EBEL: tudi pet golov zmajev premalo za zmago

VSV ostaja zaklet za hokejiste Telemacha Olimpije, ki so še v četrtem medsebojnem obračunu potegnili kratko.

Objavljeno
10. januar 2014 17.34
Posodobljeno
10. januar 2014 17.30
hokej
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Sarajevo - Če so hokejisti Telemacha Olimpije pred dnevi na gostovanju v Innsbrucku zabili štiri gole za gladko zmago s 4:1 in prekinitev niza šestih zaporednih porazov v ligi EBEL, jim nocoj niti pet zadetkov ni pomagalo v dvoboju s VSV, ki so ga odigrali v sloviti olimpijski dvorani Zetra v Sarajevu v nekakšni ponovitvi zimske klasike, ki so jo lani pod streho spravili na bežigrajskem štadionu. Beljačani so zmagali s 6:5, Ljubljančani pa niso na tekmi niti enkrat vodili in ostajajo čvrsto na zadnjem mestu ligaške razpredelnice. Zdaj varovance trenerja Iva Jana čaka še zadnji obračun prvega dela proti novemu koroškemu izzivalcu KAC, prav tako v Sarajevu.

Beljačani so tako zmagali v vseh štirih medsebojnih obračunih v sezoni, v zadnjih dveh poskusih so jim Ljubljančani nudili čvrst odpor, prej pa je bila Janova četa dvakrat povsem nadigrana: konec septembra je pokleknila z 0:8, sredi oktobra pa v Tivoliju z 1:7. »Domači« trener Ivo Jan tudi v Sarajevu ni mogel računati na pomoč poškodovanih Judda Blackwatra in Igorja Cvetka, prav tako je še vedno na hladnem kaznovani Nick Ross.

PRVA TRETJINA: katastrofalen začetek zmajev

VSV je pred lepo zapolnjenimi tribunami Zetre, kakih 6500 hokejskih privržencev je spremljalo dvoboj, začel brez standardnega prvega vratarja Jeana-Philippa Lamoureuxa, ki s soprogo v kratkem pričakuje naraščaj, zato ga je med vratnicami zamenjal Thomas Höneckl. Prvi pa se je na delu znašel njegov kolega pri Olimpiji Jerry Kuhn, ki uvodoma ni bil razigran, saj je moral že v štirih minutah kar dvakrat po plošček v mrežo, obakrat ga je ukanil Rodney Coleman Jarrett, ki mu je prav tako obakrat uspešno asistiral nekdanji zmaj John Hughes.

Po seriji štirih zaporednih izključitev na strani VSV - Ljubljančani vmes niso izkoristili skoraj minute in pol z dvema igralcema več na ledu - so varovanci Iva Jana vendarle našli ploščku pot v Hönecklovo mrežo. Enajsti gol v sezoni je prispeval Ken Ograjenšek in vendarle poskrbel za nekoliko bolj negotovo nadaljevanje. Mimogrede: prva dva medsebojna obračuna sta bila odločena že po nekaj minutah: v uvodnem so Beljačani s 4:0 vodili že po desetih minutah, v drugem pa s 3:0 celo po šestih.

Tokrat so bili v prvi tretjini bolj pri strelu slovenski prvaki (razmerje neverjetnih 28:7), predvsem na račun številnih tekmečevih izključitev, vendar pa niso bili učinkoviti.

DRUGA TRETJINA: toča golov na obeh straneh

V drugi tretjini so golov lačni gledalci lahko prišli na svoj račun, saj sta se v razmaku manj kot devetih minut mreži kar petkrat zatresli. Tudi pri tretjem golu Korošcev je s podajo sodeloval Hughes, pri četrtem pa slovenski reprezentančni branilec Klemen Pretnar. Nato so si goli sledili na minuto: najprej je bil drugič natančen Ograjenšek, ki je Höneckla ukanil s tem, da je nakazal podajo, a kar sam zatresel mrežo. Na drugi strani je vrnil Michael Forney, za vnovično znižanje izida pa je poskrbel Žiga Pešut.

Hughes je imel ob pisku sirene v samostojnem prodoru priložnost, da že trem podajam doda še zadetek, vendar je Jerry Kuhn prečital njegovo namero in nevaren strel ubranil. V tem delu so bili zdesetkani Beljačani nevarnejši, čemur pritrjuje razmerje strelov (19:13).

TRETJA TRETJINA: Olimpija korak do podaljškov

Zadnjega dela so se Ljubljančani lotili pogumno, kar so znali kronati z golom Aleša Mušiča ob številčni premoči na ledu. Sodniki so si naknadno še enkrat ogledali zadetek, pri katerem je plošček evidentno prečkal golovo črto, in ga priznali. A hitro je sledila nova koroška zaušnica, Kuhn je moral že šestič po plošček v mrežo, potem ko je po strelu Stefana Bacherja slabo posredoval. Zmaji so v predzadnji minuti še enkrat znižali prek Kennyja MaCaulaya, v končnici pa jim je vendarle zmanjkalo moči in časa, da bi zrežirali popoln zasuk. Minuto in četrt so poizkušali tudi brez vratarja in s šestim igralcem v polju, a brez učinka. Če drugega ne, pa Olimpiji ostaja v uteho, da je izenačila strelski rekord sezone, pet doseženih golov v eni tekmi, kar se ji je pred tem posrečilo trikrat.

TELEMACH OLIMPIJA : VSV 5:6 (1:2, 2:3, 2:1)

Sarajevo, dvorana Zetra, gledalcev 6500, sodniki Dremelj (Slo), Nikolić - oba glavna, Nothegger (oba Avs) in Rakovič (Slo).

Strelci: 0:1 - Jarrett (Hughes, Hotham, 2.), 0:2 - Jarrett (Hughes, Ryan, 4.), 1:2 - Ograjenšek (Pešut, Dervarič, 17. - PP1), 1:3 - Pewal (Ryan, Hughes, 27. - PP1), 1:4 - Fraser (Forney, Pretnar, 32.), 2:4 - Ograjenšek (Mušič, Erman - 34.), 2:5 - Forney (Platzer, Petrik, 35.), 3:5 - Pešut (Koblar, 36.), 4:5 - Mušič (Hebar, Verlič, 49. - PP1), 4:6 - Bacher (Petrik, Forney, 50.), 5:6 - MaCaulay (Mušič, Ograjenšek, 59.).

Kazenske minute: Telemach Olimpija 6 (0, 6, 0), VSV 12 (8, 2, 2).

Telemach Olimpija: Kuhn, Sila; Dervarič, Erman, Hebar, Mušič, Verlič; LaPlante, MaCaulay, Koren, Hočevar, Pance; Groznik, Grahut, Ograjenšek, Pešut, Koblar; Morency, Sotlar, Ropret, Zdešar, Pesjak.