Danes že predpremiera prvega dvoboja na Poljskem

Na zadnji tekmi v domovini pred odhodom v Budimpešto in nato na SP slovenski hokejisti ob 19. uri z Japonci.

Objavljeno
15. april 2016 21.30
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič

Jesenice – Dvorana Podmežakla bo za hokejske navdušence drevi zadnjič v tej sezoni odprla vrata. Medtem ko se jih je na 4. finalni tekmi slovenskega prvenstva zbralo kar 4000, danes ne gre pričakovati takšne gneče, a tudi zadnja pripravljalna reprezentančna tekma na domačem ledu, drevi ob 19. uri z Japonsko, zbuja pozornost radovednežev.

V primerjavi s preizkušnjama v zadnjih dneh s Hrvaško (v Zagrebu 8:3, na Bledu 9:1) gre tokrat pričakovati drugačna razmerja moči na ledu, tudi podoba slovenske izbrane vrste bo spremenjena. Risom se je namreč pridružilo pet kandidatov za nastop na bližnjem svetovnem prvenstvu iz vrst novih tivolskih državnih prvakov – branilec Andrej Tavželj ter napadalci Aleš Mušič, Gregor Koblar, Žiga Pešut in Anže Ropret. Po bolezni se je na led vrnil tudi vratar Gašper Krošelj. Resda mu je v vratih Medveščaka med sezono KHL pogosto pripadla št. 2, a predvsem na sklepnih tekmah ligaškega dela je dobil precej priložnosti, pričakovati je, da bo danes na seznamu za tekmo. Vprašljivo pa je, ali se bo tik pred odhodom na SP moštvu pridružil še Luka Gračnar. Sinoči je bil med udeleženci slovesne predstavitve prvakov EBEL v Salzburgu, v letošnji končnici je na odločilnih tekmah ostal brez priložnosti za branjenje. Nikakor več ni zanesljivo, da se bo v brlog risov vrnil dolgoletni reprezentančni branilec Mitja Robar. Pri Mladi Boleslavu se je resda veselil prve uvrstitve tega kluba v češki polfinale, a zaradi zdravstvenih težav zanj ni bilo brezhibne sezone.

Že dolgo je sicer denimo jasno, da med risi ne bo novega kapetana Jana Muršaka, ki po poškodbi zdaj ob ledu spremlja svoj CSKA v finalu KHL proti Magnitogorsku. Na seznamu morebitnih okrepitev tik pred začetkom tekmovanja na Poljskem, ali celo že med njim, pa so še trije slovenski udeleženci končnice češkega prvenstva – Robert Sabolič (Sparta), Žiga Pavlin (Slavia) in Miha Štebih (Jihlava).

Prvega med njimi bi v napadu zagotovo pogrešala dolgoletna reprezentančna soigralca Žiga Jeglič in Rok Tičar, ki sta se na teh dveh uvodnih pripravljalnih preizkušnjah s Hrvaško uigravala z Andrejem Hebarjem in nato tudi s Kenom Ograjenškom. »Vsekakor moramo preizkusiti različne možnosti, kajti za Roberta res še ne vemo, kako se mu bo razpletlo v češki končnici. Sam se sicer veselim sleherne pripravljalne tekme, te sobotne z Japonsko pa še prav posebej, saj bo že precej bolj podobna tistim, ki nas čakajo na SP. Ko smo namreč Hrvaški hitro zabili nekaj golov, je bilo pravega boja konec, nadzorovali smo igro. Proti drsalno močnim Japoncem pa smo se morali v zadnjih letih vedno močno potruditi,« je poudaril Jeglič, nesporno eden vodilnih slovenskih reprezentančnih adutov, in se tudi spomnil zadnjega prvenstva skupine B. Pred dvema letoma v Koreji ga zaradi klubskih obveznosti ni bilo med risi, a mu seveda ni ušlo iz spomina, da je Sloveniji takrat na premieri spodrsnilo prav proti japonskim hokejistom. Sledile pa so nato štiri zmage in vendarle vrnitev med elito.