vrsti naših severnih sosedov.

Sebastian Prödl, eden od stebrov avstrijske obrambe, je pristavil, da je moštvo v zadnjem obdobju močno napredovalo in naredilo velikanski korak naprej. »V primerjavi z domačim evropskim prvenstvom leta 2008 smo zdaj bistveno boljši. Razlika med takratno zasedbo in zdajšnjo je ogromna; če dobro premislim, se ju sploh ne da primerjati med seboj. Vendar pa se nismo razvili le igralci, ampak tudi zveza. Avstrijski nogomet je postal močna in prepoznavna blagovna znamka,« je omenil 28-letni Gradčan.

Da so med njegovimi rojaki tudi takšni, ki se ne strinjajo z njim, mu je prav malo mar. »Ah, kritike bomo imeli zmeraj. Seveda se niso pozabili oglasiti tudi takoj po našem porazu z Nizozemsko (0:2) na zadnji pripravljalni tekmi, na kateri smo sicer igrali zelo dobro,« je presodil Prödl, ki mu je prikimal tudi kapetan reprezentance Christian Fuchs: »Bili smo boljši, na žalost pa smo prejeli dva neumna gola. Kljub temu ne dvomimo vase,« je poudaril 30-letnik iz Neunkirchna v Spodnji Avstriji.

V Mallemortu na jugu Francije, kjer prebivajo v času prvenstva, se počutijo izvrstno. »Na voljo imamo vse, kar potrebujemo, tako da nam prav nič ne manjka. Odlično je poskrbljeno tudi za prosti čas, ki ga lahko preživljamo z lokostrelstvom, namiznim tenisom, pikadom, igranjem računalniških igric ... Tudi bazen je čudovit,« je navdušen napadalec Martin Harnik, prijetno presenečen tudi nad številnimi oboževalci, ki spremljajo njihove treninge. Tribuna sicer manjšega lokalnega »štadiona« kar poka po šivih.

»Komaj že čakamo na začetek naše prve tekme, ki je – kakor pravijo – vselej izjemno pomembna. Vroči smo podobno kakor tukajšnje vreme,« je Koller razpoloženje svojih izbrancev primerjal z visokimi temperaturami v njihovem baznem taboru, ki se čez dan praviloma ne spustijo pod 30 stopinj Celzija.