Kopitar: Ves čas smo verjeli

Slovenski hokejist Anže Kopitar je bil eden ključnih mož Los Angelesa na poti do zmage v Stanleyjevem pokalu.

Objavljeno
12. junij 2012 11.24
Posodobljeno
12. junij 2012 11.24
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Los Angeles - Eden zaslužnejših za uspeh hokejistov Los Angeles in zmago v Stanleyjevem pokalu ima tudi slovenski hokejist Anže Kopitar. Slovenski zvezdnik je eden ključnih mož igre Kraljev, s podajo, ki jo je vpisal na sinočnji šesti finalni tekmi z New Jersey Devils, pa je z 20 točkami (8 golov, 12 podaj) sezono zaključil na vrhu lestvice strelcev v NHL, skupaj s kapetanom Dustinom Brownom.

Kopitar je se je Kraljem pridružil leta 2006, z Brownom pa sta postala uigran dvojec in v teh letih pomagala ekipi, da se je dvignila na vrh NHL. Kopitar je v končnici prvenstva, v katero se je s kralji prebil kot komaj osmouvrščeno moštvo po rednem delu, blestel prav v vseh prvinah najhitrejše moštvene igre in v velikem slogu osvojil svoj prvi naslov prvaka v NHL.

»Veliko smo preživeli v tej sezoni, na poti do sem doživljali vzpone in padce. Toda ves čas smo verjeli v uspeh. Na zadnjih 20 tekmah smo ga tudi uresničili. Odličen občutek je biti prvak,« se je veselil Kopitar. Eden ključnih igralcev Los Angelesa je prejemal čestitke tudi, ker je postal prvi Slovenec s prestižno lovoriko: »Počutim se ponižnega. Pot do sem ni bila lahka, a sem na njej užival vsako sekundo.«

»Občutek na vrhu je neverjeten«

»Res neverjetno, da nam je uspelo pred našimi navijači. Nekateri so dvomili v nas, toda v slačilnici smo vseskozi verjeli, kar je tudi najpomembnejše,« je bil po tekmi zelo zadovoljen Kopitar. V pogovoru za ameriško televizijo ESPN ozrl v preteklost in na prve korake v ligi NHL. »Vrniti se moram sedem let nazaj, ko sem bil izbran na naboru. Zahvaliti se moram takratnemu direktorju kluba Daveu Taylorju, ker je verjel vame in me je izbral. Vztrajal sem skozi težave, vzpone in padce, trenerske spremembe pri kraljih, še posebej v letošnji sezoni. Zdaj smo na vrhu sveta in občutek je res nekaj neverjetnega.«

Kopitar je sicer že od malih nog zapisan hokeju. Oče Matjaž je bil nekdaj jugoslovanski in slovenski reprezentant, danes pa v slovenski izrani vrsti opravlja vlogo selekotrja. Hokejist v NHL je tudi Anžetov brat Gašper. Kopitar se je tako od mladih nog spoznaval veščine hokeja na družinskem vrtu v Hrušici, pot »Hockeywood« ga je vodila prek Podmežakle in švedskega Södertäljeja.

Na poti do velikega finala je New Jersey v prvem krogu končnice premagal Florido s 4:3 v zmagah, Philadelphio s 4:1 in prvopostavljene New York Rangers s 4:2. Los Angeles je najprej premagal prve nosilce Vancouver s 4:1, nato drugopostavljeni St. Louis s 4:0, tretje nosilce Phoenix pa s 4:1. 

V velikem finalu je New Jersey padel šele na šesti tekmi, kralji pa so slavili s skupnim izidom 4:2. Kralji so se prvič po letu 1993 prebili v končnico prvenstva, v kateri so nato osvojili tako želeni pokal. »To je neverjetno. Na plano mi prihajajo vsa čustva. Najpomembnejša je bila vera, ki je vladala v slačilnici. Vseh 25 nas je verjelo v eno stvar. Ne bi mogel biti bolj ponosen na vse fante,« je po velikem uspehu povedal 24-letni Hrušičan, ki mu je že čestital tudi predsednik Danilo Türk.

Izjava Anžeta Kopitarja po tekmi: