Slovenija : Srbija 9:9 (VIDEO)

Po učinkovitosti na letošnjem eurobasketu so slovenski košarkarji v rahli prednosti pred Srbi (povprečje na tekmo 90:82). 

Objavljeno
16. september 2017 16.14
J. P.
J. P.

Istanbul - Če bi tudi statistika igrala vlogo pred jutrišnjim finalnim dvobojem 40. evropskega prvenstva v košarki v Istanbulu, bi brez slabe vesti zapisali, da se obeta srdit obračun Slovencev in Srbov, ki so si doslej nasproti stali osemnajstkrat, njihov izplen pa je povsem poravnan, saj so oboji zmagali po devetkrat.

Prve štiri medsebojne tekme - med letoma 1995 in 2005 - so se razpletle s srbskim zmagoslavjem, ravno tako zadnji dve pripravljalni, v katerih so Slovenci predlani v Ljubljani in Banjaluki pojkleknili s 70:79 in 88:95. Na evropskih prvenstvih sta se zasedbi doslej pomerili petkrat, od tega so bili naši fantje uspešnejši trikrat.

Statistika letošnjega eurobasketa pa v rahlo prednost postavlja izbrance Igorja Kokoškova. Tako so v povprečju dosegali več točk na dvoboj (90:82), ukradli več žog in bili uspešnejši pri izvajanju prostih metov in trojk, medtem ko so na srbski strani malenkostno asistence in met za dve točki. Po povrečnem številu skokov na tekmo (38,9) sta izbrani vrsti povsem poravnani.

Oglasili pa so se tudi iz regionalne lige ABA in postregli z zanimivimi podatki: v finalu bo tako nastopilo kar 21 igralcev, ki so v preteklosti tekmovali v enem od klubov, udeležencev lige ABA, oziroma osem, ki so v tem tekmovanju igrali v minuli sezoni, in še več - enajst se jih je doslej že ponašalo tudi z zmagovalno lovoriko v regionalni ligi, sestavljeni predvsem iz kolektivov iz nekdanje skupne države.