Alpska liga nova realnost tudi za tivolski tabor

Hokej: Po pokalnem finalu bodo železarji in zmaji drevi odprli sezono AHL. V Celju na ravni zadnjih poletnih lig na Bledu.

Objavljeno
12. september 2017 20.38
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
Ljubljana, Jesenice – Potem ko je štiridnevno dogajanje na celjskem ledu na turnirju za slovenski pokal odprlo hokejsko sezono pri nas, se bo danes za Jesenice in Olimpijo začela alpska liga (AHL). Gre za osrednje tekmovanje v prihajajoči zimi dveh vodilnih slovenskih moštev, pred katerima je obilo ugank.

S to avstrijsko-italijansko konkurenco so bolje seznanjeni na Jesenicah, saj je za njimi že sezona v AHL, v kateri so se pokazali v spodobni luči in nastopili v polfinalu. Toda novi trener Gaber Glavič, ki je na vedno vroči klopi železarjev nasledil sodelavca iz reprezentančnega strokovnega štaba Nika Zupančiča, glede ciljev in uvrstitev noče ničesar napovedovati: »Če bi bil z moštvom v prejšnji sezoni, bi zdaj lahko jasno razgrnil tekmovalne cilje, tako pa moram ligo šele dobro spoznati. Če bom čez eno leto še vedno trener Jesenic, me boste lahko mirno vprašali o pričakovanjih in razmerjih moči.« A nekdanji vratar se dobro zaveda, da na Jesenicah, ko gre za hokej, vedno znova šteje le boj za vrh v kateremkoli tekmovanju. Takšen je bil tudi pristop železarjev v nedeljski finalni predstavi za pokal HZS, po kateri je kapetan Andrej Tavželj dvignil prvo lovoriko v sezoni: »Zdaj se prav veselim sezone v alpski ligi, saj sem že igral v italijanskem prvenstvu, poznam raven hokeja, upam, da bo naše moštvo uspešno.«

Seveda o uspešni zgodbi sanjajo tudi v Tivoliju, kjer kluba, ki je kot zadnji slovenski nastopal v EBEL, ni več. A skozi vrata je zdaj vstopila nova Olimpija z vodjo projekta Tomažem Vnukom in trenerjem Andrejem Brodnikom. »Zdaj so temelji vendarle povsem drugačni kot v zadnjih letih, sem že bolj optimističen glede naslednjih mesecev,« je na predstavitvi AHL v Bolzanu poudaril Boštjan Groznik, kapetan zmajev. Uvodna želja o pokalni lovoriki se mu ni uresničila – s soigralci je bil konkurenčen tekmecem do prvega prejetega gola, odtlej so bili državni prvaki hitrejši, nevarnejši in učinkovitejši. »Predvsem po psihični plati nas čaka veliko dela. Moštvo je telesno pripravljeno, toda za zmago v slovenskem derbiju preprosto moraš biti bolj zbran. Napadalci morajo več pozornosti namenjati tudi igri v obrambi,« je po porazu v sklepni tekmi celjskega turnirja poudaril Brodnik.

Kakovostne ravni štirih hokejskih dni ob Savinji nikakor ne gre primerjati s časi, ko so bili na slovenskih ploskvah tako vodilni domači reprezentanti kot tudi kakovostni tujci, a finale je bil takšen kot v zadnjih petih ali šestih izvedbah blejske poletne lige. V deževnem večeru in megli v ledni dvorani pač ni prazničnega ozračja, v živo zgodba še zdaleč ni bila tako porazna kot ob povsem ponesrečenem prenosu prek spleta. Z le eno kamero, brez ustreznega komentarja – to je vse prej kot reklama za šport. Današnji spored – SIJ Acroni Jesenice : Asiago (19), SŽ Olimpija : Ritten (19.15).