Dragić je Udriha že videl na sliki, pa jo je retuširal

Goran Dragić noče razmišljati o tem, koga ne bo v reprezentanci, z Jako Lakovičem sta se že dogovorila.

Objavljeno
22. julij 2013 22.15
SLOVENIJA LJUBLJANA 01.09.2010 DRAGIC GORAN FOTO:ROMAN SIPIC/DELO
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport
Ljubljana – Če je Slovenija v sezoni 2006/07 imela šest košarkarjev v ligi NBA, bo naša reprezentanca po prostovoljnem izobčenju Bena Udriha do nadaljnjega imela le enega aduta iz elitne ameriške lige. Goran Dragić je bil prvi strelec slovenske zasedbe že na prejšnjem EP v Litvi, na letošnjem na domačih tleh pa bo njegova vloga še bolj udarna.

Phoenixov organizator igre je debitiral v članski reprezentanci leta 2006 na SP na Japonskem, nato pa je nanizal tri zaporedne nastope na evropskih prvenstvih in v seštevku zbral 215 točk. Na zadnjem EP v Litvi je bil s povprečjem 11,7 točke prvi slovenski strelec, predvsem pa obžaluje, da je dve leti poprej na Poljskem zaradi poškodbe vstopil v igro le na štirih tekmah. Če bi bil zdrav, bi Slovenija na domačem prvenstvu bržkone naskakovala že drugo kolajno. Zaradi takratnega spleta okoliščin pa je letošnji motiv še toliko večji.

»Menim, da lahko tudi po nizu odpovedi osvojimo kolajno. Če bomo ustvarili dobro ozračje v moštvu ter se prepustili ozračju v dvoranah Zlatorog in Stožice, lahko veliko dosežemo z borbenostjo in talentom fantov, ki so se odzvali. Saj tudi druge reprezentance ne bodo prišle v najmočnejših zasedbah. Vesel sem, da se bom boril s fanti, ki so se odzvali selektorjevemu vabilu, in ne bom razmišljal o tem, koga ni v reprezentanci. Kdor je prišel, je prišel,« razmišlja Goran Dragić, zato si ne beli glave z odsotnostjo Bena Udriha.

»Nimam mnenja o tem. Spoštujem njegovo odločitev, saj je odrasel in razmišlja s svojo glavo. Odločil se je, kakor se je, in ne bi dodajal ničesar,« je odločen 27-letni košarkar. Zato si niti ne beli glave z vprašanjem, če bosta z Jako Lakovičem, edinima preostalima klasičnima organizatorjema igre slovenske reprezentance, imela težje delo na EP. Ali morda tudi lažje: »Saj Beno ni igral na reprezentančnih tekmovanjih vse od leta 2006, zato letos za naju ne bo bistveno drugače. Ponudba branilcev bo drugačna le od domišljijskega seznama. Drugače kot doslej bi bilo le, če bi Beno prišel, in ker smo vsi profesionalci, bi se nekako uskladili. Škoda, da med nami ni Erazma Lorbka, zdaj se bomo morali boriti z igralci, ki jih imamo na voljo.«

Boji se le poškodb

Slovenska reprezentanca ima na vsakem igralnem mestu kakšnega izkušenega moža. Toda če bi se kateri poškodoval, bi Božidar Maljković že imel velike preglavice. »Res je, že v preteklosti se je poškodovalo precej košarkarjev, zato upam, da bomo vsi zdravi pričakali začetek EP. Na to lahko vpliva tudi vsebina treningov. Če bomo pretiravali, se bomo izpostavljali dodatni nevarnosti. Poskusili bomo najti pravo mero pri vadbi ter zlato sredino med nujno zavzetostjo in tveganjem,« je prepričan Goran Dragić, ki se s Phoenixom ni uvrstil v letošnjo končnico lige NBA, zato že od 17. aprila – torej dolge tri mesece – ni odigral tekme. Že na prvi pogled je jasno, da nima težav s kilogrami, toda kako kaže pri vzdržljivosti in občutku za igro? Bo moral biti zaradi dolgega premora še toliko bolj previden?

»Od 21. aprila sem doma, tako da sem imel kar dolge počitnice. Dobro se počutim pri vadbi, saj skrbim za svoje telo. Vsako leto opravim v Los Angelesu preventivni program vadbe za krepitev šibkejših skupin mišic, da bi zdržal oster ritem tekem v ligi NBA in se ognil poškodbam. Kajpada pa poleti redno vadim na Iliriji po dvakrat na dan. Ne bi rekel, da sem že stoodstotno pripravljen, nenazadnje imamo zato priprave, da še nekoliko potreniramo. Prvi teden priprav je vedno najtežji. Ko mlečna kislina v mišicah nekoliko popusti, že lažje treniramo,« meni prvi adut slovenske reprezentance za EP. Od njega javnost veliko pričakuje že v nizu 12 ogrevalnih tekem, od katerih bo prva na sporedu že v petek proti Ukrajini. Kako tako zgodaj ustreči evforičnim navijačem, ki bodo verjetno že julija in avgusta zahtevali dobre igre in zmage?

»To je zelo dobro vprašanje. Ogrevalne tekme so za nas kot sladica. Raje vidim, da imamo na sporedu več tekem kot več treningov, na takšno razmerje sem se navadil zadnjih pet let v ZDA. Toda če na tekmah paziš, da se ne bi poškodoval, ne moreš dobro igrati. Pričakujem, da bo selektor v pripravljalnih nastopih menjaval zasedbe in posameznim košarkarjem odmerjal počitek, saj si ga sami ne moremo. Na treningih je lažje, saj se med igro 5:5 vendarle ne zaganjamo na vso moč,« je odločen starejši od bratov Dragić, ki je po pomladitvi slovenske reprezentance še bolj prepričan, da bo morala spremeniti igralni slog in poseči po hitrejših ritmih: »Boža že poznamo s prejšnjega prvenstva, košarkarjev je nekaj novih, toda mislim, da se bomo hitro navadili eden na drugega. Marsikaj bo odvisno od našega sistema igre in kako bo selektor uskladil naše sposobnosti.«

Želi igrati z Lakovičem

Zaradi manjšega števila rutinerjev bo selektor Maljković imel manj preglavic pri postavljanju taktike in moštvene hierarhije. Je to dobro ali slabo za izbrano vrsto? »Po eni strani dobro, po drugi slabo. Če bi bila v reprezentanci Beno in Erazem, bi imeli več dobrih košarkarjev, bi pa težje vzpostavili hierarhijo v moštvu. Zdaj imamo mlade igralce, ki nimajo toliko izkušenj, zato pa bodo dali reprezentanci veliko energije, napredovali bodo in občutili, kako je videti nastop na EP, kar bo zanje dragoceno doživetje. Le redkokdaj se stvari odvijajo povsem po naših željah, tako je v življenju in športu in s tem se moramo sprijazniti,« ocenjuje Goran Dragić in priznava, da sta se z Lakovičem že pogovarjala, kako si bosta porazdelila organizatorske naloge.

»Dvakrat ali trikrat sva posedela ob pijači in razmišljala, kako naj bi bilo vse skupaj videti. Ko je bil še Beno v igri, sva ga imela v sliki, toda na žalost sva jo morala 'retuširati'. Jaka je pravi vodja naše reprezentance in naš najbolj izkušeni mož, zato bodo njegovi nasveti mladim fantom vredni suhega zlata. Midva pa se bova zlahka uskladila. Nikoli nisem zahteval, da bi bil prvi dirigent moštva, niti Jaka ne. Oba veva, da bomo vsi igrali, poskusila bova postoriti čim več dobrega za korist ekipe, selektor pa bo določil, koliko minut in v katerih četrtinah bo kdo dobil priložnost. Želel bi si le, da bi se z Jako sem ter tja hkrati znašla na parketu,« poudarja Goran Dragić.