Benu Udrihu še pred zborom posebni status

Božidar Maljković je dal ob krčenju seznama za EP prednost mlajšim. Nachbar in Begić bosta izpustila uvodne dni priprav.

Objavljeno
06. julij 2013 00.26
Tanja Volarič, šport
Tanja Volarič, šport
Zreče – Še v dneh pred včerajšnjim prvim večjim krčenjem seznama kandidatov za EP v košarki so v strokovnem štabu oklevali med 15 ali 16 imeni, selektor Božidar Maljković se je odločil za daljšega, nanj pa uvrstil tudi novopečenega člana Uniona Olimpije Jako Brodnika, ki ga ni bilo v prvotni shemi. A na zbor čez 13 dni v Rogaški Slatini jih bo prispelo le 13 ali 14.

»Izbral sem ekipo, v katero verjamem, kadar sem se znašel v dvomih, sem dal prednost mlajšim košarkarjem. Vedno sem sledil takšni logiki. Smo pa tokrat dodali še mladega Brodnika. Odločitve sem sprejemal po posvetu s sodelavci, ki so mi zatrdili, da je imel izjemno sezono v Laškem,« je Maljković pojasnil seznam, na katerem je ostal le en naturalizirani igralec, Mirza Begić. Selektor bo moral tako do začetka EP črtati še štiri imena.

Boštjan Nachbar in Mirza Begić bosta sicer preskočila domala ves uvodni del priprav na Štajerskem in se bosta soigralcem pridružila 23. julija, dva dni pred selitvijo v Ljubljano. Podoben scenarij naj bi sprva obveljal tudi za Jako Blažiča, ki pa je selektorja v noči na petek obvestil, da se je zaradi lažjega udarca v koleno raje odpovedal udeležbi na poletni ligi NBA, zato bo še pravočasno prispel na uvodni del priprav izbrane vrste. Poseben primer pa ostaja Beno Udrih, ki se sicer celo pomlad slovenskim medijem ni želel razjasniti glede reprezentančnega poletja, bolj odkrit je bil do Maljkovića, ki zato njegovega prihoda zaenkrat ne postavlja pod vprašaj in mu gre naproti tudi v gradnji posebnega statusa, saj ga je pripravljen čakati, dokler bo to potrebno.

»Potem ko sem ga obiskal v ZDA, sva se še enkrat slišala in zatrdil mi je, da bo igral, da imamo njegovo besedo. Jaz mu verjamem. Prišel bo, ko bo imel pogodbo. A če sem pošten, niti jaz ne vem, do kdaj ga bomo čakali,« je pojasnil Maljković, po pravilih lige NBA pa bodo pogodbe v ZDA začeli podpisovati po 8. juliju. Z Udrihom in Goranom Dragićem v ekipi bi bila igra lahko zelo hitra. Dragić je že izpostavil željo po tem, in to v blažji kritiki sistema med EP v Litvi, vendar prvi mož reprezentančne stroke pri tem ne popušča. »Če kdo, potem bi jaz najraje videl, da bi igrali hitro. A za to morajo fantje imeti žogo v rokah, da jo dobijo, pa moramo imeti dobro obrambo. Kaj pa bomo naredili, če nam bo nekdo od tekmecev ustavil igro? Zato vztrajam, ko bomo mogli, bomo igrali na protinapade, sicer pa bo morala biti igra organizirana,« je bilo v besedah Maljkovića jasno razbrati, da od svojega sistema zaradi želja posameznih igralcev ne bo bistveno odstopal, bo pa moral prilagoditi notranjo igro, potem ko je ostal brez Erazma Lorbka.

»To je bil zame velik udarec, saj je bil vseskozi del naših načrtov, ima met z razdalje, avtoriteto pri sodnikih in izkušnje. Igra lahko z obrazom ali hrbtom obrnjen proti košu. Zdaj bo moral naloge krilnega centra več opravljati Boštjan Nachbar, ki pa je tega vajen tudi iz zadnje sezone v Nemčiji, le za obrambo proti višjim tekmecem bomo še morali najti rešitve,« je Maljković včeraj pojasnil v zreškem hotelu Atrij, kjer bo med prvim delom prvenstva ob slovenski bivala tudi španska reprezentanca, ki bo branila zlato iz Litve. Unior d.d. Program Turizem je sicer včeraj v Zrečah postal licenčni partner EP in partner KZS, krovna organizacija pa je z Uradom vlade RS za komuniciranje podpisala tudi dogovor o oglaševanju blagovne znamke I feel Slovenia v okviru dogodkov in dejavnosti KZS.