Kralji v finalu: Smo kot ščurki, ne da se nas pregnati stran (VIDEO)

Drugič v treh letih bodo hokejisti Los Angelesa igrali v velikem finalu lige NHL. Prvič z Rangersi v noči na četrtek.

Objavljeno
02. junij 2014 10.40
Posodobljeno
02. junij 2014 10.40
Kings Blackhawks Hockey
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Chicago - Kakšna drama v tekmi za veliki finale. Prvaki zadnjih dveh let, hokejisti Los Angelesa in Chicaga so vse do 66. minute sedme odločilne tekme bili izenačen boj za končno zmago v zahodni konferenci, s preobratom in odrešilnim golom Aleca Martineza pa so se naposled veselili Kralji.

Tako so Chicago, ki je imel na zadnji tekmi pred domačimi gledalci večinoma vse niti v svojih rokah, zavili v tišino. V prvi tretjini so domači že vodili z 2:0, a so se gostje izmotali iz težav, vodili pa tudi sedem minut pred koncem rednega dela, ko je imel pri izenačujočem zadetku Mariana Gaborika prste vmes tudi slovenski as Anže Kopitar. Prava norija na klopi Kraljev pa je zavladala v podaljšku, po odlični akciji Justina Williamsa in golu Martineza.

»Pravzaprav sploh nisem vedel, da sem zadel, dokler niso začeli noreti soigralci. Nisem videl poti do mreže. Vedel sem, da bom najbrž koga zadel, poskusil sem in na srečo je šel skozi,« je za ameriške medije po tekmi razlagal presrečni junak tekme Martinez in še dejal, da je ekipi znova uspelo z močnim timskim duhom. »Nikoli se ne damo, smo kot ščurki, ne da se nas pregnati stran.«

S številnimi preobrati do finala

Kralji so na poti v finale uprizorili nekaj epskih preobratov in se v končnici že specializirali za dramatične boje v sedmih tekmah. V vseh treh serijah, proti Anaheimu, San Joseju in zdaj še proti Chicagu, so slavili na tej tekmi in obenem postavili še nekaj rekordov. Prvega ob uspehu proti San Joseju, ko so nadoknadili zaostanek 0:3 v zmagah in se šele kot četrto moštvo v zgodovini lige s popolnim preobratom uvrstili naprej, drugega pa danes, ko so se kot prva ekipa, ki je odigrala vseh možnih 21 tekem pred finalom, tudi uvrstili v zaključni boj za Stanleyjev pokal. Pred njimi sta bila v podobnem položaju Toronto leta 1993 in Colorado leta 2002, ki pa sta izgubila odločilna dvoboja konferenčnega finala.

»Tolikokrat smo se v tej sezoni že znašli v položaju, ko smo se morali vrniti, pa smo si rekli 'zakaj pa ne še danes'. In vse skupaj je ekipni uspeh, prav vsak med nami je dodal svoj kamenček v mozaik,« je po drami s srečnim koncem razmišljal Williams. Prikimal tu je tudi trener Darryl Sutter: »Na sedmi tekmi potrebuješ vsakega igralca. Ni prostora za individualce. Seveda bo nekdo odločil tekmo, toda potrebuješ celotno moštvo.«

Za uspeh si zasluge lasti vrsta razpoloženih hokejistov: ob Martinezu je bil nadvse pomemben člen znova tudi vratar Jonathan Quick, ki je zbral kar 37 obramb, razpoložena sta bila znova Tyler Toffoli in Jeff Carter, Gaborik je z 12. golom v končnici poskrbel za izenačenje in izsilil podaljšek.

Tudi Kopitar je pustil svoj delež v statistiki, po tekmi pa ni našel pravih besed za opis veselja: »Težko je opisati z besedami. Globoko v sebi smo vedeli, da nam lahko uspe, četudi smo se morali na tekmi vrniti po zaostanku. Chicago je igral zelo dobro. Toda, da nam je uspelo, smo spet pokazali pravi značaj te ekipe, to je zares neprecenljivo.«

Začetek finala v Los Angelesu

»Sijajna skupina smo. Vesel sem, da sem del te ekipe. In nismo še končali. New York ni slaba ekipa in se že veselimo novega izziva,« je povedal še Quick in se že ozrl proti naslednji tekmi. Finale proti moštvu New York Rangers se bo začel v v noči na četrtek po slovenskem času, prva tekma bo v Los Angelesu. Če bodo Kralji tudi tokrat serijo zavlekli do sedme tekme, bo končni zmagovalec znan šele 18. junija.