Jesenice na pragu vrnitve v EBEL

Po današnjem koncu prvenstva v središču domače hokejske pozornosti že nova sezona.

Objavljeno
19. maj 2013 13.07
SLOVENIJA LJUBLJANA 19.10.2010 VOLILNA SKUPSCINA HZS RAKOVEC MATJAZ IN ERNEST ALJANCIC FOTO:ROMAN SIPIC/DELO
Siniša Uroševič, šport
Siniša Uroševič, šport
Stockholm – Resda se bo danes pozornost hokejske srenje zadrževala predvsem okrog finala 77. SP, vendar nedelja na Jesenicah prinaša tudi pričakovanje o usodi hokejskega kluba. Se bo to vrnilo v EBEL – to je izjemno pomembno vprašanje ne le na lokalni hokejski sceni, temveč tudi širše v Sloveniji.

Čeprav je nazadnje 15. maj predstavljal rok za prijavo moštev za novo sezono odprtega avstrijskega prvenstva, so ga za nekaj dni premaknili, saj ob omenjenem datumu še ni bilo pričakovane končne zasedbe 12 moštev. Negotova je namreč usoda Medveščaka, ki bo v novi sezoni nastopal v sloviti KHL. V »avstro-ogrski« prostor bi radi vstopili Pieštany, a dokler ne bodo dobili potrditve za selitev pri matični slovaški zvezi, ne bodo mogli igrati za točke EBEL. Niti zgodba Dunaujvarosa ni tako jasna, kot se je sprva zdelo, moštvo iz Szekesfehervarja bo očitno ostalo edino madžarsko v tem tekmovanju.

In Jesenice? »Ni treba siliti z glavo skozi zid, čez kakšno leto bo že napočil čas, ne bi pa bilo dobro, da bi si nakopali nove dolgove,« nam je med letnim kongresom IIHF omenil predsednik slovenske zveze Matjaž Rakovec. A njegov predhodnik Nestl Aljančič opozarja na nevarnost pretirano dolge odsotnosti moštva, iz čigar šole prihaja jedro slovenskih reprezentantov. »Mar ni šolski primer izginjanja institucije košarkarski klub Union Olimpija? Pomislite, zdaj ga ne bo v evropski ligi, če pa bo padel še v nižji razred, poti nazaj ne bo več. V Evropi te nihče ne čaka. Olimpija je za slovensko košarko to, kar je Ajax za nizozemski nogomet. In podobno vlogo imajo Jesenice, ko gre za naš hokej. To so institucije, ki jih je dobro obdržati,« nam je pripovedoval Aljančič, ki se je še včeraj na prizorišču SP pogovarjal z dolgoletnimi znanci iz avstrijske zveze, da bi bilo res dobro, da bi Gorenjci spet lahko startali v EBEL. Niti Aljančičeva ruska znanstva – glede na Acronijeve lastnike iz Rusije – v tem primeru niso od muh …

Današnja nedelja pošilja na Jesenice enega zadnjih sporočil glede nove sezone. V Avstriji bi jutri prisluhnili predlogu, sestanek o novi sezoni bo v četrtek. In takrat bo že precej bolj jasno, če bo prenovljena Podmežakla od jeseni spet »dihala« za Roberta Kristana, Tomaža Razingarja in četo novih junakov. Seveda v rdečih dresih.