Olimpija v Podmežakli izsilila odločilno peto tekmo

Olimpija je na četrti tekmi DP v Podmežakli premagala Jesenice s 3:0 in izsilila peto tekmo, ki bo v ponedeljek v Tivoliju.

Objavljeno
07. april 2016 15.21
Posodobljeno
07. april 2016 19.15
Hokej Jesenice Olimpija
M. Ž.
M. Ž.

Jesenice - Hokejisti Olimpije so na četrti tekmi finala državnega prvenstva v dvorani Podmežakla premagali Jesenice s 3:0 in izsilili odločilno peto tekmo.

Železarji so imeli danes priložnost, da si pred domačimi gledalci priborijo enajsti naslov slovenskih prvakov, vendar pa so imeli Ljubljančani drugačne načrte.

Olimpija je prvi in drugi gol dosegla ob številčni premoči. Najprej je v deveti minuti zadel Luka Kalan, na 2:0 pa je v 33. minuti povišal Anže Ropret. Ljubljančani so končni izid postavili v zadnji minuti, ko je Žiga Pešut krenil proti praznim vratom in padel pod prekrškom Andreja Židana. Sodniki so gostom prisodili tehnični gol.

O naslovu državnega prvaka bo tako odločala peta tekma, ki bo 11. aprila v Tivoliju.

PRVA TRETJINA

Gledalci v prvih petih minutah niso videli izrazite priložnosti. Več od igre so imeli Jeseničani, ki so si po manj kot štirih minutah priigrali prvi »power-play«, vendar pa niso uspeli izkoristiti izključitve Andreja Tavžlja.

Domačini so bili za to kaznovani v deveti minuti, ko so Ljubljančani unovčili svojo prvo številčno premoč. Akcijo je začel Jure Sotlar, ki je zadrsal za golom in sprožil z leve strani, vratar Žan Us ni pokril ploščka, ponujeno priložnost pa je izkoristil Luka Kalan in zadel iz neposredne bližine.

V petnajsti minuti je bilo znova nevarno pred jeseniškimi vrati, ko je Anže Ropret poskusil s strelom z desne strani, a je Us dobro pokril prvo vratnico in ustavil strel. Po minuti nadaljevanja so zapretili tudi železarji, pri kateri je po podaji izza gola udaril Miha Brus, vendar pa ni bil dovolj natančen, da bi premagal Olivierja Roya.

Prva tretjina se je končala z minimalnim vodstvom Olimpije, razmerje strelov je bilo 10:9 za Jesenice.

DRUGA TRETJINA

Ekipi sta v drugi tretjini prikazali boljši hokej. Že v prvi minuti je Roy ustavil strel Saše Rajsarja, na drugi strani pa je Us v 23. minuti ustavil poskus Davida Planka.

Domači gledalci so v naslednjih desetih minutah spremljali prevlado svojih ljubljencev, ki so imeli dve izjemni priložnosti, vendar pa so dvakrat zadeli okvir vrat. V 24. minuti je Nejc Berlisk sam zadrsal pred Roya in poskusil z backhandom, a stresel prečko, štiri minute kasneje pa je Gašper Glavič zadel vratnico.

Jeseničane je v času prevlade presekala izključitev Damirja Ejupa v 33. minuti. Olimpija je tudi tokrat izkoristila številčno premoč, strelec drugega gola pa je bil Anže Ropret, ki je sprožil z razdalje in premagal nemočnega Usa, ki zaradi gneče ni videl ploščka.

Železarji so v predzadnji minuti izpeljali nevaren protinapad za znižanje izida, a je Sašo Rajsar z leve strani meril naravnost v Roya. Olimpija je tako po dveh tretjinah vodila z 2:0.

TRETJA TRETJINA

V zadnjem delu igre so kot prvi napadli Jeseničani in v 43. minuti izpeljali napad, ki pa se je končal z novo obrambo Olivierja Roya.

Jeseničani so za morebiten povratek nujno potrebovali hiter gol, ki pa ga niso dočakali. Namesto tega je moral v njihovih vrstah v 47. minuti na kazensko klop Aleš Remar, kar je pomenilo priložnost za Olimpijo. Ta v dveh minutah ni imela izrazite priložnosti, kmalu po koncu kazni pa je Nardo Nagtzaam na desni strani sprejel plošček, vendar pa je preveč okleval s strelom, tako da je imel Žan Us čas, da se postavi ob svojo levo vratnico in ustavi njegov poskus.

Nizozemski hokejist je imel v 57. minuti še lepšo priložnost za povišanje gola, ko je globinski podaji sam zadrsal po domačemu golu, a se je z obrambo izkazal Žan Us. Minuto kasneje se je v bližini gola znašel še Gregor Koblar, ki pa je nastreljal desno vratnico.

Železarji so v predzadnji minuti napadli še zadnjič, a Brus ni mogel premagati razpoloženega Roya. Domači so nato z gola poklicali Žana Usa in napadli z igralcem več, kar se jim ni obrestovalo. Žiga Pešut je sam krenil proti jeseniškemu golu in padel pod prekrškom Andreja Židana, sodniki pa so dosodili tehnični gol za končnih 3:0. Domači gledalci so po tem dogodku jasno izrazili svojo jezo in na ledeno ploskev zmetali nekaj predmetov. Tekma se je po krajšem premoru nadaljevala in tudi kmalu končala. O zmagovalcu bo odločala ponedeljkova peta tekma v Tivoliju.

Državno prvenstvo, finale

Sij Acroni Jesenice - Telemach Olimpija 0:3 (0:1, 0:1, 0:1) /2:2/

(Kalan 9., Ropret 33., Pešut 60.)