Po uličnih pretepih na isti tribuni

Anglija – Rusija: Remi v Marseillu so zasenčili huligani.

Objavljeno
13. junij 2016 00.57
FBL-EURO-2016-MATCH4-ENG-RUS
Aljaž Vrabec
Aljaž Vrabec

Marseille – Dobra angleška igra in rusko izenačenje v sodnikovem dodatku bosta šla hitro pozabo. Tekmo so povsem zasenčili navijaški izgredi. Manjši pretepi so se v Marseillu začeli že v četrtek ob prihodu prvih ruskih in angleških navijačev, dogajanje je povsem ušlo izpod nadzora v soboto.

Vsa Evropa je bila v strahu pred terorističnimi napadi islamskih skrajnežev, zdaj sramotno podobo v svet pošiljalo kleni Evropejci. Kako je Evropa le navidezna zibelka miru in demokratičnih vrednot, je tako potrdil že začetek evropskega nogometna prvenstva. Le nekaj fotografij in posnetkov, poslanih iz Marseilla, je bilo dovolj za spoznanje, kako je Evropa prepolna neonacistične ikonografije, ki nasprotuje vsemu tujemu. Manjkali niso niti ruski »prijatelji« s podobami četniškega vojvode Draže Mihajlovića na majicah. Mnogi med njimi so si obraz prekrili, da bi ostali neprepoznavni.

Najhujši neredi so bili na ulicah Marseilla nekaj ur pred tekmo. Med ruske in angleške huligane so se vmešali domači francoski prestopniki, kar je znova potrdilo, da je nogometna tekma le izgovor za nasilje. Policija je skušala vzpostaviti red s solzivcem in vodnimi topovi. V soboto in nedeljo naj bi aretirali petnajst oseb, poleg Rusov in Angležev tudi Francoza, Nemca in Avstrijca. Poškodovanih je bilo 35 oseb, od tega je en Anglež v kritičnem, a stabilnem stanju. O incidentih so poročali še iz Nice, tam so zapele pesti med domačini in navijači Severne Irske.

Prav neverjetno je, da so po tridnevnem razbijanju po Marseillu organizatorji tekme navijače Rusije in Anglije vseeno postavili na isto tribuno, med njimi pa je za red skrbela le ena vrsta varnostnikov. Ko je le nekaj sekund po koncu tekme sledil ruski stampedo proti angleškim navijačem, ni bilo nobene ustrezne varnostne sile, ki bi lahko ustavila nasilje. Prav tako je več prič potrdilo, da je bil pregled navijačev pred vhodom na štadion zelo kratkotrajen in skop. Nič čudnega, da so huligani notri pritihotapili pirotehnična sredstva.

Pri Evropski nogometni zvezi (UEFA) so izpostavili, da lahko ukrepajo zgolj zoper kršitelje na štadionu. Prav zato je UEFA odprla disciplinski postopek proti ruski nogometni zvezi, in ne tudi proti angleški. Iz UEFA so sporočili, da z evropskega prvenstva ne bodo izključili nobene reprezentance. Za zdaj. Angleški mediji namreč poročajo, da sta obe nogometni zvezi dobili zadnje opozorilo pred izključitvijo, če bodo navijači nadaljevali izgrede. Dokončni ukrepi naj bi bili znani jutri. V vsakem primeru je tudi UEFA dobila veliko opozorilo. Nemirna je bila tudi nedelja. Približno petdeset nemških navijačev je v Lillu napadlo ukrajinske navijače, v Parizu pa so privrženci PSG s srbskimi pajdaši ogrožali turške navijače.

Zaradi navijaških izgredov je šla hitro v pozabo odlična igra angleške reprezentance. Angleži so imeli težave z učinkovitostjo, a polomil ga je tudi selektor Roy Hodgson ob koncu tekme. Najprej je presenetil, ko je v zvezno vrsto uvrstil napadalca Wayna Rooneyja, kar je bila odlična poteza. Rooney je kreiral številne napadalne akcije, hkrati bil v veliko pomoč v obrambi. Toda tako je bilo le do 77. minute, nakar se je moral zaradi menjave usesti na klop. Hodgson se je branil, češ da je bil Rooney utrujen in da je imela Anglija vse pod nadzorom, a kaj ko je bil glavni razlog za angleško prevlado prav Rooney.

Ruska kazen z golom v 92. minuti je skupino B postavila povsem na glavo. Angleži bodo svojo kožo reševali proti Walesu, organizatorji pa bodo imeli ogromno skrbi, kako preprečiti nadaljevanje huliganskega pohoda. Pomembno vlogo bo imel tudi slovenski sodnik Damir Skomina na tekmi Rusija – Slovaška.