Rakitić: Nogomet je včasih najbolj butasta stvar na svetu (VIDEO)

Po porazu Hrvatov v osmini finala eura proti Portugalski (z 0:1 po podaljšku) je tarča kritik selektor Ante Čačić.

Objavljeno
26. junij 2016 13.53
Soccer Euro 2016 Croatia Portugal
J. P.
J. P.

Ljubljana - »Kot bi zmagali v finalu!« Tako je evforijo po sinočnji zmagi (1:0) v osmini finala nogometnega evropskega prvenstva v Franciji nad Hrvaško, ki je bila na igrišču resda precej boljša, opisal portugalski rezervist Ricardo Quaresma, ki je z zadetkom v 117. minuti svoji zasedbi odprl četrtfinalna vrata, zdaj pa izbrance selektorja Fernanda Santosa čakajo Poljaki. Zanimivo: šele prvič po letu 2008, ko se je to posrečilo Rusu Andreju Aršavinu proti Nizozemcem, se je na euru zgodilo, da je tekmo izločilnih bojev odločil podaljšek, ki je Portugalce poslal že v šesti četrtfinale na tekmovanjih te ravni, v čemer so rekorderji.

In če na Portugalskem vlada evforija, imajo na oni strani Kolpe in Dragonje dan žalovanja. Hrvaške ambicije so segale precej višje kot do osmine finala, sploh po spektakularni zmagi v skupinskem delu nad branilci naslova Španci (2:1), na udaru kritik v domovini pa se je znašel predvsem selektor Ante Čačić, čeprav so mu še pred dnevi tudi največji kritiki priznavali, da je prvi znal poenotiti zasedbo številnih zvezdnikov svetovnega formata. Na Hrvaškem mu očitajo predvsem zelo pozno izvedene menjave, prvo je izpeljal šele v 88. minuti, ko je Maria Mandžukića nadomestil Nikola Kalinić.

»Vse je bilo enkratno - z izjemo naše neučinkovitosti! Računali smo, da bo tekmec stavil na protinapade, na kar smo se dobro pripravili in se 120 minut držali dogovorov, nadzorovali položaj na igrišču in Portugalcem preprečili sleherno priložnost. Razen zadnje! To je bila naša napaka, ki pa jo moramo sprejeti, saj so tudi spodrsljaji sestavni del nogometa. Ne zmaga vselej boljše moštvo in tudi tokrat ni. Igrali smo dobro, napadalno, lačni smo bili zadetka, nasprotnik pa se je uspešno branil z osmimi igralci, nas držal daleč od vrat, ni nam puščal prostora za priložnosti in za nameček še dosegel pozen gol, ko smo skušali še nekoliko bolj pritisnili v napadu. Bolj ko se je tekma bližala h koncu, nevarnejši smo bili,« je doseženo ocenil selektor Čačić.

Kapetan Srna pomahal v slovo

»Seveda sem žalosten, razočaran. Imeli smo izjemno ugoden razpored izločilnih bojev, v primeru zmage v osmini finala bi denimo naleteli na premagljive Poljake. Kakor koli, igralcem nimam česa očitati, pač niso zadeli, toda takšen je nogomet. Portugalska ima izkušeno zasedbo s kakovostnimi igralci, ki je morda zdaj celo med favoriti za končno lovoriko. Izkoristila je našo edino napako globoko na njeni polovici in zadela iz protinapada. Zdaj moramo pogled usmeriti v prihodnost in se čim bolje pripraviti na svetovno prvenstvo čez dve leti v Rusiji,« je še dodal nekdanji trener Maribora. Njegova splošna ocena hrvaških nastopov v Franciji pa je takšna: »Odigrali smo štiri vrhunske dvoboje, škoda torej, ker tega nismo znali kronati še z rezultatom. Fantje si zaslužijo pohvale za željo in trud.«

Ante Čačić in Ivan Rakitić nista mogla skrivati razočaranja. Foto: Lee Smith/Reuters.


Čačić že v kvalifikacijah za mondial leta 2018 ne bo imel več enakega kadra kot včeraj, saj bo majico z državnim grbom slekel (vsaj) branilec Darijo Srna, ki je zadnjih sedem let nosil tudi kapetanski trak. Po včerajšnjem 134. reprezentančnem nastopu se je odločil, da po desetletju in pol mesto prepusti mlajšim rojakom. »Reprezentančna zgodba je zame končana, še vedno pa sem željan klubskih trofej in uspehov. Športno pot bi rad zapečatil pri Šahtarju iz Donecka. To je moj klub, moj štadion, moje mesto, moje življenje,« je zatrdil 34-letni steber obrambe.

Pa odziv igralcev po včerajšnjem porazu »kockastih« v osmini finala eura? »Očitno bog ni želel, da bi napredovali,« je bil kratek in jedrnat tragični lik poražencev Domagoj Vida, ki je sprva dvakrat zapravil lepi priložnosti z glavo, v zadnji minuti drugega podaljška pa je iz obetavne akcije za las ustrelil mimo desne vratnice. Popolnega razočaranja, skorajda obupa, pa ni mogel skrivati Barcelonin zvezni igralec Ivan Rakitić: »Pravijo, da je nogomet najpomembnejša postranska stvar na svetu. Ne vedno. Včasih je lahko tudi najbolj butasta reč na svetu. Boljši tekmec gre domov, slabši napreduje, kje je torej pravica? Ne morem verjeti.«