Hokejsko SP: Slovenci v škripcih, premočni tudi Norvežani

Podobno kot že v prejšnjem medsebojnem obračunu predlani na Švedskem so Norvežani rise odpravili s 3:1.

Objavljeno
08. maj 2015 14.23
Posodobljeno
08. maj 2015 15.15
ICEHOCKEY-WORLD/
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Ostrava - Slovenski hokejisti so se na svetovnem prvenstvu elitne skupine v Ostravi znašli v precejšnjih škripcih. Tudi v petem dvoboju skupine B so morali namreč na kolena, vendar pa je današnji poraz z 1:3 še toliko bolj boleč, saj so ga risom zadali neposredni tekmeci za obstanek Norvežani, ki so tako že pri šestih točkah, medtem ko so izbranci selektorja Matjaža Kopitarja še naprej neuspešni v lovu za prvo. Novo priložnost bodo očitno morali iskati proti še eni neugodni skandinavski zasedbi, Danski.

Selektor Kopitar ni mogel računati na kaznovanega Boštjana Goličiča, ki je moral na hladno za en dvoboj zaradi grobega naleta na glavo finskega branilca Anssija Salmele. Nadomestil ga je Miha Verlič, ki je v prvem obračunu na prvenstvu zapolnil vrzel v drugem napadu ob odsotnosti Jana Urbasa. V vratih je bil - potem ko je včeraj mrežo čuval Gašper Krošelj - ponovno prvi adut Robert Kristan.

Norvežani so ponovili scenarij s prejšnjega medsebojnega obračuna na predlanskem svetovnem prvenstvu elitne skupine na Švedskem, ko so ravno tako zmagali s 3:1. Tokrat so se do novih treh točk dokopali predvsem po zaslugi odličnega izkoristka v igri ob številčni premoči, saj so od štirih priložnosti izkoristili kar tri, medtem ko je edini slovenski gol že v petnajsti sekundi druge tretjine prispeval Jan Muršak. Zdaj naše fante po jutrišnjem dnevu odmora čaka nedeljski obračun z ZDA.

PRVA TRETJINA

Za obe zasedbi je bila tekma pomembna za obstanek med svetovno hokejsko elito, za rise celo dvoboj za biti ali ne biti, saj so lovili prve točke na prvenstvu. Prvi so se v nevarni priložnosti znašli Norvežani, Mats Rosseli Olsen je nevarno sprožil s polrazdalje in predramil našega čuvaja mreže Roberta Kristana, ki je tokrat kajpak dobil prednost pred debitantom Gašperjem Krošljem. Ponovno se je slovenski vratar ob koncu četrte minute izkazal ob poskusu Mortena Aska.

Skandinavska zasedba je bila uvodoma, glede na videno na ploskvi, bolj lačna zmage, hitro je prišla do izraza njena svežina, saj je imela v četrtek prost dan. No, v osmi minuti pa so tudi risi dokazali, da niso nameravali biti le nemi opazovalci. Jan Muršak je neustavljivo prodrl, lepo podal nazaj Janu Urbasu, ki ni pomišljal niti za trenutek, temveč je bliskovito ustrelil, a mu je veselje preprečil dobro postavljeni vratar Lars Haugen.

Ravno na polovici prvega dela pa je moral Kristan prvič na kolena. Za dve minuti je moral (neupravičeno) na kazensko klop Aleš Mušič, kar so tekmeci takoj kaznovali in potrebovali zgolj pičlih devet sekund, da so prešli v vodstvo. Med strelce se je vpisal prvi as izbrane vrste, zvezdnik moštva SKA v KHL Patrick Thoresen, ki je po strelu Mathisa Olimba z razdalje ploščku spremenil smer in presenetil nemočnega čuvaja slovenske mreže.

A naši fantje so skušali hitro odgovoriti, ko je moral na drugi strani za dve minuti kazensko z ledu Mathias Trettenes. Četa Matjaža Kopitarja je dve minuti pletla mrežo okrog Haugnovih vrat, tudi nekajkrat nevarno pokazala zobe, vendar pa plošček poti v mrežo ni našel. Tik pred prvim odmorom je še enkrat zapretil naš udarni napad, Anže Kopitar je oddal uporaben plošček Urbasu, ki pa prav tako ni spremenil rezultata. Po prvem delu so bili torej v rahli prednosti Norvežani.

DRUGA TRETJINA

O izjemni izenačenosti tekmecev v uvodnem delu zgovorno priča tudi razmerje strelov v okvir vrat - 9:8 v korist Norvežanov, ki so izkoristili edino številčno premoč na ledu, Slovenci je pač niso. Toda lepšega začetka druge tretjine si naši fantje niso mogli niti želeti. Le četrt minute so potrebovali za izenačenje: prestrežen plošček je Kopitar z natančno podajo posredoval Muršaku, ki je nastavil merilne naprave na palici, sprožil tik pod prečko in matiral povsem nemočnega Haugna.

Izenačujoči zadetek je dal risom krila, prvi napad se je hitro izkazal še enkrat, tokrat je Muršak zablestel z odličnim predložkom izza gola, na modri liniji našel Aleša Kranjca, ki je silovito usekal, a je njegov poskus Haugen ukrotil. Kar se ni posrečilo Slovencem, se je trenutek zatem Norvežanom, ki so še v drugo izkoristili prednost igralca več na ledu. Ko se je že zdelo, da se bodo naši fantje ubranili, je plošček priletel na palico starega znanca iz lige EBEL Andersa Bastiansena, ki mu ni bilo težko premagati Kristana.

Risom ni preostalo drugega kot vse sile usmeriti v napad in obstreljevati Haugna z vseh koncev in krajev. Kar minuto in pol ploščka niso izpustili iz tekmečeve tretjine, zmogli so nekaj resnih poskusov, najbolj nevarnega je zrežiral Tomaž Razingar, vendar pa do spremembe izida ni prišlo. Le malo zatem je imel Robert Sabolič prosto pot do gola, a je grdo ustrelil v prazno in Skandinavci so končno nevtralizirali dolg slovenski naskok.

Dobri dve minuti pred koncem drugega dela jo je Sabolič še dobro odnesel, saj so njegov grd nalet izza hrbta na glavo branilca Daniela Sorvika sodniki sankcionirali z zgolj dveminutno kaznijo. In skandinavsko moštvo je, kot prej že dvakrat, izkoristilo tudi to številčno premoč. Znova, že drugič na tekmi, se je v vlogi podajalca izkazal najkoristnejši igralec minule lige prvakov Mathis Olimb, plošček se je odbil do branilca Jonasa Holøsa, ki je z modre črte ukanil dobro pokritega Kristana. Pred našimi fanti je bilo peklenskih zadnjih 20 minut.

TRETJA TRETJINA

V drugi tretjini je bilo razmerje strelov precej bolj na strani Norvežanov (11:6), ki so - zanimivo - izkoristili vse tri priložnosti z igralcem več na ledu, kar ostaja rakava rana slovenske izbrane vrste. Izbranci selektorja Roya Johansena, ki je na vročem stolčku neprekinjeno že od davnega leta 2001, so bili tudi v zadnjem delu agilni v napadu, nekajkrat je Slovence reševal Kristan, po izključitvi Mitje Robarja pa so imeli Norvežani novo priložnost za povišanje razlike.

Risi so se prvič na tekmi ubranili ob igralcu manj na ploskvi, vseeno pa spet porabili precej moči, očitno je namreč bilo, da so tekmeci precej bolj sveži in lažjega diha. Slovenska igra nikakor ni stekla, zgolj prvi napad, ki je kazal veliko volje za igro, pa ni bil dovolj za čvrste tekmece, ki so že dva dni prej pokazali svojo moč, ko so s 3:2 na kolena spravili Slovake, pa čeravno so ti vodili že z 2:0. Norvežani so v zadnjih šestih minutah ustavili plošček, zamorili igro in našim fantom zaprli vse poti do gola.

V prvih 16 minutah zadnje tretjine so risi le dvakrat sprožili v okvir nasprotnikovih vrat, zato je zasuk rezultata kajpak ostal le pobožna želja. Kopitarjevi fantje so se v končnici na vse kriplje trudili, da bi vsaj ublažili rezultat, minuto in tri četrt pred zadnjim piskom sirene je šel na klop Kristan v zameno za šestega igralca v polju. To bi se Slovencem kmalu maščevalo, saj so Norvežani ob prehodu v poslednjo minuto zadeli še vratnico, rezultat pa se do konca ni več spremenil.

SLOVENIJA : NORVEŠKA 1:3 (0:1, 1:2, 0:0)

Strelci: 0:1 - Thoresen (M. Olimb, Holøs, 9. - PP1), 1:1 - Muršak (Kopitar, Kranjc, 21.), 1:2 - Bastiansen (K. Olimb, Sørvik, 24. - PP1), 1:3 - Holøs (M. Olimb, Thoresen, 39. - PP1).