Slovenski košarkarji za začetek priprav visoko porazili Ukrajino

Slovenska reprezentanca je na prvi pripravljalni tekmi za evropsko prvenstvo prepričljivo premagala Ukrajino (74:46).

Objavljeno
26. julij 2013 19.28
košarka
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Domžale - Slovenska moška reprezentanca je odlično začela priprave na domače evropsko prvenstvo, potem ko je na prvi pripravljalni tekmi v Domžalah prepričljivo porazila Ukrajino (74:46).

Selektor slovenske reprezentance Božidar Maljković ni mogel računati na Boštjana Nachbarja, Jako Lakoviča, Mirzo Begića in Jako Brodnika, v prvi peterko pa je uvrstil Gorana Dragića, Domna Lorbka, Gašperja Vidmarja, Jako Blažiča in Jureta Balažiča.

Ukrajina je na začetku tekme pokazala nekoliko več in povedla za pet (10:5), to pa je bilo tudi vse, kar ji je uspelo proti favorizirani Sloveniji. Ta je hitro prevzela pobudo in prvo četrtino dobila za devet (19:10), ob polčasu pa je vodila že za 23 točk (43:20), s čimer je tudi odločila dvoboj. Slovenska reprezentanca je v nadaljevanju povedla za 38 točk (70:32), nato pa nekoliko popustila in nasprotnikom dopustila, da so ublažili poraz.

V slovenski reprezentanci je bil najboljši strelec Edo Murić s 13 točkami, Goran Dragić in Jaka Blažič sta jih dodala po 10, pri Ukrajini pa je bil najučinkovitejši Aleksander Lipovi s 14 točkami.

Slovenija bo naslednjo pripravljalno tekmo igrala v nedeljo, ko se bo v Litiji ob 20. uri pomerila z Makedonijo.

Slovenci po slabšem začetku dobili prvo četrtino

Slovenija je tekmo začela v postavi Goran Dragić, Domen Lorbek, Gašper Vidmar, Jaka Blažič in Jure Balažič. Ti so v uvodnih minutah zaostajali za tri točke (2:5), pri čemer je vseh pet točk Ukrajine dosegel Aleksander Lipovi.

Slovenci so po začetnem zaostanku doživeli nov udarec, saj je Goran Dragić zaradi prebite veke moral začasno zapustiti igrišče, kar so Ukrajinci znali izkoristiti in po dveh prostih metih Artema Pustovoja povedli z 10:5.

Sledil je preobrat slovenske reprezentance, ki ga je s trojko začel Jure Balažič, nato pa je Edo Murić dodal štiri zaporedne točke za vodstvo 14:10. Ukrajinski selektor Michael Fratello se je na slabšo igro svoje reprezentance odzval z minuto odmora.

Njegovi varovanci se tudi po krajšem posvetu niso približali Slovencem, za katere sta do konca uvodne četrtine zadela še Gezim Morina in Edo Murić, ki je z novo trojko postavil končni izid 19:10.

Murić in brata Dragić razpoloženi v nadaljevanju

Slovenski košarkarji so drugo četrtino začeli z delnim izidom 8:0. Edo Murić je najprej zadel svojo tretjo trojko na tekmi, Zoran Dragić pa je dodal trojko in zadel še dva prosta meta (27:10).

Pri vodstvu slovenske reprezentance s 30:12 je znova završalo v domžalski dvorani, saj se je v igro vrnil poškodovani Goran Dragić. Član Phoenix Sunsov ob povratku na igrišče ni izgubljal časa in je v dveh napadih zadel dve trojko, s katerima je Slovenija povedla za 22 točk (36:14).

Ukrajinski košarkarji so bili iz minute v minuto v večjih težavah, le-te pa je s petimi zaporednimi točkami povečal Jaka Blažič (41:14).

Slovenska reprezentanca je prvi polčas sklenila z vodstvom 43:20. V njenih vrstah sta bila najboljša strelca Edo Murić in Jaka Blažič z desetimi točkami, pri Ukrajini pa je bil najučinkovitejši Aleksander Lipovi z devetimi točkami.

Neučinkovito nadaljevanje

Slovenija in Ukrajina na začetku drugega polčasa nista prikazali učinkovite košarke, saj sta v petih minutah nadaljevanja skupaj dosegli le devet točk (48:24).

Selektor slovenske reprezentance je ob koncu četrtine v igro poslal Zorana Dragića, ki se je izkazal s štirimi točkami, za njim je svoj prvi koš na tekmi dosegel Gašper Vidmar, Jure Balažič pa je s trojko Sloveniji priboril največjo prednost na tekmi (63:32).

Vidmar navdušil v zadnji četrtini

Zadnjih deset minut se je začelo s strelsko serijo Gašperja Vidmarja. Center slovenske reprezentance je dosegel prvih sedem točk Slovenije (70:32), štiri izmed teh z zabijanji, ki sta navdušili domače gledalce. Slovenci so nato nekoliko popustili, kar je Ukrajina izkoristila z delnim izidom 11:2, ki pa še vedno ni ogrozil visokega vodstva Slovenije (72:42).

Končni izid tekme je bil 74:46 v korist slovenske reprezentance, pri kateri je največ točk dosegel Edo Murić (13).

Prvo kolo turnirja Generali

Slovenija - Ukrajina 74:46 (19:10, 24:10, 20:12, 11:14)

(E. Murić 13, Blažič in G. Dragić 10; Lipovi 14, Bobrov in Stefanišin 6)