Makedonija na EP pod vodstvom Pipana

Aleš Pipan je postal glavni trener makedonske reprezentance, ki jo bo vodil na prihajajočem EP v Sloveniji.

Objavljeno
17. januar 2013 19.02
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Skopje - Na makedonski spletni strani basketball.org.mk so danes potrdili novico, da je Aleš Pipan postal glavni trener makedonske članske košarkarske reprezentance, ki ga bo Makedonska košarkarska zveza uradno predstavila naslendji teden.

Čeprav so po objavi te novice obstajali dvomi, da bo Pipan zaradi povezav s poljsko reprezentanco lahko vodil Makedonce na evropskem prvenstvu v Sloveniji, pa teh ni več. Poljska košarkarska zveza in slovenski strokovnjak sta namreč nato dosegla sporazumni dogovor o prekinitvi pogodbe, predsednik poljske zveze Grzegorz Bachanski pa je že predstavil novega selektorja, Dirka Bauermanna.

Pipana so v Makedoniji lahko že dobro spoznali, saj je od oktobra glavni trener košarkarskega prvoligaša iz prestolnice MZT Skopje, ki uspešno igra tudi v regionalni jadranski ligi. Marjan Lazovski je oktobra lani po le osmih mesecih na položaju odstopil s selektorskega mesta zaradi zdravstvenih razlogov, pred tem je makedonsko selekcijo vodil Marin Dokuzovski, ki pa se ni odločil za podaljšanje pogodbe..

Pipan je v obdobju tekmovalne kariere igral za Celje, Olimpijo in Šoštanj, za jugoslovansko reprezentanco pa je leta 1978 odigral 13 tekem. Kot glavni trener je vodil Maribor, Zagorje, Krko, Zlatorog Laško, Geoplin Slovan, Anwil in Zadar, med letoma 2005 in 2007 pa je bil selektor slovenske reprezentance, ki je pod njegovim vodstvom nastopila na EP 2005, kjer je osvojila šesto mesto, na svetovnem prvenstvu 2006, kjer je osvojila 13. mesto, in na EP 2007, kjer je osvojila sedmo mesto, zatem ga je na mestu selektorja zamenjal Jure Zdovc.

Makedonija bo na EP igrala v predtekmovalni skupini B skupaj z Litvo, Črno Goro, BiH, Latvijo in Srbijo, Poljska pa bo nastopala v skupini C s Slovenijo, Španijo, Hrvaško, Gruzijo in Češko.