Euro 2016: avtogol pokopal Severne Irce, v četrtfinalu Wales (VIDEO)

Po podaji Garetha Bala v 75. minuti je nespretno posredoval branilec Gareth McAuley in zatresel lastno mrežo.

Objavljeno
25. junij 2016 22.19
Soccer Euro 2016 Wales Northern Ireland
J. P.
J. P.

Pariz - Po Poljakih so si mesto v četrtfinalu evropskega prvenstva v Franciji zagotovili tudi nogometaši Walesa. V otoškem dvoboju osmine finala so namreč z 1:0 odpravili Severno Irsko, vendar pa niso zadeli sami, temveč jim je pomagal tekmečev branilec Gareth McAuley. Nespretno je namreč posredoval pri podaji zvezdnika Garetha Bala rezervistu Halu Robson-Kanuju in ukanil lastnega vratarja Michaela McGoverna, ki je bil povsem nemočen. Valižani se bodo v četrtfinalu skušali postaviti po robu bodisi Belgijcem bodisi Madžarom.

V prvi priložnosti na tekmi so se sicer znašli poznejši poraženci, potem ko je Stuart Dallas nevarno zapretil, a je čuvaj mreže Walesa Wayne Hennessey s skrajnimi napori in z bravurozno obrambo preprečil zadetek. V 19. minuti je bilo vroče v nasprotnikovem kazenskem prostoru, Aaron Ramsey je celo zatresel mrežo, a je glavni sodnik - tudi Anglež Martin Atkinson je bil z Otoka - zadetek zavoljo prepovedanega položaja razveljavil.

Gareth McAuley je bil glavni osmoljenec dvoboja. Foto: Francois Mori/AP.


Hennessey se je še enkrat zelo izkazal ob poskusu Jamieja Warda, s tem pa so bile nevarnejše akcije v prvem polčasu izčrpane. Po prihodu iz garderobe pa so precej agilneje nadaljevali Valižani. Ramsey je sprva žogo oddal do Sama Vokesa, ki pa z glavo ni bil uspešen, nato se je v 58. minuti s prostega strela skoraj proslavil prvi zvezdnik Gareth Bale, ki je s 27 metrov pošteno ogrel dlani Michaela McGoverna. Severnoirski vratar je bil zelo zanesljiv, brez moči je bil zgolj v 75. minuti.

Realov 26-letni napadalno usmerjeni zvezni igralec je lepo prodrl po levi strani in v osrčju kazenskega prostora opazil dobro odkritega rezervista Hala Robson-Kanuja. Poslal je odličen predložek v njegovo smer, pri poskusu posredovanja pa je bil izjemno nespreten branilec West Broma Gareth McAuley, ki je žogi spremenil smer in jo nesrečno poslal v lastno mrežo. Del tribun na Parku princev, na katerih so bili navijači Walesa, je eksplodiral, severnoirskim nogometašem pa ni bilo več pomoči.

McAuley je dosegel že tretji avtogol na letošnjem prvenstvu, ki je v tem pogledu že zdaj rekordno. Še zanimivost: isti igralec je zabil tudi prejšnji avtogol za svojo izbrano vrsto oktobra leta 2011. Severna Irska je tako ostala brez zmage še v osmem zaporednem medsebojnem obračunu z Valižani (po štirje neodločeni izidi in porazi), od katerih je bila nazadnje boljša davnega leta 1980. Wales pa je postal prvi zmagovalec v izločilnih bojih evropskih prvenstev po Grčiji v finalu leta 2004, ki se je do uspeha dokopal z enim samim sproženim strelom v okvir vrat.

WALES : SEVERNA IRSKA 1:0 (0:0)

Strelec: 1:0 - Gareth McAuley (75./avt.).

Wales (3-5-2): Wayne Hennessey, Ben Davies, Ashley Williams, James Chester, Neil Taylor, Aaron Ramsey, Joe Ledley (od 63. Jonathan Williams), Joe Allen, Chris Gunter, Gareth Bale, Sam Vokes (od 55. Hal Robson-Kanu). Selektor: Chris Coleman.

Severna Irska (4-1-4-1): Michael McGovern, Jonny Evans, Craig Cathcart, Gareth McAuley (od 84. Josh Magennis), Aaron Hughes, Corry Evans, Stuart Dallas, Oliver Norwood (od 79. Niall McGinn), Steven Davis, Jamie Ward (od 69. Connor Washington), Kyle Lafferty. Selektor: Michael O'Neill.