Jeglič in Tičar hitro vrnila Slovan na pravi tir

Slovanova slovenska hokejska aduta blestela tudi v Minsku, odslej skupaj tudi z Višnovskym.

Objavljeno
27. oktober 2015 21.28
Hokej Slovan (SVK) : Salavat Julajev (RUS) Za slovaški klub je med drugimi nastopil tudi naš reprezentant Žiga Jeglič št.14. Maribor, Slovenija 23.julija 2015.
Siniša Uroševič, šport
Siniša Uroševič, šport

Ljubljana – »No, to pa so naši dnevi, naj kar trajajo,« zdaj v en glas razmišljajo številni hokejski navdušenci v Bratislavi, potem ko se je njihov Slovan ob izjemnem deležu naših reprezentantov Žige Jegliča in Roka Tičarja razveselil zmage v Minsku, ob tem pa se je včeraj odločil za vrnitev v domovino in tako k bratislavskemu klubu Lubomir Višnovsky, nekoč soigralec Anžeta Kopitarja v Los Angelesu.

Pri edinem slovaškem moštvu v razširjeni ruski ligi (KHL) nad uvodnimi predstavami sezone niso bili prav navdušeni. Slovan je bolj kot ne taboril pri dnu lestvice, res pa sta bila slovenska asa pogosto med redkimi pohvaljenimi, češ da o njunem učinku ni dvoma. Toda nato se je moštvo pod vodstvom češkega strokovnjaka Miloša Řihe, pred dobrim desetletjem Razingarjevega trenerja v Pardubicah, le zdrznilo, začelo nabirati točke, v prejšnjem tednu se je razveselilo že četrte zaporedne zmage v ligi, nakar je lepi niz sredi Bratislave prekinil Avangard iz Omska. Toda vrnitev med zmagovalce so hokejisti hitro uresničili s ponedeljkovim večernim podvigom pred 10.000 gledalci v Minsku – po 60 minutah sta se Dinamo in Slovan razšla s 3:3, 3. gol za goste je po natančni Jegličevi podaji dosegel spretni Tičar, veliki junak kazenskih strelov pa je bil nato prav Jeglič, saj je kar dvakrat zadel, za konec prav za zmago. Pred slovaškim moštvom sta zdaj dve domači tekmi, v nedeljo bo nato igralo najbližje Sloveniji, ko gre za zemljevid KHL, v Zagrebu. Sicer pa se tudi že bliža 14. november, dan gostovanja CSKA iz Moskve v Bratislavi, res pa je, da po zadnji poškodbi še ni povsem jasno, ali bo takrat povsem nared Jan Muršak, prvi Slovenec doslej pri slovitem hokejskem klubu iz ruske metropole. Gašper Krošelj je v tej sezoni nekajkrat zablestel v Medveščakovih vratih, zdaj se za št. 1 bori z Dannyjem Taylorjem.

A najvidnejši vlogi v teh dneh na ledenih ploskvah KHL med našimi hokejisti pripadata Jegliču in Tičarju. Slednjega sicer zaradi nujnega počitka po lažji poškodbi ne bo naslednji teden na reprezentančnem zboru, stisnil pa bo zobe za kar najbolj konkurenčne tri predstave do prve prekinitve KHL v sezoni. Med risi bo tokrat edini akter iz odprtega ruskega prvenstva Jeglič, ki je bil seveda vesel svojega odločilnega deleža v kazenskih strelih na ledu Arene Minsk. »Ponavadi ostajam pri svojem načinu izvajanja, a tokrat sem se v zadnjem hipu premislil in namesto pod prečko, kamor je moj strel pričakoval vratar, meril po tleh,« se je spomnil podrobnosti napete končnice ter dodal: »Zdaj se moramo hitro zbrati za prihajajoči dve tekmi doma.«

Pred Slovanom, ki je zdaj na lestvici zahodne konference 10. in za tri točke zaostaja za vizumom za končnico, sta dvoboja z Lado in Kazanom, občinstvo v Bratislavi se že veseli snidenja z Višnovskym, enim najvidnejših slovaških igralcev zadnjih let v NHL, sam pa je napovedal, da potrebuje teden ali dva treninga, nato se bo pridružil soigralcem tudi na tekmah. V dvorani, že tako eni najbolj obiskanih v KHL, pa bo še več gledalcev kot doslej.