Četrtfinale presenečenj, napredoval nepričakovani gostitelj

Nemčija, ZDA, Kanada in Latvija so polfinalisti svetovnega prvenstva v hokeju. V soboto Nemci z Američani in Kanadčani z Latvijci.
Fotografija: Latvija se je proti Švedski zavihtela v polfinale. FOTO: Ints Kalnins/ Reuters
Odpri galerijo
Latvija se je proti Švedski zavihtela v polfinale. FOTO: Ints Kalnins/ Reuters

Nemčija, ZDA, Kanada in Latvija so polfinalisti svetovnega prvenstva v hokeju. Nemci so premagali favorite iz Švice s 3:1, Američani so odpihnili Čehe s 3:0, Kanadčani so bili s 4:1 boljši od Finske in Latvija je nadigrala Švedsko s 3:1. V soboto bodo Nemci igrali z Američani in Kanadčani z Latvijci. Finale bo v nedeljo.

Američani so na tem SP pokazali, da bodo trd oreh za vse tekmece, kot edina ekipa so predtekmovanje končali neporaženi (šest zmag po rednem delu in ena po podaljšku), v tem slogu pa so nadaljevali tudi v prvi izločilni tekmi in brez večjih težav premagali Čehe. Čehi so na ameriško ekipo v četrtfinalu naleteli po zadnjem krogu predtekmovanja; po porazu s Kanadčani in latvijski zmagi proti Švici so jih namreč latvijski soprireditelji SP prehiteli in potisnili na četrto mesto, s tem pa so Čehi dobili najboljšo ekipo iz skupine na Finskem.

ZDA so izločile Češko. FOTO: Emmi Korhonen/AFP
ZDA so izločile Češko. FOTO: Emmi Korhonen/AFP

Američani so danes hitro pokazali, da jih zanima le polfinale. Vratar Casey Desmith je bil zanesljiv, a resnici na ljubo niti ni imel veliko dela, saj so Čehi proti njemu sprožili le 15 strelov na celotnem dvoboju. Na drugi strani pa so ameriški tekmeci dobro izkoriščali svoje priložnosti, v vsaki tretjini dosegli po gol (v prvi Matt Corontto, v drugi Nick Perbix in v tretji Cutter Gauthier, za slednjega je bil to že sedmi zadetek na SP.

Američani so tako nakazali, da so zreli za preskok iz t. i. bronaste dobe (na zadnjih SP so bili tretji v letih 2013, 2015, 2018, 2021), Čehi pa so po lanskem tretjem mestu na istem prizorišču tokrat ostali praznih rok.

Prvi poraz Švice usoden

Švica, ki je v prvem delu SP igrala odlično in nizala zmago za zmago – Slovenijo je za uvod odpravila s 7:0 – ter šele v zadnjem krogu doživela prvi poraz, ostaja brez boja za medalje. Iz njega so jo izločili borbeni Nemci, ki so tekmovanje slabo začeli in dolgo trepetali za izločilne boje, danes pa so v trdi in nervozni tekmi pokazali najboljšo predstavo in se prebili v polfinale. Nemci upajo, da ga bodo nadgradili še s prvo medaljo po daljnem letu 1953, ko so bili srebrni.

Temelj za zmago so postavili z dobro obrambno igro, pa čeprav so od 32. minute igrali brez najboljšega branilca Moritza Seiderja, ki je za nameren udarec tekmeca dobil kazen igre.

Nemčija je bila uspešna proti Švici. FOTO: Gints Ivuskans/AFP
Nemčija je bila uspešna proti Švici. FOTO: Gints Ivuskans/AFP

A ne njegove odsotnosti ne petminutne kazni ob tem prekršku Švica ni izkoristila, Nemci so to obdobje zdržali, takoj zatem pa ob izenačenih močeh na ledu spet povedli, zadel je John Peterka.

Ključno za razplet polfinala je bilo obdobje v zadnjih minutah druge tretjine. Po nemškem golu za 2:1 so imeli Švicarji še eno številčno prednost, toda namesto izenačenja so doživeli hladen tuš, saj je Nico Strum pobegnil v protinapad in zadel za 3:1.

Zadnja tretjina je sicer minila v premoči Švicarjev, ki pa je ostala neizkoriščena. Borbeni Nemci na čelu z vratarjem Mathiasom Niederbergerjem niso več klonili, tako da se je Nemčija veselila velikega uspeha.

V večernih četrtfinalih se bodo pomerili še Latvija in Švedska ter v ponovitvi lanskega finala Finska in Kanada. Na prvi tekmi pa je danes ameriška reprezentanca s 3:0 premagala Češko.

Kanada pokvarila veselico

V drugem četrtfinalnem obračunu v Tampereju sta se pomerila stara znanca iz finalnih tekem zadnjih let. V letih 2019, 2021 in 2022 sta namreč ti ekipi odločali o zlati medalji (leta 2020 SP zaradi koronske krize ni bilo). Finci so zmagali v letih 2019 in lani, Kanadčani 2021, tokrat pa se je možnosti nove medalje veselila severnoameriška ekipa. Finska tako domače SP končuje že v četrtfinalu.

Kanadčani so danes hitro pokazali, da so zreli za maščevanje za lanski poraz v finalu prav v Tampereju. Finska, ki na letošnjem SP ni blestela že v predtekmovanju in je v svoji skupini zasedla le tretje mesto, ni bila posebej nevarna, Kanada pa je svoje priložnosti dobro izkoriščala.

Kanadčani so izločili gostitelje. FOTO: Jonathan Nackstrand/AFP
Kanadčani so izločili gostitelje. FOTO: Jonathan Nackstrand/AFP

Ob dokaj izenačenih razmerjih strelov na vrata so namreč lani srebrni premagovali vratarja Emila Larmija, medtem ko so domači zaman oblegali vrata Samuela Montembeaulta. V vsaki tretjini je Kanada dosegla po en zadetek, prvega v osmi, drugega v 31., s tretjim v 43. minuti pa so Fincem že skoraj popolnoma zaprli vrata v polfinale.

Kanček upanja je prvakom prineslo tveganje brez vratarja že štiri minute pred koncem, ko je znižal Teemu Hartikainen. A že v naslednjem napadu je Kanada, ko so Finci spet tvegali brez vratarja, na prazna vrata dosegla četrti gol in dokončno odločila dvoboj.

Latvija spisala zgodovino

Latvija se je kot zadnja prebila v četrtfinale in s tem izpolnila osnovni cilj oziroma željo ljubiteljev športa v tej državi. Z zmago proti Švici v zadnjem krogu predtekmovanja so si Latvijci dvignili samozavest, obenem pa tudi pomešali pare četrtfinala, saj so prehiteli Čehe in tako sebi priigrali švedske tekmece.

Status favorita je bil na strani Skandinavcev, gostitelji pa se pred polnimi tribunami glasnih navijačev v Rigi niso ustrašili. Začeli so pogumno in borbeno, v osmi minuti pa so po zaslugi spretnega Dansa Ločmelisa tudi povedli.

Kljub švedski terenski premoči so vodstvo zadržali po prvem delu, pozneje pa so rumeno-modri zelo pritisnili. V drugem delu so domače povsem stisnili pred njihov gol (razmerje strelov 13-1) in tudi izenačili prek Timothyja Liljegrena. Ob koncu tega dela igre so domači ostali brez Martinša Dzierkalsa, ki je dobil kazen igre, vendar v petih minutah številčne prednosti Švedi niso dosegli zadetka.

So ga pa kljub pritisku Švedov Latvijci, ko je Miks Indrašis v 46. minuti preigral obrambo in natančno zadel za 2:1. Švedi niso našli rešitve za trdno in borbeno latvijsko obrambo (razmerje strelov je bilo sicer na koncu kar 41-15 za Švede). Še več, po strelu Janisa Jaksa v 54. minuti je plošček švedskemu vratarju Larsu Johanssonu ušel v mrežo, to pa je bil tudi zadnji zadetek in razlog za veliko latvijsko slavje. Ta država se je namreč prvič doslej na SP uvrstila med najboljše štiri.

Četrtfinale:

ZDA – Češka 3:0 (1:0, 1:0, 1:0)

Švica – Nemčija 1:3 (0:1, 1:2, 0:0)

Finska – Kanada 1:4 (0:1,:1, 1:2)

Latvija – Švedska 3:1 (1:0, 0:1, 2:0)

Preberite še:

Komentarji: