Jagr končno dočakal še kanadsko zgodbo

Jaromir Jagr: Veselim se odhoda v Kanado, tam je hokej res doma in morda se bom na stara leta naučil še smučati.

Objavljeno
08. oktober 2017 11.14
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
Ko je že kazalo, da se je za Jaromirja Jagra, zelo pomembnega akterja svetovne hokejske zgodovine, zastor po 27 letih v NHL spustil, je podpisal novo pogodbo. Tokrat bo sploh prvič doslej igral za moštvo iz Kanade – Calgary Flames. Pri 45 letih je podpisal enoletno pogodbo za milijon dolarjev ob možnosti dodatnega zaslužka, če bo uspešen.

Ne, nista bila odločilna niti denar niti morebitna neučakanost, češ da se je hokejska sezona že začela, jaz pa sem še vedno brez kluba. Priznam pa, veselim se odhoda v Kanado, tam je hokej res doma in morda se bom na stara leta naučil še smučati,« je bil dobre volje pred odhodom s praškega letališča proti Severni Ameriki. Na svoji dolgi športni poti je velikokrat prečkal Atlantik, zdaj pa ga je prvič odpeljala h kanadskim delodajalcem. Med privrženci Calgaryja so tako pri priči cilji višji, čeprav je na dlani, da so časi čarovnij hokejista, ki so ga doma na Češkem med res ostro konkurenco razglasili za najboljšega doslej, vendarle minili. Tudi na predstavitveni uvodni novinarski konferenci v kanadskem olimpijskem mestu ni dajal velikih obljub, za začetek pričakuje mesto v 3. ali 4. napadu, ni pa dvoma o tem, da je njegov prihod zaradi res izjemne kariere zvišal zanimanje med navijači in bo prinesel dobiček klubskemu trženju.

Najučinkovitejši Evropejec

Gre za najučinkovitejšega Evropejca doslej na ledenih ploskvah prestižne NHL, na zgodovinski lestvici tekmovanja je s 765 goli tretji med strelci, 1914 točk je zbral za 2. mesto v izbrani družbi. Pred njim je le neprekosljivi Wayne Gretzky (2857), do 15. mesta, na katerem je finski blisk Teemu Selänne (1457), ni nikogar razen Kanadčanov (Mark Messier, Gordie Howe, Ron Francis itn.). Ko pa gre za številke, s katerimi se na severnoameriški športni sceni še posebno radi ukvarjajo, pri odigranih tekmah v NHL za Jagra zdaj niti vrh ni več nedosegljiv – če bo svojim 1711 nastopom dodal 57 tekem v tej sezoni, bo na 1. mestu prehitel Gordieja Howa.

»Nikakor nočem gledati tako daleč naprej. Gremo tekmo po tekmo, kar bo, pač bo. Nikdar se nisem prepustil lovom na rekorde. Če bi me ti tako močno zanimali, ne bi za tri leta odšel v Rusijo,« je poudaril ob prihodu v Calgary in navzočim ponudil za zvrhan koš dobre volje. Ko so mu namreč kanadski novinarji omenili, da se je njegove vrnitve v NHL posebno razveselila navijaška skupina Travelling Jagrs (Potujoči Jagri), je odvrnil: »Upam le, da mi ne bo treba za člane skupine kupovati vstopnic. Tokrat namreč nisem podpisal prav bogate pogodbe …« Vsekakor pa so tako številni oboževalci v Severni Ameriki kot doma na Češkem in pravzaprav vseh evropskih hokejskih deželah spet prišli na svoj račun, nanj so obenem ponosni, da bo kot 45-let­nik z naskokom najstarejši med severnoameriško elito na ledu. Naslednja dva v ligi – Matt Cullen iz Minnesote in bostonski Slovak Zdeno Chara – štejeta 40 let.

Pivo mu ne diši

A kakor koli, podpis »minuto pred dvanajsto« je presenetil marsikoga, ne nazadnje samega Jagra, ki od slovesa z moštvom Florida Panthers ni več vadil pri večji skupini igralcev, temveč je največkrat v domačem Kladnu, znanem češkem hokejskem mestecu 60 kilometrov od Prage, treniral sam. Tako je bilo tudi v teh zadnjih dneh, ko je malo pred polnočjo zapuščal ledeno ploskev v dvorani matičnega kluba, od koder je kot obetavni najstnik odšel v ZDA. »Res si nisem mislil, da bom tik ob začetku sezone dobil nove delodajalce v NHL, že sem začel razmiš­ljati o tekmah v dresu Kladna, denimo drugoligaškem derbiju s Slavio iz Prage,« je priznal, a se nato hitro soočil s spoznanjem o novem izzivu na izjemni športni poti, v kateri je osvojil dve največji hokejski lovoriki: Stanleyjev pokal dvakrat s Pingvini iz Pittsburgha in zlato olimpijsko kolajno za svojo domovino. Vedno znova stroko ali soigralce očarajo njegove res izjem­ne telesne sposobnosti, stolpce bulvarjev na Češkem ali v Severni Ameriki je polnil z obiski igralnic, alkohol mu nikdar ni dišal, tudi pivo ne, čeravno prihaja iz dežele, kjer je to bolj kot kjerkoli drugje nacionalna pijača, oženil se ni, lepa dekleta, tudi manekenke iz češko-slovaškega prostora, pa so ga spremljala na vsej športni poti. »Ima dekle, a ker nima družine in otrok, je bolj spočit od vseh nas drugih, zato mu več energije ostane za hokej,« se je malce pošalil Aleš Hemsky, na zadnjih olimpijskih igrah Jaromirjev reprezentančni soigralec. Na širšem seznamu češke izbrane vrste so zapisali Jagra tudi za Pjongčang, a odkar je podpisal novo pogodbo v NHL, je jasno, da ga tam ne bo …