Gorenjci nimajo za gorivo

Hokejistom je treba plačati vse pogodbene obveznosti do zadnjega centa!

Objavljeno
23. maj 2016 01.24
jsu-Hokej
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
»Gospodje so mi dali jasno sporočilo, da nas ne bodo več plačevali, če ne bomo zmagovali. Ko bodo nehali groziti meni, bom jaz nehal vam. Ne bom vam izplačal plače in me kar tožite,« je sredi tedna svojo jezo proti igralcem z več milijonov evrov letne plače usmeril Silvio Berlusconi. Poslovnež, milijarder, politik in še marsikaj drugega, predvsem pa človek, ki je od zavzetja AC Milana sredi osemdesetih let minulega stoletja osvojil več velikih zmag kot kdorkoli drug, je resda že na pragu devetega desetletja življenja, v nogomet in posel pa je še vedno vpet vsakodnevno. In hudo trpi, saj rdeče-črni izgubljajo bitke eno za drugo. V tej sezoni so ostali celo brez nastopa v evropskih pokalih. Nezadovoljstvo so izrazili pokrovitelji.

Podobno kot padli »Vitez« je v Sloveniji športnikom zagrozil tudi nek drug predsednik – HDD Jesenice Anže Pogačar. V pismu z neposrednim tehnokratskim jezikom in nejasnostmi ali gre za nagrado, za plačo ali kakršnokoli drugo obliko pogodbene obveznosti je hokejistom povedal, da naj se za aprilsko plačilo potnih stroškov (domnevam, da preko njih plačujejo igralce) kar obrišejo pod nos. Češ, da v tej sezoni niso izpolnili niti enega cilja in da je klub ostal brez vseh finančnih bonusov in nagrad pri pokroviteljih. Pa še, da jim zdravstveno zavarovanje velja do 30. julija.

Primerjava med enim od najbogatejših Italijanov, ki je v klub v tridesetih letih investiral na stotine milijonov evrov, in entuziastom z Gorenjskega so seveda nesmiselne, toda oba sta v podobnih škripcih. Nimata denarja za delovanje kluba oziroma za doseganje ciljev ali vzdrževanje vrhunskih rezultatov. Zakon trga pa je neizprosen, na njem preživijo le zmagovalci.

Za Milan se sicer ne bojim, da se ne bo izvlekel iz krize, ne bo se prvič in najbrž tudi zadnjič ne. Z novim »Silviom« bo nekoč lahko vzletel. O čudežnem vzponu Jesenic pa nisem čisto prepričan. Vsaj še nekaj sezone ne, potem ko je ta minila z zgodovinskim razpletom – niti ena od jeseniških selekcij ni bila državna prvakinja.

Da bi Berlusconi lahko uresničil grožnjo, bi moral bankrotirati ali pa klub poslati na smetišče zgodovine, kjer – prave – Jesenice že so. Bivši italijanski premier je zgolj poskušal motivirati nogometaše za pokalni finale proti Juventusu. Vem, da športnike najbolj boli, ko je žep prazen. Skoraj se mu je posrečilo, saj je Juventus z obilo sreče potrdil primat najboljšega v Italiji. Nespretni Pogačar pa je ob asistenci upravnega odbora med drugim svojim hokejistom dal vedeti, da mora biti odgovornost deljena in da morajo biti kazni za vse vpletene v tem projektu.

Ne vem, morda sem kaj prezrl, ampak nekaj športnih profesionalnih zakonitosti je svetih. Hokejistom je treba plačati vse pogodbene obveznosti do zadnjega centa. Nagrade jim vsekakor ni treba, če si je niso zaslužili. Prava kazen je lahko samo pogodba z nižjim zneskom za novo sezono ali pa zbogom!