Kar dobro, da je do EP še cel mesec

Dravograjski košarkar Boštjan Nachbar vztraja, da naša reprezentanca ne sme dovoliti, da ji tekmeci vsilijo ritem.

Objavljeno
04. avgust 2013 13.34
Košarka Slovenija- Latvija. V Celju 2.8.2013
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport
Celje – Jaka Lakovič (35 let) in Boštjan Nachbar (33) sta najstarejša člana letošnje slovenske reprezentance, imata pa tudi najdaljši staž v njej. Toda v zadnjih letih ju skoraj nismo videli hkrati na parketu; kadar je eden zdrav, drugi praviloma okreva. Nachbar je v dvoboju z Latvijo končno zaigral za Slovenijo, na Lakoviča Božidar Maljković še čaka.

Nachbar, letošnja okrepitev Barcelone, je dve leti mlajši od staroselca pri Avellinu, vendar je dres članske slovenske reprezentance oblekel skoraj dve leti prej. Debitiral je 27. novembra 1999 v Skopju ob zmagi s 74:70 na kvalifikacijski tekmi za EP 2001, na katerem potem ni nastopil. V Turčiji sta krilne naloge opravljala Marko Milič in Goran Jagodnik, sam pa je debitiral na celinskem prvenstvu dve leti pozneje na Švedskem.

Zato pa je bil leta 2001 med 12 izbranci Borisa Zrinskega že Jaka Lakovič, ki je prestal krst v izbrani vrsti na ogrevalni tekmi z BiH (87:75) v Novem mestu. Od tedaj ljubljanski branilec ni več izpustil velikega tekmovanja, Dravograjčan pa je preskočil EP 2007 (zaradi načrtov v ligi NBA) in 2011 (operacija gležnja) ter dodatne kvalifikacije za OI 2008, ko je iskal novega delodajalca. Lanskih testnih dvobojev se je udeležil le Nachbar, ki zdaj čaka, da se bo Lakovič vključil v moštvo prihodnji konec tedna na turnirju v Beogradu. V soboto je namesto starega soborca nosil kapetanski trak in ocenil igro ob tesni zmagi nad Latvijo z 71:67, potem ko je bil s 13 točkami prvi slovenski strelec.

»Menim, da smo prikazali solidno igro. Spet se je videla velika želja po zmagi, z njo in z agresivnostjo smo si večkrat priigrali več kot deset točk prednosti, vsakič pa smo nato popustili. To je verjetno pričakovano za ta čas priprav, vendar se bomo morali otresti razvade. Na EP se bomo verjetno večkrat znašli v položaju, ko bomo na krilih navijačev prišli do obetavnega vodstva, in potem ga bomo morali znati zadržati s pametno igro. Ne smemo dovoliti, da nam tekmec vsili svoj ritem, kot so to storili Latvijci s svojo nekoliko divjo igro. Mi ga moramo njemu,« poudarja Boštjan Nachbar, ki je prebil na parketu dvorane Zlatorog 17 minut. In kako je zadovoljen s svojo igro, potem ko je izpustil dvoboja z Ukrajino in Makedonijo?

»Kar dobro sem se počutil. In tudi sicer sem vedno zadovoljen, kadar naše moštvo zmaga, saj uspeh prinese dodatno energijo. V drugem polčasu me je sicer malo zmanjkalo, tako da sem prosil selektorja za menjavo, ampak glede na vročino v dvorani je bilo vse skupaj v redu. Se pa seveda zavedam, da moram v prihodnjem tednu ali dveh še veliko postoriti, da bi dohitel soigralce, saj so po pripravljenosti korak pred mano,« razmišlja eden od glavnih Maljkovićevih adutov, ki jasno vidi tudi šibke točke slovenske reprezentance.

»Imamo še veliko rezerve. Nismo dovolj časovno in prostorsko usklajeni, popraviti moramo obrambo proti tekmečevemu pick'n'rollu', tudi telesno se bomo še dvignili ... Doslej se nam je poznalo, da smo imeli pred tekmami naporen dopoldanski trening. Glede na to, da je za nami šele tretjina pripravljalnih dvobojev in da še nismo igrali v popolni zasedbi, smo lahko zadovoljni, toda vseeno je kar dobro, da imamo na voljo še mesec dni časa za uigravanje,« pojasnjuje Nachbar, ki se veseli skorajšnjega okrevanja Jake Lakoviča. Vse od SP 2010 namreč še nista zaigrala skupaj na uradni tekmi.