Hokejski finale vrača misli v preteklost

V polfinalu hokejskega državnega prvenstva Jesenice odpravile Slavijo, Olimpija pa Triglav.

Objavljeno
28. marec 2014 00.48
Hokej Jesenice proti Slavija v Podmežakli na Jesenicah, 27. marca 2014
Siniša Uroševič, šport
Siniša Uroševič, šport
Jesenice, Ljubljana – Presenečenj sinoči vendarle ni bilo, tako da sta se v finale slovenskega hokejskega prvenstva uvrstili Jesenice in Telemach Olimpija. Resda ta dvoboj, ki se bo začel v ponedeljek, ne razvnema več navijaških strasti tako kot nekoč, a finale naj bi vsaj malce spomnil na stare čase velikih derbijev.

Natanko osem let je naokrog, odkar je bila dvorana Podmežakla pretesna za vse, ki so si hoteli ogledati finalno predstavo hokejistov Jesenic in Slavije ter nato slavili novo lovoriko gorenjskega hokejskega moštva. A odtlej se je spremenilo marsikaj: klub, vrsto let v ponos Gornjesavski dolini, je izginil z obzorja, Jesenice so ostale celo brez EBEL, v rdečih dresih pa pod okriljem HZS vsaj poskušajo ohranjati dolgoletno poslanstvo. Podmežakla se zdaj ponaša s sodobno areno, najlepšo ledno na Slovenskem, vsebina pač ni na ravni dolgoletnega slovesa kraja.

Tokrat je tekmo s Slavijo namesto polnih tribun pospremilo 600 najzvestejših, ti pa so na koncu zaploskali naslednikom slovitih jeseniških rodov za uvrstitev v domači finale. Močno so se mu približali že z uvodno zmago v Zalogu, a mirnega spanca ta ni zagotavljala, še zlasti pa ne po uvodu v tekmo, ko so prvi gol na tekmi zabili Slavijini hokejisti. Prva tretjina je v ne pretirano dinamičnem ritmu ponudila nekaj priložnosti na obeh straneh, v drugem delu so si železarji z goloma v presledku pol minute za 3:1 na stežaj odprli finalna vrata, gostje pa so pozneje še poskusili izid zasukati, tudi s pretepom, a ostalo je pri domači zmagi, ki so jo pozdravili tudi nekateri naši reprezentanti. Marcel Rodman je tako podelil nagrade najboljšim, na tribunah je bil tudi Robert Sabolič, saj njegov Ingolstadt po doslej odlično opravljeni nalogi v končnici DEL čaka na tekmeca v polfinalu.

V Ljubljani ni bilo nikakršnih dvomov o zmagovalcu, četudi so se Kranjčani v prvi tretjini nadvse spodobno upirali zmajem. Slednji pa so se tako kot v večjem delu sezone EBEL znašli v težavah zaradi neučinkovite igre z igralcem več. Sinoči niso izkoristili niti ene številčne premoči!

Jasno pa je, da glede na izkušnje pričakujejo prihajajoči finale v vlogi favoritov, četudi gre predvsem v prvi ponedeljkovi tekmi na Jesenicah (ob 18. uri) pričakovati zanimiv boj.