Finale NHL: Chicago korak od Stanleyjevega pokala

Hokejisti Chicaga so dobili peto tekmo finala Stanleyjevega pokala (3:1) in v zmagah vodijo s 3:2.

Objavljeno
23. junij 2013 10.30
APTOPIX Stanley Cup Bruins Blackhawks Hockey
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Chicago - Hokejisti Chicaga so v severnoameriški ligi NHL le še zmago oddaljeni od osvojitve prestižnega Stanleyjevega pokala, potem ko so na peti tekmi pred domačimi gledalci premagali Boston s 3:1 (vrhunci v spodnjem videu).

Junak tekme je bil Patrick Kane z dvema goloma, Jonathan Toews je prispeval dve podaji, Corey Crawford pa je ubranil 24 izmed 25 strelov na svoja vrata.

Hokejisti Chicaga so si z današnjo zmago priigrali možnost, da Stanleyjev pokal še drugič v 36 mesecih osvojijo na tujem ledu, potem ko jim je to uspelo leta 2010 v Philadelphii. Prestižno lovoriko si tokrat lahko priigrajo v noči s ponedeljka na torek v Bostonu.

Toews v vratnico, Kane dvakrat v polno

Gostitelji so dobro začeli tekmo in bili že v četrti minuti blizu vodilnemu golu, vendar je Jonathan Toews iz neposredne bližine zadel le vratnico. To se domačinom na srečo ni maščevalo, pa čeprav so njihovi nasprotniki v uvodnji tretjini sprožili več strelov (11:8), za kar je v 18. minuti poskrbel Patrick Kane. Domačin je bil na pravem mestu po strelu Johnnyja Oduye, ki je zadel in zlomil palico nasprotnika Dennisa Seidenberga, plošček pa se je nato odbil do Kanea, ki ga je iz bližine pospravil v mrežo.

Isti igralec je zadel tudi po manj kot šestih minutah druge tretjine, ko je najprej sprožil Bryan Bickell, si znova priboril svoj plošček in za golom podal do Kanea, ki je iz neposredne bližine zadel za 2:0.

Gledalci so v zadnji tretjini videli dva gola, po enega v vsaki mreži. Najprej je goste v igro vrnil branilec Zdeno Chara v 44. minuti, končni izid tekme pa je s strelom v prazna vrata postavil Dave Bolland v 60. minuti.

»Pri obeh golih sem imel srečo, da sem bil na pravem mestu ob pravem času. To je to, za kar smo delali celo leto, vso poletje, ko treniraš vse leto, na treninga kampu, kjer koli že si. To je to, za kar si garal, za to priložnost. Moramo izkoristiti ta trenutek in vzeti ponujeno priložnost,« je po tekmi dejal dvakratni strelec Kane.

Poškodbi Bergerona in Toewsa

Peto tekmo finala Stanleyjevega pokala sta zaznamovali tudi dve poškodbi. Po naletu domačina Michala Rozsivala jo je skupil Patrice Bergeron, ki je sicer na začetku druge tretjine igral v dveh izmenah, nato pa so bile posledice prehude, tako da so ga morali odpeljati v bližnjo bolnišnico.

Nekoliko bolje jo je odnesel hokejist Chicaga Jonathan Toews, ki je dobrih osem minut pred koncem druge tretjine nanj naletel Johnny Boychuk. Tudi Toews je po udarcu sprva vztrajal na ledu, vendar v tretji tretjini ni več igral.

Rezultat pete tekme

Chicago Blackhawks - Boston Bruins 3:1

(Chicago v zmagah vodi s 3:2)