Evropski izziv: Slovenci nemočni proti gostiteljici Avstriji

Slovenski hokejisti so na drugi tekmi evropskega izziva izgubili proti Avstriji (0:2).

Objavljeno
08. november 2013 16.19
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Innsbruck - Slovenska hokejska reprezentanca je na drugi tekmi evropskega izziva igrala proti gostiteljici Avstriji in izgubila z 0:2.

Selektor slovenske reprezentance Matjaž Kopitar je v primerjavi s prvo tekmo naredil eno spremembo, in sicer je vratarja Roberta Kristana zamenjal z mladim Luko Gračnarjem.

Vratar Salzburga je v šestdesetih minutah prejel dva gola, v deseti minuti ga je premagal Brian Lebler, v 51. pa Thomas Hundertpfund za končnih 2:0.

Slovenija bo turnir evropskega izziva sklenila z jutrišnjo tekmo proti Franciji (14.30).

Avstrija povedla po desetih minutah

Slovenska reprezentanca, na čelu z mladim vratarjem Luko Gračnarjem, je bila v prvih minutah dvoboja v podrejenem položaju in se je že v drugi minuti prvič znašla na preizkušnji, ko je z leve strani sprožil Rafael Herburger, vendar je bil Gračnar dobro postavljen.

»Risi« so se avstrijskega pritiska znebili po petih minutah, ko si je Martin Schumnig prislužil dvominutno kazen, vendar v tem času niso premagali vratarja Bernharda Starkbauma. Po osmih minutah dvoboja je bilo razmerje strelov 8:4 v korist Avstrije.

Ta je svojo prevlado na ledeni ploski izkoristila v deseti minuti, ko je Brian Lebler prejel plošček pred slovenskim golom in iz obrata zadel v desni zgornji kot.

Slovenski hokejisti so si v nadaljevanju pripravili tri lepe priložnosti, vendar so bili Sabahudin Kovačevič, Marcel Rodman in Aleš Mušič premalo natančni. Štiri minute pred koncem tretjine so si Avstrijci priborili prvi »power-play«, ko je Luka Tošič nepravilno ustavil Oliverja Setzingerja, vendar ni v dveh minutah niso premagali 20-letnega vratarja Luke Gračnarja.

Končni izid prve tretjine je bil 1:0 v korist Avstrije, ki je sprožila strel več proti nasprotnikovim vratom (14:13).

Domačini zadržali prednost

Slovenska reprezentanca je drugo tretjino začela povsem drugače kot prvo in že v uvodnem napadu nevarno ogrozila avstrijska vrata. Varovanci Matjaža Kopitarja so si v tretji minuti nadaljevanja priborili še drugi »power-play«, saj si je Oliver Setzinger prislužil kazen 2 + 10 min, vendar so bili vsi njihovi poskusi jalovi, tako da je ostalo pri minimalnem vodstvu gostiteljev.

Ti so si ob številčno enakovredni igri najlepšo priložnost pripravili v 28. minuti, ko je Mario Altmann sprožil z modre črte, vendar je njegov strel ubranil Luka Gračnar. Že minuto kasneje so imeli priložnost Slovenci, pri katerih je Rok Tičar zadrsal po levi strani, vendar se ni odločil za strel, temveč za podajo Žigi Jegliču, ta pa ploščka ni uspel poslati v mrežo.

Avstrijska reprezentanca je v 32. minuti dočakala novo številčno premoč na ledu, saj je moral slovenski napadalec Anže Kuralt za dve minuti na kazensko klop, vendar so njegovi soigralci ustavili vse napade domačinov.

Zaključek tretjine je pripadel Slovencem, ki so v zadnji minuti zapretili s svojim prvim napadom in nekajkrat resno preverili zbranost vratarja Starkbauma. Ta je ubranil vse poskuse »risov«, tudi s pomčjo branilca Andreja Lakosa, ki je pri eni izmed obramb plošček odbil z golove črte.

Tudi po štiridesetih minutah igre je bila v boljšem položaju Avstrija, ki pa je v drugi tretjini zabeležila občutno manj strelov od Slovenije (7:14).

Hundertpfund odločil zmagovalca

Avstrijska in slovenska reprezentanca sta v tretjo tretjino krenili z nekoliko pregrobo igro in si že po dveh minutah in pol prislužili po eno dvominutno kazen. Najprej je bil pri domačinih kaznovan Rafael Rotter, pri Sloveniji pa po le 18 sekundah nadaljevanja Žiga Jeglič, kar pa ni vplivalo na rezultat.

Pri vodstvu Avstrijcev je ostalo tudi po napadu Slovenije v 50. minuti dvoboja, ki je ga je iz neposredne bližine neuspešno zaključil kapetan Marcel Rodman, za kar so bili varovanci Matjaža Kopitarja kaznovani.

Branilec Klemen Pretnar je moral za dve minuti na kazensko klop, kar so domačini vnovčili 51 sekund kasneje. Po nizu nevarnih strelov se je pred vrati Luke Gračnarja najbolje znašel Thomas Hundertpfund in zadel za 2:0.

Slovenska reprezentanca je v zaključku zaigrala brez vratarja Luke Gračnarja in s šestimi napadalci na ledu, vendar se je tekma kljub tekmu končala z izidom 2:0.

Kopitar: Boljši smo bili v dveh tretjinah

»Slab začetek. To ni bilo v redu, prav na to so bili opozorjeni. Mi smo stali, kar je bila največja težava, in oni so prevladovali v prvi tretjini. Mi smo bili boljši v dveh, ampak nismo dali gola. Ker gre za prijateljsko tekmo, to ni takšna groza, ni pa v redu. Včeraj smo imeli bistveno več prostora. V obrambi so Avstrijci stali zelo blizu našim,« je tekmo ocenil selektor Slovenije Matjaž Kopitar.

 

Evropski izziv, drugo kolo

Francija - Belorusija 2:1 (1:1, 0:0, 0:0; 1:0)

(Ritz 9.; Zaharov 14.)

Avstrija - Slovenija 2:0 (1:0, 0:0, 1:0)

(Lebler 10.; Hundertpfund 51.)

 

Prvo kolo

Slovenija - Belorusija 3:0 (2:0, 1:0, 0:0)

Avstrija - Francija 1:3 (0:0, 1:3, 0:0)