Hokejsko SP: Američani zapečatili usodo Slovencev

Ameriški hokejisti so bili v 6. kolu SP s 3:1 boljši od Slovenije, ki je ostala brez možnosti za obstanek.

Objavljeno
10. maj 2015 14.24
Posodobljeno
10. maj 2015 15.45
IHOCKEY-WORLD-SLO-USA
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Ostrava - Slovenska hokejska reprezentanca je v 6. kolu svetovnega prvenstva izgubila proti Združenim državam Amerike z 1:3 in se s šestim porazom že poslovila od elite.

Slovenski hokejisti so imeli danes jasen cilj, osvojiti vsaj točko, s katero bi se obdržali v igri za obstanek, vendar pa je bila ta naloga pretežka.

Selektor Matjaž Kopitar je ob odsotnosti kaznovanega Roberta Saboliča nekoliko premešal napadalne trojke - v prvi so igrali Anže Kopitar, Žiga Jeglič in Jan Urbas, v drugi pa Jan Muršak, Rok Tičar in Žiga Pance - kar pa ni prineslo želenega rezultata.

Američani so si v prvi tretjin priborili dva gola prednosti, dvakrat je bil natančen Brock Nelson. Risi so odgovorili z odlično drugo tretjino, v kateri so sprožili več strelov (8:3) in znižali izid v 27. minuti prek Aleša Mušiča, usodo Slovenije pa je v 42. minuti zapečatil Jack Eichel.

Slovenci bodo svetovno prvenstvo zaključili z jutrišnjo tekmo proti Danski (20.15).

PRVA TRETJINA

Ameriški hokejisti so po pričakovanjih prevzeli pobudo na ledu in v prvih petih minutah sprožili pet strelov, vendar je prav vse ustavil Robert Kristan. Slovenski vratar ni mogel dolgo kljubovati številnim napadom Američanov in je v peti minuti prejel prvi gol. Mike Reilly je s ploščkom zadrsal za gol in opazil nepokritega Brocka Nelsona, ki je zadel iz neposredne bližine.

Slovenci so po prejetem golu zaigrali napadalno in do desete minute petkrat streljali proti nasprotnikovim vratom, a se izid ni spremenil. Razmerje strelov je bilo 6:4 za ZDA.

Varovanci Matjaža Kopitarja so si v 13. minuti privoščili veliko napako in so imeli ob menjavi na ledu kar devet igralcev, zato je sledila dvominutna kazen. Američani so rise stisnili v njihovo obrambno tretjino, vendar pa jim ni uspelo izkoristiti številčne premoči.

Že v 17. minuti je sledila nova dvominutna kazen, ki jo je zakrivil Tomaž Razingar, ki je privedla do spremembe rezultata. Najprej je z modre črte poskusil Justin Faulk, odbiti plošček pa je v mrežo pospravil Nelson.

Rezultat se do konca tretjine ni več spremenil. Američani so zasluženo vodili z 2:0, razmerje strelov je bilo 8:6 v njihovo korist.

DRUGA TRETJINA

Slovenci so na začetku druge tretjine prikazali odločno igro in si v drugi minuti nadaljevanja pripravili odlično priložnost. Risi so izpeljali hiter protinapad, v katerem je Žiga Pance podal do Roka Tičarja, njegov poskus pa je mojstrsko ustavil vratar Connor Hellebuyck.

Slovenski hokejisti so vztrajno ogrožali ameriška vrata in bili za to poplačani v 27. minuti. Akcijo za znižanje izida je izpeljal tretji napad, Ken Ograjenšek je z globinsko podajo zaposlil Aleša Mušiča, ta pa je sam zadrsal pred ameriški gol in zadel za 1:2.

Favorizirani Američani so imeli v drugi tretjini velike preglavice s Slovenci, za dodatno skrb pa sta s svojima izključitvama poskrbela Nelson v 30. in Charlie Coyle v 33. minuti. Risi so bili ob številčni premoči izjemno nevarni, vendar je ameriško reprezentanco reševal vratar Hellebuyck, ki je v tem delu igre ustavil vseh osem strelov na svoja vrata. Razmerje strelov v tretjini je bilo 8:3.

TRETJA TRETJINA

Ameriška reprezentanca je v tretji tretjini hitro dosegla tretji gol, zanj je potrebovala le 69 sekund. Tokrat je bil za Slovence usoden protinapad, v katerem je sprva poskusil Nelson, njegov strel je Kristan še ustavil, nato pa ga je v mrežo potisnil Jack Eichel.

Američani so imeli v zadnji tretjini več od igre, Slovenci pa so občasno ogrozili njihova vrata. Eno izmed nevarnih priložnosti je v 52. minuti pripravil Jan Muršak, ki si je v obrambni tretjini priboril plošček in hitro zadrsal v napad, nato z leve strani podal na drugo stran do Roka Tičarja, ki pa ni uspel premagati razpoloženega Hellebuycka.

Slovenci so si v 54. minuti izborili tretji »power-play«, potem ko je Seth Jones nepravilno ustavil prodor Klemna Pretnarja. Risi so v tem času dvakrat nevarno napadli, vendar pa sta bila Anže Kopitar in Jan Muršak nenatančna.

Risi so ob koncu tekme žrtvovali Roberta Kristana za dodatnega igralca v polju, kar pa ni privedlo do preobrata. Ostalo je pri izidu 1:3, kar je pomenilo izpad Slovencev.

Skupina B

Slovenija : ZDA 1:3 (0:2, 1:0, 0:1)

(Mušič 27.; Nelson 5., 17., Eichel 42.)

Slovaška : Rusija 2:3 (1:0, 0:1, 1:1, 0:1)

(Kopecky 6., Gaborik 50.; Mozjakin 28., Tarašenko 52., Panarin 63.)

 

Lestvica

1. ZDA 6 5 0 0 1 17:10 15*

2. Rusija 6 4 1 0 1 28:13 14*

3. Finska 5 4 0 0 1 16:5 12*

4. Belorusija 5 3 0 1 1 15:14 10

5. Slovaška 6 1 2 1 2 13:14 8

6. Norveška 6 2 0 0 4 10:20 6

7. Danska 6 1 0 1 4 10:19 4

8. Slovenija 6 0 0 0 6 8:22 0

 

* V četrtfinalu