Kolajne že čakajo najboljše na eurobasketu

Ambasadorji EP v košarki so v Kopru predstavili kolajne, ki jih je oblikovala Zlatarna Celje.

Objavljeno
25. avgust 2013 00.58
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si
Koper - Ambasadorji evropskega prvenstva v košarki Ivo Daneu, Rašo nesterović in Marko Milič so med predzadnjo pripravljalno tekmo slovenske reprezentancev Kopru predstavili kolajne, ki jih bodo podelili trem najboljšim moštvom na septembrskem prvenstvu.

»Oblika kolajne se s čistostjo linij in površin osredotoča na bistvo, ergonomska napetost pa ji daje prijeten občutek ob dotiku. Kolajna daje vtis sestavljenosti iz dveh delov, ki tvorita celoto, in je tako simbol zaključenega uspeha. Z vso svojo težo 210 gramov je hkrati najvišje priznanje za trud in trdo delo,« so zapisali pri Košarkarski zvezi Slovenije (KZS)

Razgibana linija, ki loči različno obdelani površini medalje, ponazarja stiliziran Triglav, kot najodmevnejši simbol Slovenije, ki letos gosti 38. EP. S tem oblika in simbolna vrednost medalje nadaljujeta zgodbo celostne podobe dogodka na povsem svojevrsten način, Triglav kot najvišji vrh Slovenije pa ga prostorsko umesti in zariše povezavo med nebom in zemljo, športom in zmago.

Spodnja tretjina medalje nosi reliefno podobo tipične strukture košarkarske žoge - to je moč najbolje zaznati ob dotiku. Površina je matirana in s tem še bolj poudari strukturo žoge vizualno pa konkurira gladki, sijoči površini nad njo, na kateri se zariše poglobljen logotip dogodka.

Na zadnji strani kolajne so vgravirana vsa mesta, gostiteljice - Celje, Jesenice, Koper in Ljubljana ter logotip eurobasketa 2013. Njen premer je 80 milimetrov.

»Kolajne so eden izmed tistih elementov prvenstva, ki imajo posebno vrednost, saj jih dobijo zgolj najboljši košarkarji Evrope. Vselej imajo posebno zgodbo in tudi mi smo želeli, da niso zgolj lepe, temveč, da imajo košarkarske poteze ter so povezane s celostno grafično podobo. Zlatarna Celje, s katero odlično sodelujemo, je uspela narediti odlične medalje, ki jih bomo 22. septembra ponosno predali prvim trem reprezentancam. Vsi srčno upamo, da tudi slovenski,« je povedala Alenka Škreblin, generalna sekretarka eurobasketa 2013.

Daneu je ob tem zaupal, kje hrani svojo kolajno iz leta 1970:  »Svoje hranim kar v sefu, zato se pravzaprav niti ne spomnim več dobro vseh. Se pa dobro spomnim, kako lepa je bila naša iz leta 1970. Še lepši pa je bil koš, s katerim smo si izborili prvo mesto.«