Aljančičev odhod Rakovca ni presenetil

Aljančič: Ne želim sodelovati v tako manipulativni združbi, ki našemu hokeju prinaša sramoto v mednarodnih krogih.

Objavljeno
22. oktober 2015 12.48
Posodobljeno
22. oktober 2015 12.48
uho*Ernest Aljančič - Nestl
J. P., G. L., Delo.si
J. P., G. L., Delo.si

Ljubljana - Dolgoletni prvi mož Hokejske zveze Slovenije (HZS) Ernest Aljančič je v ostrem sporočilu za javnost pojasnil odstop z mesta častnega predsednika slovenske krovne hokejske organizacije. Na njegovo odločitev se je na izredni skupščini že odzval predsednik HZS Matjaž Rakovec.

»Ne želim sodelovati v tako manipulativni združbi, ki slovenskemu hokeju prinaša sramoto v mednarodnih športnih krogih in popoln kolaps sistema in tradicije slovenskega hokeja. Z elementi, kot so nespoštovanje etičnih športnih meril, natolcevanja, medijski linč, in z namenom osebnega maščevanja rušijo vse, kar je slovenski hokej predstavljal in je dosegel doma in v tujini. Glede na navedeno bom vztrajal v vseh postopkih do konca, ker pravica bo zmagala. Ne želim pa biti več častni predsednik take nečastne organizacije, ki ruši mojo osebnost in integriteto,« je nekaj težkih besed zapisal 70-letni Aljančič, ki je predsedniški stolček pri HZS zasedel leta 1997, devet let pozneje pa so ga imenovali za častnega predsednika zveze.

Rakovec: Odločitev Aljančiča pričakovana

Predsednik HZS Matjaž Rakovec je na današnji izredni seji prisotne z Aljančičevo odločitvijo seznanil in dodal, da bi zveza tako ali tako sama sprožila postopek za njegovo razrešitev. Po besedah prvega moža HZS je bila odločitev zdaj že nekdanjega častnega predsednika pričakovana.

»Sprožili smo plaz, ki se ne more ustaviti, razen če bi ustavili medijsko komunikacijo glede tega. Za nas je zgodba z njegovo tožbo zaključena. V pismu je napovedal, da bo uporabil vsa pravna sredstva, kar je seveda legitimno. Jaz pričakujem, da bo prej prišlo od tega, da poravna vse stroške, ki jih je zaradi tožbe imela HZS. Verjetno pa bo zahteval revizijo na vrhovnem sodišču,« je za STA povedal Rakovec in dodal: »Že na začetku je bila debata o tem na predsedstvu, a sem predlagal, da počakamo do redne letne skupščine junija. Imamo druge zadeve, s katerimi se ukvarjamo, kot te, ali ga pustiti za častnega predsednika ali ne. Če bi hoteli, bi lahko izredno skupščino sklicali samo zaradi tega, a sem v dopisu napisal, da predlagam, da se pogovorimo, ko se glave nekoliko ohladijo. Vmes nas je presenetil, ali pa tudi ne, njegov dopis. Glede na dosti hude obtožbe v sami sodbi je častno z njegove strani, da se je odločil za odstop.«

Pri hokejski zvezi so v sporočilu za javnost nazadnje zapisali, da odločitev, ki je dokončna in nepreklicna, spoštujejo, obenem pa želijo poudariti, da HZS ne namerava sodelovati v razpravi, o kateri je bilo v sodnem postopku, ki je trajal več kot štiri leta, pravnomočno odločeno v korist HZS.