Anžetova brada naj kar raste

Ponoči začetek končnice v ligi NHL, glavni favorit je Boston.

Objavljeno
16. april 2014 12.26
Peter Zalokar, šport
Peter Zalokar, šport
New York – Začenja se končnica v NHL, v kateri bo Chicago želel postati prvi, ki bi ubranil Stanleyjev pokal po letu 1998 (Detroit). V najboljšem izhodišču je Boston. Med kandidati za visoka mesta pa je tudi Los Angeles z Anžetom Kopitarjem, ki ga za začetek čaka kalifornijski derbi s San Josejem.

Ko je LA pred dvema letoma senzacionalno prvič prišel na vrh, je imel edini slovenski hokejist v najmočnejši ligi dolgo brado. Upa, da bo podobno zaraščen tudi po koncu te sezone, če bo po sreči, junija. »Tokrat sem malce pogoljufal in se obril že dva dni pred začetkom. Zdaj se do konca končnice ne bom več,« si čim daljšo brado obeta AK11, ki je lani s Kralji v polfinalu San Jose izločil v sedmi tekmi. A tokrat imajo Morski psi prednost domačega igrišča. »Torej bomo morali vsaj enkrat zmagati v gosteh. Gotovo bo serija nadvse zanimiva,« se začetka veseli Kopitar, po rednem delu 17. najbolj učinkoviti igralec. Na 82 tekmah je vpisal 29 golov in 41 podaj (70 točk).

Kralji so po OI dobro stopnjevali formo in so po besedah 26-letnega Hrušičana pripravljeni za izločilne boje. Optimizem mu vliva tudi prihod slovaškega napadalca Mariana Gaborika. »Justin Williams, Gaborik in jaz smo se dobro ujeli v napadu. Marian je nevaren za gol, ima dober strel. V končnici potrebuješ igralca, ki zna odločati tekme,« je s soigralcema zadovoljen Kopitar, ki preživlja osmo sezono prek luže in četrtič zapored se mu je uspelo prebiti v »play-off«. Veliko bo odvisno od vratarja Jonathana Quicka, ki je prejel najmanj golov v sezoni.

Sicer pa LA ne sodi med favorite. Poznavalci največ možnosti pripisujejo Bostonu, St. Louisu, Chicagu in Pittsburghu. Boston je prvič po letu 1990 najboljši v rednem delu. V prvem kolu ga čaka Detroit in to bo prvi dvoboj med tema članoma t. i. izvirnih šest od leta 1957. »Prvi del smo opravili z odliko, a zdaj se začenja znova,« opozarja trener Claude Julien, ki je lani moral priznati premoč tekmecem iz Chicaga. Ti bodo s povratnikoma po poškodbah, kapetanom Jonathanom Toewsom in MVP lanske končnice Patrickom Kanom, pot začeli proti St. Louisu, ki je ob koncu popustil in izgubil šest zaporednih tekem. Trener Ken Hitchcock zaradi tega ne zganja preplaha: »Menim, da se tako Chicago kot mi nismo želeli srečati tako zgodaj. To bo serija in pol!« Pittsburgh si obeta nadaljevanje odlične sezone superzvezdnika Sidneyja Crosbyja, ki je bil s 104 točkami najbolj učinkovit igralec rednega dela. Zbral je 17 točk več od Ryana Getzlafa iz Anaheima, soigralca Teemuja Selänneja, ki bo odigral zadnjo sezono v NHL. Račke za začetek čaka Dallas, ki se je vrnil v končnico po sedmih letih, Pingvine pa Columbus.