FIBA bo znova izbrala gostitelja EP 2015

Evropska košarkarska zveza Fiba Europe se je odločila, da Ukrajina ne bo gostila prihodnjega evropskega prvenstva.

Objavljeno
13. junij 2014 13.49
Posodobljeno
13. junij 2014 14.17
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Kijev - Predstavniki Evropske košarkarske zveze Fiba Europe so danes sprejeli odločitev, da Ukrajini odvzamejo organizacijo evropskega prvenstva leta 2015.

Fiba Europe je s to odločitvijo odlašala kar nekaj mesecev, saj je upala, da se bodo politične razmere v Ukrajini umirile ter bo tamkajšnja košarkarska organizacija vendarle pripravljena organizirati košarkarsko prvenstvo najboljših ekip stare celine. V zaostrenih razmerah pa so Ukrajinci ostali brez evropske košarke, saj tako politični in ekonomski položaj v državi ne dovoljujeta izvedbe tako velikega športnega dogodka.

Krovna evropska košarkarska organizacije se je odločila, da bo ponovila postopek izbora novega gostitelja prvenstva. Kandidature bo zbirala do konca julija, nato pa bo odločitev sprejela ob koncu avgusta, tik pred začetkom svetovnega prvenstva v košarki v Španiji.

Za organizacijo evropskega prvenstva leta 2015 vlada izjemno zanimanje, saj je kar 16 držav pokazalo svoj interes, med kandidati pa je tudi evropska prvakinja Francija. Fiba Europe tudi Ukrajini ni povsem zaprla vrata, saj bo njihova kandidatura v prednosti pred ostalimi, če se bodo odločili kandidirati za organizacijo prvenstva leta 2017, poroča slovenska tiskovna agencija.

Ukrajinci so ob pridobitvi organizacije evropskega prvenstva napovedali, da bodo poskušali še izboljšati dosežke zadnje gostiteljice Slovenije, vendar pa so se v tem času zgodili dogodki, ki so pripeljali do niza usodnih političnih dogodkov, nemirov in zaradi odcepitve Krima zaostritve odnosov z močno sosedo Rusijo, pri čemer so potegnili kratko ukrajinski ljubitelji košarke.