Jeseničani že korak do lovorike

Tekma številka 3 finala slovenskega hokejskega državnega prvenstva, morda že zadnja, v sredo v Ljubljani.

Objavljeno
10. april 2017 02.36
Hokej Olimpija - Jesenice 06.aprila 2017 [hokej,šport,Olimpija,Jesenice]
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
Jesenice – Hokejiste jeseniškega moštva le še korak, oz. ena zmaga, loči do naslova državnih prvakov. Sinoči so pred več kot 3000 glasnimi navijači v Podmežakli drugič zapored v finalu domače končnice ugnali Olimpijo in zdaj tako v seriji na tri zmage vodijo z 2:0. Naslednja tekma bo v sredo v Ljubljani.

Ni bilo nikakršno presenečenje, da so obiskovalci Podmežaklo sinoči precej bolj napolnili kot ob četrtkovem uvodu tivolsko dvorano. Na Jesenicah resda še ni bilo čutiti takšne evforije kot v že oddaljenih časih, vseeno pa je ozračje že eno uro pred tekmo napovedovalo povsem drugačen dogodek kot dva dni prej. Vsaj ob ledu, kjer so se zbirali privrženci gorenjskega moštva iz različnih slovenskih regij, prodaja klubskih dresov in drugih navijaških artiklov pred dvorano je potrjevala, da bi lahko pogosteje doma skrbeli za športno trženje, tudi godba na pihala je napovedovala praznik, kakršnega v Ljubljani, ko gre za hokejske tekme, že dolgo ni več. A kako naj bo drugače, če se tivolski dolgovi kopičijo iz tedna v teden, pri klubu pa – v nasprotju s statutom – v koledarskem letu ne pripravijo niti javnega zasedanja skupščine?

In ledena ploskev? Prva tekma z jeseniško zmago 10:5 poznavalcev ni navdušila, na trenutke je bila od luknjastih obrambah bolj podobna rekreativni ravni kot pa vrhuncu domače klubske sezone. Sinoči pa je bilo na Jesenicah za odtenek bolje, a prav pretiranega presežka tudi ni bilo, kar pa glede na dejstvo, da vodilnih slovenskih hokejskih mojstrov ni pri domačih klubih, še zdaleč ne preseneča.

Resda je hitro vodstvo gostov napovedalo več negotovosti in morda vendarle drugačno podobo moštva na ledu, toda ko so Jeseničani v nadaljevanju spet igrali bolj ustvarjalno in z vidnejšo željo po golu, se je bližala ponovitev scenarija z uvodne tekme. A v predstavi posameznih prebliskov ter vnovič pretiranega prepiha v obrambnih tretjinah, zlasti v prvih 20 minutah, je vendarle dolgo kazalo na izenačen boj. Tako je bilo tudi po dveh tretjinah, ko je bilo v obeh obrambnih tretjinah več nadzora, a niti v majhnih odstotkih toliko kot ob zadnjem koncu tedna na slovenskih mejnih prehodih.

Ko pa se je tekma prevešala v svoje odločilne trenutke, je bilo na dlani: za Jesenice je bil precej bolj koristen nastop v končnici AHL kot za Olimpijo spet hitro slovo od sezone v EBEL. Ko morajo v boju za domači naslov akterji razgrniti zmagoviti naboj, je vidno, kdo je boljši. Zato tudi izid 2:0 v zmagah jasno kaže trenutna razmerja moči, psihološko pripravo, nabor igralcev, stanje v klubu, podporo s tribun. Čar finalne serije pa je vedno v tem, da dokler ni zadnjega zvoka sirene, ni še končne odločitve. Zato je naslednje dejanje, v sredo ob 19.15 v Tivoliju, tisto, ki ponuja nova vprašanja.