Finski trener Toni Söderholm z Nemci kuje maščevanje proti rojakom

Na hokejskem SP v Rigi danes polfinalni tekmi. Kanadčani se želijo oddolžiti Američanom. Jukka Jalonen se veseli dvoboja z rojakoma na nemški klopi.
Fotografija: Mladega napadalca Antona Lundella (desno) so po prvem dvoboju z Nemčijo razglasili za najboljšega finskega igralca tekme. Pri tekmecih je prestižno uro prejel Stefan Loibl. FOTO: Gints Ivuskans/AFP
Odpri galerijo
Mladega napadalca Antona Lundella (desno) so po prvem dvoboju z Nemčijo razglasili za najboljšega finskega igralca tekme. Pri tekmecih je prestižno uro prejel Stefan Loibl. FOTO: Gints Ivuskans/AFP

Med poznavalci in spremljevalci hokeja na ledu jih ni bilo malo, ki so menili, da je na svetovnem prvenstvu elitnega razreda v Rigi skupina A, iz katere je senzacionalno izpadla tudi Švedska, močnejša od skupine B. Toda četrtfinalni dvoboji so pokazali, da niso imeli prav. S Finsko, Kanado, Nemčijo in ZDA so se namreč do obračunov za kolajne prebile štiri reprezentance iz domnevno slabše skupine B.

Finski hokejisti, ki branijo naslov svetovnih prvakov izpred dveh let s turnirja na Slovaškem, so se tako znova prebili med najboljša štiri moštva. V četrtfinalu so z nogometnim izidom 1:0 premagali Čehe. Edini gol je zabil Jere Innala (»Čudovito je igrati, kadar je v ekipi prava kemija.«), za najboljšega v moštvu »Suomijev« pa so razglasili vratarja Jussija Olkinuoro, ki je ubranil vseh 28 strelov.

»Da sem ohranil svojo mrežo nedotaknjeno, nisem zaslužen le jaz. Zelo dobro so svoje naloge opravili tudi soigralci, vendar imamo prav vsi še prostor za izboljšave,« je poudaril 30-letni čuvaj mreže iz Helsinkov, ki si kruh sicer služi pri klubu Metallurg Magnitogorsk v KHL.



Čeprav je bil finski selektor Jukka Jalonen ob izbiri moštva za prvenstvo v Latviji v domovini deležen kritik, je očitno znova sestavil vrhunsko ekipo mladih in izkušen(ejš)ih igralcev. Iz šampionske reprezentance iz maja 2019 je sicer ostala zgolj še osmerica, tako kot pred dvema letoma pa tudi v Rigi – zanimivo – modro-beli dres z levom na prsih nosita le dva hokejista iz NHL, ob branilcu Olliju Määttäju, soigralcu slovenskega kapetana Anžeta Kopitarja pri klubu Los Angeles Kings, še Arttu Ruotsalainen, ki je šele letos prestal ognjeni krst pri Buffallu Sabres. In če je bil predlani pri »Suomijih« v središču pozornosti veliki up Kaapo Kakko (zdaj New York Rangers), se zdaj pri njih vse vrti okrog komaj 19-letnega Antona Lundella, ki je s šestimi točkami (štirje gole, dve podaji) celo prvi strelec Finske.

Finski selektor Toni Söderholm zelo uspešno vodi nemške hokejiste. FOTO: Vasily Fedosenko/Reuters
Finski selektor Toni Söderholm zelo uspešno vodi nemške hokejiste. FOTO: Vasily Fedosenko/Reuters

 

Jalonen se veseli selektorskega dvoboja z rojakom


Branilci lovorike bodo za nov nastop v finalu danes (17.15) prekrižali palice z Nemci, ki jih kot selektor vodi Finec Toni Söderholm. V predtekmovanju so bili »Suomiji« boljši z 2:1. Jalonen se že zelo veseli trenerskega dvoboja z rojakoma, Söderholmu namreč kot pomočnik asistira nekdanji dolgoletni finski reprezentant Ville Peltonen. »Nemce, ki so nas v prvi tekmi dodobra namučili, zelo spoštujemo. Seveda bomo naredili vse za zmago, toda z enako miselnostjo bodo na led pridrsali tudi naši tekmeci,« se zaveda 58-letni strokovnjak iz Riihimäkija.

Nemci, ki so v četrtfinalu vstali od »mrtvih« in po kazenskih strelih strli odpor Švicarjev (3:2), so trdno odločeni, da se favoriziranim Fincem, ki lovijo svoj četrti naslov svetovnih prvakov po letih 1995, 2011 in 2019, oddolžijo za tesen poraz v prvem delu. »To moštvo je spisalo novo imenitno poglavje v zgodovini nemškega hokeja, skupaj smo na neverjetnem potovanju,« je Söderholm ponosen na svoje izbrance, ki se jim nasmiha prva kolajna na svetovnem prvenstvu po letu 1953.

Američani (na fotografiji Conor Garland) so v četrtfinalu visoko premagali Slovake. FOTO: Gints Ivuskans/AFP
Američani (na fotografiji Conor Garland) so v četrtfinalu visoko premagali Slovake. FOTO: Gints Ivuskans/AFP




V drugem polfinalu se bodo že ob 13.15 udarili Američani in Kanadčani. Glede na doslej prikazane predstave je v prednosti reprezentanca ZDA (v četrtfinalu je s 6:1 odpravila Slovaško), ki je prepričljivo v svojo korist odločila tudi medsebojni obračun v predtekmovanju (5:1). Toda hokejisti z javorovim listom na dresu so po hudem boju za polfinalno vstopnico z 2:1 po podaljšku izločili glavne kandidate za osvojitev zlate lovorike Ruse v Rigi in tako pokazali, da favoriti na papirju ne zmagujejo vedno ...

Preberite še:

Komentarji: