Hokejsko SP: Kanadčani v finalu odčitali lekcijo Rusom

Hokejisti Kanade so v finalu SP elitne divizije ugnali Rusijo s 6:1. Tretje mesto Američanom.

Objavljeno
17. maj 2015 14.31
Posodobljeno
17. maj 2015 18.25
IHOCKEY-WORLD-USA-CZE
G. L., Delo.si
G. L., Delo.si

Praga - Kanadski hokejisti so po osmih sušnih letih prišli do novega naslova svetovnih prvakov, kar pomeni, da se bodo vsaj do naslednjega prvenstva ponašali z nazivom aktualnih svetovnih in olimpijskih prvakov. V finalu so bili za več razredov boljši od branilcev naslova Rusov, ki so jih premagali s kar 6:1. Tretje mesto je po zmagi s 3:0 proti Čehom pripadlo Američanom.

Za javorjeve liste je bilo letošnje SP zares prvenstvo presežkov. Skupno so dosegli neverjetnih 66 zadetkov (ob 15 prejetih), tekmovanje pa so sklenili brez enega samega poraza. S prepričljivimi in atraktivnimi nastopi so si prislužili že svoj 25. naslov svetovnih prvakov.

Na svetovnem prestolu so, kot rečeno, zamenjali ravno Ruse, ki niso uspeli osvojiti še petega naslova v zadnjih osmih letih. Za to so s svojimi zadetki danes poskrbeli Cody Eakin, Tyler Ennis, Sidney Crosby, Tyler Seguin, Claude Giroux in Nathan MacKinnon. Častni zadetek Rusov je prispeval Jevgenij Malkin.

Minimalno vodstvo Kanade po prvi tretjini

Kanadski hokejisti so v finale vstopili brez preračunljivosti in takoj napadli z vsemi silami. Že v prvi minuti tekme so kar trikrat nevarno ustrelili na vrata ruskega vratarja Sergeja Bobrovskega, ki se na začetku ni pustil premagati.

Igra se je v naslednjih minutah nekoliko umirila, vseeno pa smo gledali čvrsto in trdo predstavo. Na trenutke je svoje nesporno mojstrstvo razkazal Sidney Crosby, ki je nekajkrat zelo nevarno zaposlil svoje soigralce in jih pripeljal do zglednih priložnosti za zadetek. Na drugi strani je v 13. minuti zagrozil predvsem Sergej Mozjakin, a je Mike Smith njegov strel uspel ukrotiti.

Drugače je bilo v 19. minuti na drugi strani, ko je klonil izjemni ruski vratar Bobrovskij. Tyler Ennis je zadrsal od desne strani njegovih vrat proti levi ter z mlačnim strelom poizkusil proti ruskim vratom. Pred njimi je stal Cody Eakin, ki je nastavil drsalko, od katere se je plošček odbil v mrežo.

Vodstvo Kanadčanov je bilo več kot zasluženo, saj so v prvi tretjini pokazali nepopustljivo igro, predvsem pa bolj napadalno usmerjeno od Rusov. O tem nazorno govori tudi podatek o strelih: Kanadčani so na vrata Bobrovskega sprožili kar petnajstkrat, Rusi proti Miku Smithu le petkrat.

Rusi v naslednjih osmih minutah še trikrat na kolenih

Nov šok za branilce naslova svetovnih prvakov je sledil že v 2. minuti drugega dela. Podajalec pri prvem zadetku Ennis je vzel plošček na desni strani ledene ploskve in zadrsal okrog vrat Bobrovskega ter ga izza gola mojstrsko premagal. Prejeti zadetek gre na dušo tudi ruskemu čuvaju mreže, ki ni dovolj hitro zaprl prostora ob svoji levi vratnici, s čimer je kanadskemu napadalcu odločilno pomagal do četrtega zadetka na tem svetovnem prvenstvu.

Javorjevi listi so bili po osmih sušnih letih očitno zares lačni novega naslova svetovnih prvakov, kar je v 28. minuti tekme s svojim četrtim golom na prvenstvu potrdil Sidney Crosby. Prvi zvezdnik izzivalcev za naslov je mojstrsko zadel po podajah Jordana Eberleja in Dana Hamhuisa. Že v naslednjem resnem napadu rdeče-črnih, dobre pol minute kasneje, je Bobrovskega premagal še Tyler Seguin in Kanado popeljal v vodstvo z visokih 4:0. Rusi so bili že sredi tekme na kolenih.

V drugem delu igre je prišla do izraza predvsem izjemna hladnokrvnost Kanadčanov, ki so od prvih sedmih strelov na vrata Bobrovskega uspešno realizirali kar tri. Skupno so Javorjevi listi po ruskih vratih udarili 12-krat, medtem ko so Aleksander Ovečkin in druščina zmogli le dva strela na vrata Smitha.

Kanadčani poklapanim Rusom zabili še dvakrat

Za popolno rusko kapitulacijo je v 49. minuti tekme ob igri z igralcem več najprej poskrbel Claude Giroux, ki je izkoristil že sedmo Crosbyjevo asistenco na tem prvenstvu. Zgolj minuto kasneje je na bolečih (z ruske perspektive) 6:0 povišal še Nathan MacKinnon. Velik del odgovornosti gre tudi pri tem zadetku na pleča ruskega vratarja Bobrovskega, ki mu je strel z zahtevnega položaja uspelo preusmeriti zgolj v lastno mrežo.

Rusi so v 53. minuti poskrbeli za mini lepotni popravek, ko je z razdalje udaril Sergej Mozjakin, Jevgenij Malkin pa je pred Smithovimi vrati ravno toliko preusmeril plošček, da je premagal kanadskega vratarja.

Hellebuyck zaklenil za bron Američanov

Češka hokejska reprezentanca je domače svetovno prvenstvo elitne divizije končala z debelim cmokom v grlu. Zanj so v tekmi za tretje mesto poskrbeli Američani, ki so domačine ugnali s kar 3:0 in si zagotovili bronasto kolajno, svojo šesto v zgodovini.

Najzaslužnejši za visoko in prepričljivo zmago jenkijev je bil njihov vratar Connor Hellebuyck, ki je svojo mrežo ohranil nedotaknjeno, za to pa je moral posredovati kar 39-krat. Za zadetke sta poskrbela ameriška tretji in četrti napad, ki sta vpisala vse točke na današnji tekmi.

Američani so glasne češke navijače prvič utišali že v prvem delu prve tretjine. Po podaji Charlieja Coyla in odbitku Brocka Nelsona se je plošček odbil na palico Nicka Bonina, ki je brez večjih težav zatresel mrežo Ondreja Paveleca.

Češki vratar je pred koncem uvodne tretjine klonil še enkrat. V 19. minuti tekme je Jack Eichel sijajno podal pred njegova vrata, kjer se je dobro znašel Trevor Lewis in povišal na 2:0. Čehi so na prvi odmor tako odšli z debelim zaostankom, četudi so v prvih dvajsetih minutah sprožili ravno toliko strelov na vrata kot njihovi tekmeci (11:11).

Čehi so v drugi tretjini sklenili, da se rezultatsko vrnejo v igro, zato so napadli z vsemi silami. Na vrata Hellebuycka so sprožili kar dvanajstkrat, a vselej neuspešno. Na drugi strani so skromnejši Američani streljali le trikrat, a od tega enkrat zadeli. Po lepi akciji Bonina in Coyla je slednji premagal Paveleca in poskrbel za še večji glavobol čeških navijačev. Tudi v zadnji tretjini je vse potekalo v tretjini, ki so jo branili Američani: Čehi so na vrata vratarja moštva Winnipeg Jets neuspešno ustrelili kar šestnajstkrat.

 

SVETOVNO PRVENSTVO ELITNE DIVIZIJE

Finale:

Kanada - Rusija 6:1 (1:0, 3:0, 2:1)
Eakin 19., Ennis 22., Crosby 28., Seguin 29., Giroux 49., MacKinnon 50.; Malkin 53.

Tekma za 3. mesto:

ZDA - Češka 3:0 (2:0, 1:0, 0:0)
Bonino 8., Lewis 19., Coyle 39.