Slovenija brez večjih težav do četrte zmage, proti Islandiji presežena stotica

Slovenija je zmagala s 102:75 in vknjižila še četrti uspeh na tem prvenstvu, odločilna tekma bo jutri s Francijo.

Objavljeno
05. september 2017 12.37
Posodobljeno
05. september 2017 12.37
BASKETBALL-EURO-2017-SLO-GRE
N. Gr.
N. Gr.

Helsinki - Slovenci so pred srečanjem opozarjali, da zna biti tekma z Islandijo bolj zapletena, kot izgleda na papirju, a so z nalogo vseeno opravili z odliko. Zmaga s 102:75 nikoli ni bila pod vprašajem, precej več igralnih minut so dobili tudi košarkarji, ki so v prvih treh tekmah večino časa preživeli na klopi za rezervne košarkarje. Klemen Prepelič je dobil več priložnosti, da je naravnal met za tri točke, v drugem polčasu se je izkazal tudi Jaka Blažič in Slovenija lahko z optimizmom pričakuje tekmo s Francijo. 

Pričakovanja slovenskega tabora pred tekmo so se izkazala za pravilna, Islandci odlično mečejo za tri točke in držijo stik s Slovenijo, po še tretjem uspešnem metu z razdalje so povedli z 19:18 in selektor Kokoškov je prekinil nalet Islandcev, Slovenija bo morala bolje zaigrati predvsem v obrambi, saj je 19 prejetih točk v šestih minutah igre odločno preveč. Tudi nadaljevanje ni bilo dosti bolje, po trojki Klemna Prepeliča v zadnji sekundi prve četrtine Slovenija zaostaja s 23:25. 

Tudi druga četrtina se je začela podobno, kot se je prva končala. Igralci obeh ekip so razpoloženi v napadu in precej neodločni v obrambi, kar Islandci s pridom izkoriščajo, slovenska igra pa sloni na prodorih Gorana Dragića in metih z razdalje, ki pa še niso na visoki ravni. Pred nadaljevanjem prvenstva bi bilo zelo dobro, če bi se razigral še Jaka Blažič, a tekme ni začel najbolje, po dveh osebnih napakah zaradi prepočasnega vračanja v obrambo je razburil tudi Kokoškova. Kljub številnim napakam so Slovenci počasi strli odpor Islandije in na odmor odšli z varno prednostjo sedemnajstih točk. Končni izid polčasa 60:43 je postavil Luka Dončić s trojko z velike razdalje. 

Slovenija je v prvih minutah drugega polčasa še dodatno pritisnila na plin in praktično že potrdila zmago, saj je prednost narasla na skoraj 30 točk. Selektor Kokoškov nekoliko presenetljivo še vedno igra s prvo peterko, tudi Goran Dragić še ni dobil odmora, a ga v zadnjih minutah tekme bržkone bo. Ob koncu tretje četrtine so se Islandci nekoliko približali, a ne toliko, da bi se morali Slovenci v zadnjih 10 minutah tekme pretirano bati za četrto zmago na letošnjem EP.

V zadnji četrtini je igra obeh moštev razpadla in šlo je bolj kot ne le še za polnjenje statistike, ki se je končalo z izidom 102:75 v slovensko korist. Na papirju najlažjo nalogo so Slovenci prestali z odliko, jutri proti Franciji jih čaka precej težji test. Najboljši strelec je bil spet Goran Dragić, ki je edini presegel mejo 20 točk, je pa kar pet Slovencev tekmo končalo z dvomestnim številom točk. 

Slovenija - Islandija 102:75 (23:25, 18:37, 21:16, 21:16) 
Dragić 21, Blažič 15, Prepelič 14, Dončić 13; Hermansson 18, Baeringsson 14.