Francoska noč solza, zgodovina se ni ponovila

Grenkoba gostiteljev: vse je bilo pripravljeno za veliko slavje, na koncu pa bridko razočaranje.

Objavljeno
12. julij 2016 01.11
Peter Žerjavič, Bruselj
Peter Žerjavič, Bruselj
Bruselj – Prizorov velikega slavja na ulicah Pariza in drugih francoskih mest, po katerem so hrepeneli Francozi, v nedeljo ni bilo. Nogometna drama se je končala z zmago Portugalske, sanje o naslovu evropskega prvaka se niso uresničile.

»Danes se Francija zbuja z občutkom izgube,« so ugotavljali v športnem dnevniku L'Equipe. Portugalska je bila bolj šibak nasprotnik kot Nemčija, a v nogometu žal ne zmaga vedno boljša ekipa, so ugotavljali z grenkobo. Po zmagi nad nemško enajsterico je bil v francoskih očeh naslov na dosegu roke, a razpletlo se je drugače. »Zgodovina se torej ne ponavlja,« so zapisali v primerjavi z evropskim prvenstvom leta 1984 in mondialom 1998. Pri L'Equipe se tolažijo, da ima generacija mladih nadarjenih nogometašev lepo prihodnost.

Med tragičnimi junaki je novi superzvezdnik, najboljši strelec prvenstva Antoine Greizmann, ki je sicer imel priložnosti, a ni zadel gola odrešitve. Številni časniki so pisali o krutem porazu in se kljub neugodnemu razpletu zahvaljevali francoskim modrim, Les Blues, za pozitivno vzdušje, ki so ga pripravili z zmagami in uvrstitvijo v finale. Pisali so o nacionalni gorečnosti med eurom 2016, ki lahko koristi Francozom, obremenjenim s številnimi težavami, pesimizmom, terorizmom. Kljub temu komentatorji opozarjajo, da bo pozitiven učinek prvenstva kratek.

Vsekakor je ob koncu kar nekaj ponosa, da je prvenstvo potekalo skorajda brezhibno. Francoski predsednik François Hollande je v intervjuju, objavljenem v nedeljo pred tekmo, ocenil, da je vzdušje med prvenstvom pokazalo, da Francozi potrebujejo enotnost. To so pokazali tudi kot odziv na teroristične napade. Za nogometno reprezentanco so bili napadi del zavesti in selektor Didier Deschamps je hotel osrečiti ljudi, je ugotavljal predsednik. To, da v Franciji več ne govorijo o poreklu nogometašev da je znamenje napredka. »Francija je mešana. To je dejstvo,« je povedal.

Ne glede na poraz je Hollande za Deschampovo ekipo organiziral skupno kosilo v Elizejski palači.