Anže prekinil sušo, Jan blestel v Kazanu

Lep konec tedna za cenjena Slovenca v NHL in KHL, CSKA brez ruskih reprezentantov.

Objavljeno
10. november 2014 00.47
Siniša Uroševič, šport
Siniša Uroševič, šport
Ljubljana – Drugi novembrski konec tedna si v lepem spominu med slovenskimi hokejisti ne bodo ohranili le reprezentanti po 1. mestu na turnirju v tivolski dvorani, temveč tudi najbolj cenjena risa zadnjih olimpijskih iger: Anže Kopitar je tokrat blestel pri Los Angelesu, Jan Muršak pa v dresu CSKA iz Moskve.

Pri vodilnem slovenskem asu ledenih ploskev, že dvakrat pri moštvu Los Angeles Kings osvajalcu Stanleyjevega pokala, je bila neučakanost pričakovana. Niti v osebni statistiki niti v moštveni v zadnjiih tednih nikakor ni šlo po načrtih, silno prepričljiva predstava Kraljev proti Vancouvru, že tradicionalno v zadnjih letih enim od njihovih najhujših tekmecev, pa bi zdaj lahko branilce izstrelila k vodilnim vlogam na lestvici. Na vrhu zahodne konference je Anaheim, Los Angeles zaostaja za tri točke (19:22).

Pri zmagi s 5:1 je Kopitar zabil čudovit gol s strani v zgornji »dolgi« kot, prispeval je še eno podajo in tako prekinil sušo v svojih točkah, vlekla se je od 23. oktobra. Svoj prvi gol sezone je za Kralje zabil Marian Gaborik, osebni rekord treh podaj je pristavil Alec Martinez in ob tem dejal: »A za ta rekorden dosežek mi je figo mar. Pomembnejši je moštveni uspeh.« Kajpak tudi te besede potrjujejo namigovanja o slačilnici Kraljev kot izjemno močni. Tako izrazitega ekipnega duha mnogi v NHL ne poznajo.

V KHL navzlic nastopu ruske izbrane vrste na turnirju v Helsinkih niso prekinili tekmovanja, so pa posamezni klubi omogočili nastope svojim igralcem na Finskem. Za Jana Muršaka ni bilo izbire, tokrat je moral ostati pri klubu, kajpak bo drugače čez dober mesec, ko bo Slovenija nastopila v Franciji, v razširjeni ruski ligi pa takrat ne bo tekem. A Štajerec je tokrat svojo priložnost imenitno izkoristil in četudi pri moštvu CSKA ni bilo nekaterih reprezentantov, tudi razvpitega Aleksandra Radulova, se je moštvo veselilo zmage v Kazanu. Z Muršakom v glavni vlogi! Naš as je namreč k izidu 2:2 prispeval gol in podajo, nato je zadel še pri kazenskih strelih, po katerih je zmaga odšla v Moskvo.

»Naše moštvo je pokazalo izjemen značaj. Res smo pogrešali nekaj pomembnih igralcev, a sleherni med navzočimi se je boril po najboljših močeh. Čeprav so nekateri prvič igrali v trenutkih tekmečeve številčne premoči, so se takrat izjemno odrezali, prav to je bil ključ naše zmage,« je po tekmi poudaril Muršak. V tem tednu sicer sledi tudi »slovenski derbi«, in sicer v sredo v Bratislavi med Jegličevim ter Tičarjevim Slovanom in Rodmanovim Medveščakom.