Soči se je ponovil: po preobratu padli Slovaki

Slovenski hokejisti so na turnirju evropskega izziva na Dunaju v drugo s 3:2 odpravili Slovaško, jutri še z Italijo.

Objavljeno
06. februar 2015 13.38
Posodobljeno
06. februar 2015 13.45
reu OLYMPICS-ICEHOCKEY/
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Dunaj - Po včerajšnjem porazu z gostitelji Avstrijci (2:4) je slovenska hokejska reprezentanca danes na turnirju evropskega izziva na Dunaju vpisala prvo zmago, po velikem zasuku v drugi in tretji tretjini je namreč s 3:2 odpravila favorizirano Slovaško, ki na svetovni jakostni lestvici sicer drži osmo mesto (»risi« so štirinajsti), a je na turnir pripotovala ravno tako v zdesetkani in pomlajeni zasedbi kot Slovenija in je izgubila že uvodni dvoboj z Italijo.

Začetek tekme pa ni obetal takšnega razpleta, saj so Slovaki že do prvega odhoda na odmor pobegnili za dva gola. Najprej je bil v deveti minuti uspešen Peter Trška, nato je najboljšega vratarja minule sezone lige prvakov Luko Gračnarja sedem minut pozneje ukanil še Miroslav Preisinger. A naši fantje se niso kar tako vdali, gol za priključek je ravno ob prelomu dvoboja v drugo polovico zmogel Rok Tičar, ki je nato sredi zadnjega dela še podal Davidu Rodmanu za izenačenje. Popoln zasuk je zrežiral Žiga Pance, ki je v 52. minuti dokončno strl slovaški odpor.

Dunajski izziv je sicer zadnji turnirski test izbrancev selektorja Matjaža Kopitarja pred svetovnim prvenstvom na Češkem, aprila bodo namreč odigrali le še nekaj posamičnih prijateljskih dvobojev. Zanimivo, da naši fantje do lani, v prvih devetih medsebojnih obračunih, niso nikdar premagali Slovakov, le enkrat samkrat (na mednarodnem turnirju v Franciji ob prelomu tisočletja je bilo 3:3) so izvlekli remi. Krivuljo so vendarle zasukali lani na olimpijskem turnirju v Sočiju, ko so se »risi« veselili senzacionalnega uspeha s 3:1, danes pa so zmagali drugič zapored. Jutri jih (že ob 14.30) čaka še zadnji obračun dunajskega turnirja z Italijani, ki so v današnjem večernem dvoboju včerajšnjih zmagovalcev prekrižali palice z gostitelji Avstrijci in izgubili z 2:5 (1:4, 1:1, 0:0).

»Začetek je bil pod vtisom včerajšnje tekme. Nihče si ni zaupal, nekaj priložnosti smo imeli že v uvodni tretjini, toda gola nismo dosegli. Včasih je pač treba malo skrajšati klop, da nekateri igrajo več. A bolj kot na vse drugo sem ponosen na to, da smo zmagali po zaostanku z 0:2. Ta slovaška ekipa ni slaba, mi pa smo lepo obrnili obračun,« je pod videno potegnil črto selektor Kopitar.

SLOVENIJA : SLOVAŠKA 3:2 (0:2, 1:0, 2:0)

Strelci: 0:1 - Peter Trška (Tomaš Hrnka, Peter Zuzin, 9.), 0:2 - Miroslav Preisinger (Martin Bakoš, Mislav Rosandič, 16.), 1:2 - Rok Tičar (31.), 2:2 - David Rodman (Rok Tičar, Jan Urbas, 47.), 3:2 - Žiga Pance (Tomaž Razingar, 52.).