Hokejsko SP: v naletu ranjenih Poljakov risi prvič klonili

Slovenska hokejska reprezentanca je na tretji tekmi SP skupine B prvič klonila. Gostitelji Poljaki so bili boljši s 4:1.

Objavljeno
26. april 2016 19.01
Posodobljeno
26. april 2016 19.30
Š. Ro.
Š. Ro.

Katovice - Po zmagah in sijajnih predstavah proti Japonski in Italiji je slovenska hokejska reprezentanca na svetovnem prvenstvu skupine B vpisala prvi poraz. Risi na tretji tekmi nikakor niso bili tako prepričljivi kot na uvodnih obračunih, gostitelji pa so po vodstvu v drugi tretjini dobili krila in dosegli šele prve točke na domačem prvenstvu.

Slovenija je bila v dvoboju favorit, a so se varovanci selektorja Nika Zupančiča zavedali, kako nevarni so lahko ranjeni domačini. Nov val zagona so sicer dobili s prihodom Roberta Saboliča, ki se je po izgubljenem finalu češkega prvenstva s Sparto že dan po zadnji tekmi pridružil reprezentanci in skušal pomagati soigralcem. Zaigral je v prvem napadu z Rokom Tičarjem in Žigo Jegličem. V vrata je selektor postavil Roberta Kristana.

Vrag je za gostitelje vzel šalo in Poljaki so v tekmo vstopili zelo odločno, že v prvi minuti je vratnico stresel Krzysztof Zapala, tri minute pozneje pa je Tomasz Malasinski navdušil domačo dvorano z golom za vodstvo z 1:0. Zmedo v slovenski obrambi je izkoristil Pawel Dronia in poskusil z modre črte, Malasinki pa je plošček preusmeril v mrežo. A se je slovenska vrsta hitro odzvala in zaigrala bolj nevarno. Najprej je zapretil Tičar, že v sedmi minuti je bil izid poravnan. Ob igri z igralcem več je svoj drugi gol na prvenstvu dosegel Jeglič, ki je ostal sam pred vratarjem Rafalom Radziszewskim in pod prečko poslal plošček po podaji Saboliča. Tudi v nadaljevanju so bili slovenski hokejisti bližje zadetku in napadali vrata gostiteljev za vodstvo, to je odražalo tudi razmerje strelov v prid risov: 15:6. Poljska se je reševala tudi s prekrški, Slovenija je imela tako skupno v tem delu igre štiri »power-playe,« a preostalih treh ni izkoristila.

Toda v drugi tretjini se je tehtnica povsem nagnila na poljsko stran. Za rise se je slabo začelo že z izključitvijo Jureta Repeta, domači pa so igralca več na ledu s pridom izkoristili in zabili za vodstvo. Kristan je strel odličnega Patryka Wronke odbil, nato pa ga je od strani presenetil Mikolaj Lopuski. To je dvignilo Poljake, ki so bili bolj nevarni in štiri minute pozneje zadeli še enkrat. V protinapadu se je znova izkazal Wronka in podal Malasinskemu za drugi gol na tekmi. Risi so bili v težavah in brez pravih priložnosti, zbrali so le šest strelov. Edino priložnost za Slovenijo je imel Žiga Pance v 37. minuti, vendar kakšen meter pred golom ni pravočasno prišel do ploščka, da bi ga potisnil v prazno mrežo. Tako so na odmor pa odšli s kar tremi zadetki zaostanka, saj so Poljaki slabi dve minuti pred koncem drugega dela še enkrat zatresli mrežo. Znova je bil v glavni vlogo Malasinski, ki je že bil pri »hat-tricku« in vodil Poljsko proti prvi zmagi na domačem prvenstvu.

Pred zadnjim delom je Zupančič v prvi napad ob Jegliča in Tičarja postavil Kena Ograjenška, v vrata pa Gašperja Krošlja. Ta se je hitro znašel na preizkušnji, a naposled ohranil mrežo nedotaknjeno. Ploščku ni več v mrežo pustil niti domači vratar in ubranil tudi lepi priložnosti Tičarja in Saboliča, tekmo pa končal s 33 obrambami (razmerje strelov 33:26). Slovenija je poskušala, a se morala nato počasi sprijazniti s prvim porazom.

Že jutri bodo imeli risi novo priložnost, ob 16.30 se bodo pomerili z Južno Korejo.

Korejcem azijski, Avstrijcem sosedski derbi

V popoldanskem azijskem obračunu je danes Južna Koreja s 3:0 premagala Japonsko, ki tako praznih rok po treh tekmah ostaja na dnu lestvice. Koreja, ki prijetno preseneča na tem turnirju, je tako dosegla prvo zmago na medsebojnih dvobojih in si že zagotovila obstanek. Večino dela so Korejci opravili že v šestih minutah prve tretjine. Najprej je njihov hokejski zvezdnik Michael Swift izkoristil prednost dveh igralcev, potem Kisung kim še prednost enega, zmago pa je že v 11. minuti potrdil Sanghoon Shin ob izenačenih močeh.

Sledil je evropski sosedski obračun, v katerem pa je Avstrija s 4:2 premagala Italijo. Pričakovano izenačena tekma je bila le na začetku; Avstrijci so povedli z golom Andreasa Kristlerja, v drugi tretjini pa je ta zadel še enkrat iz gneče pred vrati in že tlakoval pot k avstrijski zmagi. To je potrdil Konstantin Komarek pred koncem drugega dela, ko je italijanski vratar slabo posredoval ob njegovem strelu, potop Italije pa je s četrtim golom dokončal Stefan Bacher. Italija pa je z dvema goloma šele ob koncu, ko so tekmeci že malo popustili, le ublažila poraz.

SP skupine B v Katovicah, 3. kolo:

Slovenija : Poljska 1:4 (1:1, 0:3, 0:0)

Strelci: 0:1 Malasinski (Dronia, 4.), 1:1 Jeglič (Sabolič, Kovačevič, 7.), 1:2 Lopuski (Wronka, Kolusz, 24.), 1:3 Malasinski (Wronka, Bryk, 28.), 1:4 Malasinski (Pociecha, Zapala, 39.).

Južna Koreja : Japonska 3:0 (3:0, 0:0, 0:0)

Swift 5., Kim 6., Šin 12.

Avstrija : Italija 4:2 (1:0, 2:0, 1:2)

Kristler 13., 31., Komarek 40., Bacher 47.; Egger 54., Helfer 58.

Lestvica:

1. Avstrija 3 2 1 0 0 10:5 8
2. Južna Koreja 3 2 0 1 0 9:4 7
3. Slovenija 3 2 0 0 1 11:6 6
4. Italija 3 1 0 0 2 6:8 3
5. Poljska 3 1 0 0 2 6:8 3
6. Japonska 3 0 0 0 3 2:13 0