Hokejsko SP: Slovenija ugnala tudi Italijo

Slovenska hokejska reprezentanca je na SP skupine B zmagala še drugič in premagala Italijo s 3:1.

Objavljeno
24. april 2016 12.58
Posodobljeno
24. april 2016 12.58
A.V., Š. Ro.
A.V., Š. Ro.

Katovice - Po prepričljivi uvodni zmagi nad Japonsko, je slovenska hokejska reprezentanca na drugi tekmi osvojila nov par točk. Tokrat je s 3:1 premagala Italijo in si tako zagotovila mirno nadaljevanje proti želenemu cilju - uvrstitvi med elito.

Po Japonski je rise v Katovicah čakala povsem drugačna tekma, saj imajo Italijani značilen severnoameriški slog igre. Selektor Nik Zupančič je predvidel, da bodo lahko Slovenci fizično močnejši proti italijanski obrambi, a da bodo morali to teoretično prednost potrditi tudi z igro pred vrati tekmecev.

V slovenskih vratih je tokrat stal Gašper Krošelj. Slovenci so odlično začeli, saj so kmalu zbrali precej več strelov kot Italijani. Premoč so kronali ob prvi številčni prednosti. Zadel je Jurij Repe, član drugega slovenskega napada, ki je namreč močno ustrelil z modre linije, plošček pa je med številnimi nogami in palicami Italijanov našel pot tudi mimo vratarja in Slovenija je zasluženo vodila.

Podobna igra se je nadaljevala v drugi tretjini, toda s to razliko, da so Italijani zadeli, Slovenci ne. Rezultat je izenačil Giulio Scandella, potem ko so Italijani slovenski obrambi ušli v hiter protinapad in z močnim strelom premagali Krošlja. Slovenska četa je iskala novo vodstvo. Rok Tičar je med drugim zadel okvir vrat. Razmerje strelov je bilo po dveh tretjinah kar 30:12 v slovensko korist.

V zadnji tretjini so Slovenci znali kronati premoč. Zadel je Žiga Jeglič. Italijani so skušali izenačiti, toda načrte so jim prekrižale izključitve. Slovensko zmago je potrdil Sabahudin Kovačević, ki je bil izbran za najboljšega igralca na tekmi. Končno razmerje strelov je bilo 40:24 za Slovenijo.

Žiga Pance je po tekmi povedal: »To je bila zelo drugačna tekma kot proti Japonski. Kljub temu smo veseli, saj na koncu šteje le zmaga. Koristilo nam bo, da bomo imeli jutri prost dan.« Klemen Pretnar je pristavil: »Vedeli smo, da so Italijani malce umazani, toda to nas ni zmedlo. Tekmec se je boril do zadnje minute. Tekmo je odločila naša trma in želja, da se uvrstimo v skupino A.«

»Vedeli smo, kaj nas čaka. Zelo dobro smo se pripravili na njihovo igro, včeraj smo si pogledali tekmo Italija - Poljska. To se je poznalo, začeli smo podjetno in preprečevali njihove izhode. Nismo pa bili tako učinkoviti, a se nismo predali po prejetem zadetku. V zadnji tretjini smo nato po 'power-playu' tekmo pripeljali do konca. Načrt je bil, da osvojimo maksimalno število točk v prvih dveh dneh, to smo dosegli. A bolj ko se bo prvenstvo bližalo koncu, manj bo tekem in zmeraj več bo jasnega. Mislim, da bo ta Italija še marsikomu zagrenila življenje,« pa je po zmagi povedal selektor Zupančič.

Hokejski reprezentanci Slovenije in Italije sta odigrali 37. medsebojno tekmo. Dosedanja bilanca je razkrivala izenačenost, saj se je naša vrsta veselila 16 zmag, italijanska pa prav tako. Štiri tekme so se končale z neodločenim izidom, razlika v golih je bilo 89:80 v prid risov. Tako so zdaj v prednosti spet slovenski hokejisti.

Ti so nazadnje igrali z zahodnimi sosedi na dunajskem turnirju februarja lani, zmaga s 7:0 (Tičar 2, Urbas, D. Rodman, Podlipnik, Pretnar, Verlič) pa je na ledeni ploskvi sploh najvišja slovenska proti Italiji. V lepem spominu ostaja tudi uspeh proti takrat favoriziranim azzurrom na SP skupine B, prav na Poljskem, in sicer v Gdansku, leta 2004 - 4:0 (Razingar, Zupančič, Jan, Avgustinčič).

Po dnevu premora v ponedeljek, rise naslednji obračun čaka v torek ob 20. uri proti Poljski.

SP divizije I, 2. kolo

Slovenija : Italija 3:1 (1:0, 0:1, 2:0)
Strelci: 1:0: Repe (14./PP1), 1:1 Scandella (27.), 2:1 Jeglič (46.), 3:1 Kovačević (60.)

Poljska - Južna Koreja 1:4 (0:0, 0:2, 1:2)

Avstrija - Japonska 3:1 (1:1, 0:0, 2:0)

Lestvica:
1. Slovenija 2 2 0 0 0 10:2 6
2. Avstrija 2 1 1 0 0 6:3 5
3. Južna Koreja 2 1 0 1 0 6:4 4
4. Italija 2 1 0 0 1 4:4 3
5. Poljska 2 0 0 0 2 2:7 0
6. Japonska 2 0 0 0 2 2:10 0