Pogodbo podpisal tudi Koper, mimo spora MOL - KZS ne gre

Mesec in pol pred košarkarskim EP ostaja nerešena vrsta zadev. Na sestanku manjkali predstavniki MOL.

Objavljeno
17. julij 2013 17.20
Eurobasket 2013
Š. Ro., Delo.si, STA
Š. Ro., Delo.si, STA

Ljubljana - Državni sekretar Aljuš Pertinač je po današnjem sestanku na ministrstvu za šport s predstavniki občin in prireditelji EP zagotovil, da se Košarkarska zveza Slovenije (KZS) in slovenske občine v skladu z načrti pripravljajo na septembrsko evropsko prvenstvo. Na sestanku so sicer manjkali predstavniki Mestne občine Ljubljana, ki se je nedavno zapletla v spor s KZS. 

Pertinač je pojasnil, da je pristojno športno ministrstvo sklicalo sestanek, da ugotovi, kako potekajo priprave na EP in ali morata ministrstvo ali vlada do septembra postoriti še kaj. »Vsi deležniki sestanka so se strinjali, da gre za dogodek nacionalnega pomena in vsi so pripravljeni storiti prav vse, da bi bilo prvenstvo najboljše doslej in da bi gledalci in obiskovalci imeli čim boljši vtis o prvenstvu,« je Pertinač zagotovil, da organizacija teče po načrtih in da bodo objekti za EP pravočasno nared, rezervacije kažejo, da bo obisk navijačev dosegel načrtovane okvire.

Vseeno so novinarska vprašanja razkrila, da mesec in pol pred prvenstvom ostaja nerešena vrsta zadev. Znan zaplet na relaciji med MOL in KZS. Zadeva se ni premaknila, na MOL so menda vsi odgovorni na dopustu, zato se nihče ni udeležil današnjega sestanka.

Manjkajo pogodbe

V nadaljevanju je Pertinač razkril, da prireditelji EP nimajo podpisanih pogodb s polovico občin. Jasno je, da je težava z MOL. Kasneje so z ministrstva sporočili, da sta pogodbi podpisali tudi občini Koper in Jesenice, Celje pri projektu finančne soudeležbe nima, Pertinač pa je opozoril, da so za podrobna vprašanja pristojni organizatorji.

Pravnoformalno tudi mesec in pol pred prvenstvom niso urejeni odnosi v slovenski organizaciji EP in Pertinač priznava, da bi lahko tik pred prvenstvom prišlo do zapletov, ne s samo izvedbo tekmovanja, a ob nadaljevanju nesporazuma bi bile katere od dejavnosti v izvedbi lahko ogrožene.

Ni skrivnost, da je pri dogovarjanju med KZS in občinami nerešeno vprašanje finančnega prispevka občin, ki bodo gostile EP. Prvotni načrti prirediteljev EP, ki so nameravali od občin, gostiteljic EP, zaslužiti približno tri milijone evrov, so se precej spremenili.

Dosegli dogovor o kotizaciji

Najprej naj bi v projektu sodelovalo pet občin, tudi Ptuj in Novo mesto, ki naj bi plačale ta sredstva, pozneje se je v projekt vključilo Celje, ki je dobilo slovensko predtekmovalno skupino, a so tam že v uvodu jasno povedali, da tako imenovane kotizacije ne bodo plačali. Ko je Ljubljana dobila še predtekmovanje v Tivoliju, se je število občin plačnic s prvotnih pet zmanjšalo na tri.

Pertinač k temu dodaja, da je vendarle dosežen sporazum med KZS in občinami. Vprašljiv je le še način, kako naj se dogovor uresniči v praksi, a na ministrstvu pričakujejo, da bodo ustrezni dogovori uresničeni v kratkem. Ustrezna zagotovila so, tako Pertinač, dobili tudi z MOL.