Risi po loteriji spet na olimpijskih igrah!

V odločilnem dvoboju olimpijskih kvalifikacij so Slovenci po kazenskih strelih s 3:2 odpravili gostitelje turnirja Beloruse.

Objavljeno
04. september 2016 10.21
Posodobljeno
04. september 2016 12.00
OLYMPICS-ICEHOCKEY/
M. Ž., J. P.
M. Ž., J. P.

Minsk - Slovenska hokejska reprezentanca si je drugič zapored zagotovila nastop na olimpijskih igrah! Potem ko je predlani tako navdušila v Sočiju, bo imela novo priložnost za dokazovanje čez dve leti v korejskem Pjongčangu, saj se je do vstopnice dokopala s tremi zmagami na kvalifikacijskem turnirju v Minsku. Danes je odpravila še zadnjega tekmeca, v dvoboju dotlej neporaženih zasedb je namreč po kazenskih strelih s 3:2 strla odpor gostiteljev Belorusov. Po rednem delu je bilo 2:2, v petminutnem podaljšku se rezultat ni spremenil.

Dišalo je po še bolj gladki zmagi risov, ki so v začetku druge tretjine izkoristili številčno premoč in v razmaku 63 sekund dvakrat ukanili domačega vratarja Mihaila Karnauhova. Obakrat je bil učinkovit Rok Tičar (pred tem se na turnirju ni vpisal med strelce), prvič ob dveh igralcih več na ploskvi, drugič ob enem. Belorusi niso kar tako zlepa položili orožja, z dvema zadetkoma Andreja Stepanova so izsilili podaljšek, ki bi ga v 52. minuti lahko preprečil Jan Urbas, a ni znal izkoristiti kazenskega strela. V dodatnih petih minutah se mreži nista več zatresli, odločala je torej loterija.

V njej so imeli mirnejše živce in natančnejše palice izbranci Nika Zupančiča, zadela sta Anže Kopitar in (vnovič) Tičar, zgrešil pa Robert Sabolič. Na drugi strani je vnovič odličnega Gašperja Krošlja, ki se je z bravurozno obrambo zelo izkazal 20 sekund pred koncem podaljška, še tretjič ukanil zgolj Stepanov. Slovenci so se tako v sedemnajstem medsebojnem obračunu dokopali do šeste, a zagotovo najslajše in najbolj zlata vredne zmage nad Belorusi. Da je bila ta mukoma prigarana, toda zaslužena, potrjuje tudi razmerje strelov: 32:29 v korist zmagovalcev.

POTEK DVOBOJA

Prva tretjina

V odličnem ozračju in huronskem navijanju domačih privržencev so se Slovenci prvi dokopali do priložnosti za zadetek, saj so imeli po prekršku Andreja Kosticina nad Žigo Jegličem dve minuti številčno premoč na ledni ploskvi. Resda so pritisnili proti beloruskim vratom, mreža pa se ni zatresla. Takoj po tem, ko so bile moči na ledu spet poravnane, so gostitelji turnirja dokazali, da ne slovijo zaman po odličnih protinapadih, a je slovenska obramba preprečila vroče trenutke pred čuvajem mreže Gašperjem Krošljem.

Dve minuti in pol pred koncem prvega dela je bil naš vratar na resni preizkušnji. Nikolaj Stasenko je namreč pred golom čudovito našel napadalca Andreja Stepanova, na katerega je slovenska obramba pozabila, a je bil v dvoboju iz oči v oči Krošelj uspešnejši od njega. Tik pred prvim odhodom v garderobo, tako rekoč v zadnji sekundi uvodne tretjine, si je zaradi prekrška Roman Graborenko prislužil dveminutno gretje kazenske klopi, kar je pomenilo, da so izbranci selektorja Nika Zupančiča drugi del začeli z igralcem več.

Druga tretjina

Kako izenačenih je bilo prvih 20 minut, zgovorno potrjuje tudi razmerje sproženih strelov - 5:4 v korist risov. Drugi del so Slovenci, seveda ob številčni premoči, začeli silovito, najprej pa prisilili Andreja Stasa, da je plošček poslal prek pleksi stekla in si prislužil dveminutno izključitev. To je pomenilo, da so naši fantje minuto igrali celo z dvema hokejistoma več na ledu. Natanko 41 sekund so potrebovali, da so izkoristili darilo in prvič zatresli domačo mrežo. Prvi zvezdnik Anže Kopitar je lepo našel Roka Tičarja, ki je z diagonalnim strelom matiral Mihaila Karnauhova.

Za Tičarja je bil to sploh prvi zadetek na turnirju, le 63 sekund pozneje pa je prispeval še drugega. Zupančičeva četa je imela še vedno številčno premoč, branilec Mitja Robar je mojstrsko in natančno iz svoje tretjine podal pred tekmečeva vrata proti Žigi Jegliču, njegov poskus je Karnauhov še ubranil, pri odbitku Tičarja pa je bil nemočen in Slovenci so v le minuti pobegnili za dva gola. S prednostjo pa se niso zadovoljili, močno je usekal tudi branilec Sabahudin Kovačevič, a se rezultat ni spremenil.

Belorusom ni preostalo drugega, kot da so vse sile usmerili v napad, še nekaj dodatnega pospeška pa dobili ob izključitvah Aleša Kranjca in vratarja Krošlja, ki je plošček odbil prek zaščitne ograde. Gostitelji so pletli mrežo okrog tekmečevih vrat, a se mreža ni zatresla, Krošelj pa je z nizom izjemnih obramb še enkrat več opozoril nase potencialne delodajalce, trenutno je namreč še brez kluba. Za daljšo prekinitev je poskrbela poškodba Kranjca, ki je nerodno padel, nato pa ga je z drsalko porezal eden od domačih hokejistov. Krvavo ploskev so morali očistiti.

Ko sta se zasedbi po daljšem prisilnem premoru vendarle vrnili na led, je na tribunah brž završalo, Slovence pa je doletela hladna prha. Po še enem izgubljenem sodniškem metu je Aleksandr Kulakov plošček spravil do Jevgenija Koviršina, ta ga je zgolj podaljšal do Andreja Stepanova, ki je bliskovito sprožil in presenetil tudi pokritega slovenskega vratarja. Tako so se domači vrnili v igro, obenem so kronali terensko premoč, v tem delu so namreč nanizali kar dvanajst strelov, naši fantje tri manj. Ekipi sta se dogovorili, da ob prehodu iz druge v tretjo tretjino ne bosta odšli v garderobo, temveč dvoboj nemudoma nadaljevali.

Tretja tretjina

Sredi zadnje tretjine je postalo jasno, da Kranjc na ploskev ne bo več stopil, saj je bil v zdravniški oskrbi, natančnejših informacij o njegovi poškodbi pa še ni bilo. Domače moštvo je skušalo na vse pretege rezultat poravnati, a po drugi strani puščalo luknjasto obrambo, kar je v 49. minuti izkoristil Jan Urbas. S čudovitim solo prodorom je najprej iz igre vrgel branilca Kirila Gotovca, nato pa Nicka Bailena prisilil, da ga je pokosil, sodniški četverici torej ni preostalo drugega kot pokazati na najstrožjo kazen.

Vendar pa se Urbasu kazenski strel ni optimalno posrečil, Karnauhov je prečital njegovo namero in strel zadržal, s tem pa svojo reprezentanco ohranil v igri za olimpijske igre čez dve leti. Na drugi strani je rise v težave spravila izključitev Mihe Verliča v 52. minuti, Belorusi pa so potrebovali zgolj 13 sekund, da so izkoristili številčno premoč. Z modre črte je usekal branilec Bailen, ploščku je strel v gneči pred golom spremenil Stepanov, zdelo se je, da bo Krošelj plošček ukrotil, a se je le nekako skotalil prek golove črte. Navdušenje je bilo nepopisno, gostitelji so izenačili. Spet je bilo treba začeti znova ...

Resda je bilo do konca rednega dela še osem minut, a do resnejših priložnosti ni več prišlo. Po protinapadu je poskusil Anže Kopitar, a je domači čuvaj mreže njegov strel odbil. Minute so neusmiljeno tekle, redni del se je prevesil v petminutni podaljšek do zlatega gola. Tretji del je bil sicer spet v domeni Zupančičeve čete, ki je poskusila kar petnajstkrat, toda brez učinka. Belorusi so streljali devetkrat, enkrat zadeli in ostali v boju za olimpijsko vozovnico za Južno Korejo. Obenem so bili še v rahli psihološki prednosti.

Podaljšek

Po dveh minutah mrtvila se je podaljšek nato vendarle razživel, prvi pa je za razburjenje poskrbel Robert Sabotič, ki je osmešil tekmečevo obrambo, ni pa znal spraviti ploščka za golovo črto. Nato je bilo nekajkrat vroče na obeh straneh, zaključni plošček pa so imeli na ploščici Belorusi, pravzaprav Geoff Platt, a je njegov odličen poskus s čudežno obrambo ukrotil Krošelj, čeravno je bil že na trebuhu. Rezultat se do konca petminutnega dodatka ni več spremenil, o potniku na olimpijske igre je torej odločala loterija s kazenskimi streli.

Kazenski streli

Najprej je bil plošček na slovenski strani. Poskusil je Robert Sabolič, ki je vratarja Mihaila Karnauhova mojstrsko poslal na drugo stran, vendar pa nato zgrešil nebranjen del mreže. Na drugi strani je poskus Aleksandra Kulakova Gašper Krošelj ubranil. Nato se je v prodor zagnal Anže Kopitar, unovčil vse izkušnje iz NHL in suvereno zatresel mrežo, v enaki meri pa je pred slovenskimi vrati vrnil Andrej Stepanov. Glavno nalogo je selektor Nik Zupančič zaupal Roku Tičarju. V predvidoma zadnji, tretji seriji kazenskih strelov je hladnokrvno, s polrazdalje, ugnal Karnauhova in Slovence še za pol koraka približal Južni Koreji. Drugi zaporedni olimpijski nastop je potrdil Krošelj, ki je ubranil strel nekdanjemu NHL-ovcu Andreju Kosticinu.

In nepopisno slavje se je lahko začelo ...

 

Kvalifikacije za OI 2018, skupina D, 3. kolo

Slovenija : Belorusija 3:2 - po kazenskih strelih (0:0, 2:1, 0:1; 0:0)

Strelca: 1:0 - Tičar (Kopitar, 22./PP2), 2:0 - Tičar (Jeglič, Robar, 23./PP1), 2:1 - Stepanov (Koviršin, Kulakov, 39.), 2:2 - Stepanov (Bailen, S. Kosticin, 52./PP1). Kazenski streli: Sabolič -, Kopitar +, Tičar +; Kulakov -, Stepanov +, A. Kosticin -.

 

Poljska : Danska 2:5 (1:1, 0:2, 1:2)

(Kalinowski 14., Urbanowicz 51.; Storm 4., Bødker 26., Larsen 36., Ehlers 43., Madsen 53.)

Lestvica:

1. Slovenija 3 2 1 0 0 11:3 8 točk

2. Belorusija 3 2 0 1 0 12:7 7

3. Danska 3 1 0 0 2 7:10 3

4. Poljska 3 0 0 0 3 6:16 0